Νέο ρεκόρ 5,5% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο – Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Νέο ρεκόρ 5,5% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο – Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Νέο ρεκόρ καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ με 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, από 5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,5%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης τινάζοντας τις τιμές στα ύψη. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανέμενε γύρω στο 5,1. Το ποσοστό 5,1% του Δεκεμβρίου ήταν ήδη ρεκόρ 12ετίας ενώ τον Νοέμβριο του 2021 είχε φτάσει το 4,8%

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Ιανουάριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (28,6%, έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), τις υπηρεσίες (2,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,3%, έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο).

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη καταγράφεται στη Γαλλία (3,3%) και στην Φιλανδία και την Πορτογαλία (3,4%).

Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Ιανουάριο στη Λιθουανία (12,2%), στην Εσθονία (11,7%) και στη Σλοβακία και το Βέλγιο (8,5%).

ΣΥΡΙΖΑ: Η Eurostat επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβερνητική αδράνεια για την ακρίβεια

Δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Eurostat

«Η Eurostat επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβερνητική αδράνεια για την ακρίβεια

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostatεπιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην διαχείριση της ακρίβειας.Ο πληθωρισμός στην χώρα μας εκτοξεύθηκε στο 5,5%, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Στη χώρα μας μάλιστα παρουσιάζονται εκρηκτικές ανατιμήσεις πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού στις πιο βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών: ενέργεια, μεταφορές, στέγη, τρόφιμα, ένδυση.Η μεγάλη μάλιστα αύξηση 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο, προδιαγράφει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας κατέγραψε μεσοσταθμικά για ολόκληρο τον Ιανουάριο την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, των παραγωγικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των καταναλωτικών ενώσεων για την αντιμετώπιση αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Επιλέγει απλά να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Το δόγμα όμως της αυτορρύθμισης της αγοράς το οποίο εφαρμόζει όλο αυτό το διάστημα, κατέρρευσε, με εξαιρετικά επώδυνο για την κοινωνία τρόπο.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων:αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια, αποφασιστική ρύθμιση και εντατικούς ελέγχους σε κρίσιμους κλάδους για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ολοκληρωμένα προγράμματα επιδότησης του ενεργειακού κόστους. Τα μέτρα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν σήμερα. Η κοινωνία δεν αντέχει ούτε μέρα παραπάνω να πληρώνει την κυβερνητική αδράνεια.​»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter