Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Εκτοξεύθηκε στο 10,7% τον Μάιο

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Εκτοξεύθηκε στο 10,7% τον Μάιο

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός τον μήνα Μάιο, με τη Eurostat να ανακοινώνει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτών σκαρφάλωσε στο 10,7% τον Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο του 2022. 

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο (σε μηνιαία βάση) οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Ο πληθωρισμός κινείται πλέον χωρίς φρένα καταγράφοντας το νέο ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας τη πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών.

Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1% έναντι 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8%. Όσον αφορά τους παράγοντες που «πυροδότησαν» τη νέα έκρηξη τιμών, η ενέργεια παραμένει στην πρώτη θέση, με τις τιμές να εκτοξεύονται στο 39,2% σε ετήσιο επίπεδο (από 37,5% τον Απρίλιο) και στο 2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter