Νέο πισωγύρισμα από την κυβέρνηση: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρώτο πακέτο μέτρων – Τι να περιμένουμε μετά τις γιορτές

Νέο πισωγύρισμα από την κυβέρνηση: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρώτο πακέτο μέτρων – Τι να περιμένουμε μετά τις γιορτές

Δύο χρόνια πανδημίας και η κυβέρνηση συνεχίζει να βαδίζει στο άγνωστο, αρνούμενη να αποδεχτεί την αποτυχία της στην διαχείριση της πανδημίας και ξεστομίζοντας μεγάλες κουβέντες τις οποίες παίρνει πίσω λίγα 24ωρα αργότερα αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί και πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο.

Μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα άμεσα, την στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες «οχυρώνονται» απέναντι στην Όμικρον και οι επιστήμονες ζητάνε αυστηρότερα μέτρα φοβούμενοι μια νέα έξαρση μετά τις γιορτές. Ωστόσο, σήμερα Πέμπτη άλλαξε γνώμη ο πρωθυπουργός και αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την επαναφορά συγκεκριμένων περιορισμών για την περίοδο των εορτών.

Μετά το φιάσκο με την επιβολή υποχρεωτικών rapid test, το οποίο πήρε πίσω άρον άρον, τώρα καταγράφεται ακόμη ένα πισωγύρισμα μιας και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ζήτησε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και μάλιστα προς άμεση εφαρμογή την περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον με άμεσο ορίζοντα εφαρμογής.

Μέτρα σε δύο δόσεις

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, τόσο πριν όσο και μετά την Πρωτοχρονιά.

Ειδικότερα η επιτροπή εισηγείται ένα εορταστικό «πακέτο» μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστεί πριν τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει:

· Χρήση της μάσκας παντού και διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

· Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου όπου αναμένεται να ανακοινωθεί αλλαγή στο όριο της χωρητικότητας όλων των καταστημάτων (εστίασης, λιανεμπορίου κλπ) ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και διεύρυνση του μέτρου της τηλεργασίας στις επιχειρήσεις αλλά και να απαγορευτούν οι οργανωμένες εκδρομές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σχολικές εκδρομές.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές.

Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει καθολικό lockdown, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως ένα lockdown είναι αναπόφευκτο, όπως επίσης και πολλοί συνάδελφοί του που φοβούνται τα χειρότερα μετά τις γιορτές.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter