Νέο ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Νέο ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις χώρες του ευρώ αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη και κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση παρέμβαση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κύρια αιτία της αύξησης είναι και πάλι οι πολύ υψηλές τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, οδηγώντας τις τιμές καταναλωτή στο 8,6% σε σχέση με ένα έτος πριν, ενώ αυξήθηκε και σε σχέση με το Μάιο, που ήταν 8,1%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά της ευρωζώνης. Ακόμα και οι μεγαλύτερες οικονομίες του οικονομικού μπλοκ, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ποσοστά-ρεκόρ για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, παρουσίασε μια μικρή επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών εξαιτίας των μειώσεων στους φόρους στα καύσιμα και σε εκπτώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, που είναι όμως πρόσκαιρες. Επίσης, στις Βαλτικές χώρες η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 20%.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια ώστε να κάνει το χρήμα πιο ακριβό και να περιορίσει τις ποσότητές του στην αγορά, η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί κριτική για την αδράνειά της στο θέμα του πληθωρισμού, τον οποίο υποτίθεται έχει υποχρέωση να συγκρατεί κοντά στο 2%. Με τα σημάδια ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο να πληθαίνουν, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ κατηγορεί τα δεινά της Ευρώπης στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ως απόρροια των lockdown, η οποία επιδεινώθηκε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Ενώ αυτή η αμείλικτη άνοδος των τιμών έχει παγιωθεί, ο δείκτης υποκείμενου πληθωρισμού, εάν εξαιρεθούν η ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε στο 3,7% τον Ιούνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter