Νέο ρεκόρ θανάτων και η ουρά Κεραμέως στο κύμα της omicron

Νέο ρεκόρ θανάτων και η ουρά Κεραμέως στο κύμα της omicron

Ο μέσος όρος θνητότητας 7 ημερών αποτελεί τον πιο εύχρηστο δείκτη γιατί αποφεύγονται οι απότομες ημερήσιες διακυμάνσεις. Όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα ο υψηλότερος αριθμός όλης της διετίας μέχρι τώρα, ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 2020 στο σφοδρό Β’ κύμα που είχε κτυπήσει τον Βορρά (με 101 θύματα την ημέρα κατά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο).


Πριν μια εβδομάδα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κατέγραφε 22.366 θύματα. Η σημερινή (23.083) δείχνει ότι μέσα σε μια εβδομάδα χάθηκαν 717 άνθρωποι και υπερβήκαμε την μέχρι τώρα μεγαλύτερη τιμή του μέσου όρου θνητότητας επταημέρου.

Η με κάθε κόστος υπεράσπιση της ανοικτής Χριστουγεννιάτικης Αγοράς, προκάλεσε παγκόσμιο ρεκόρ διασποράς (50.126 κρούσματα στις 4/1) κι ακολούθησε το απόλυτο ρεκόρ εισαγωγών (άνω των 7.000 εβδομαδιαίως) μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από τα ρεβεγιόν.

Οπότε το ρεκόρ στον δείκτη θνητότητας επταημέρου που ακολούθησε δεν εξέπληξε κανέναν εκτός των υπευθύνων που υποκριτικά αναρωτιούνται τι άραγε να φταίει. Από κοντά διαπορούντες και διάφοροι επαίοντες που σιωπούσαν αιδημόνως όταν λαμβανόταν οι ένοχες αποφάσεις. Εκπλήττονται,τάχα, που ο Γενάρης θα αποτελέσει τον χειρότερο μήνα από τους 24 της πανδημίας.

Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε ότι η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε εξίσου ραγδαία με την κλιμάκωση, εμφανίζει εδώ κι αρκετές ημέρες μια τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, της τάξης των 17.500 χιλιάδων κατά Μ.Ο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι προστέθηκε που ανατροφοδοτεί την πανδημία και δεν αφήνει το κύμα να εξελιχθεί πτωτικά ανεμπόδιστο.

Δεν φθάνει δηλαδή που κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την αποφυγή κλιμάκωσης, οι αποφάσεις Κεραμέως εμποδίζουν και την αποκλιμάκωση. Αυτή η ουρά του κύματος που δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα καθυστερήσει την ταπείνωση της καμπύλης και πόσες απώλειες ακόμη θα προκαλέσει, θα μπορούσε να λέγεται ουρά Κεραμέως.

Αν τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει μόλις έξι ημέρες μετά από την κορύφωση της 4/1 η πτώση θα συνεχιζόταν με τον ίδιο ρυθμό και τα κρούσματα θα ήταν πλέον σταθερά τετραψήφια. Αυτό είχε προβλεφθεί κι αναφερθεί προτού υλοποιηθεί η απόφαση που ήρθε να αποτελειώσει το έργο της ανεμπόδιστης διασποράς των εορτών. Είχε επίσης αποτελέσει αίτημα των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε όμως αδικαιολόγητα από ανθρώπους εμμονικούς και πεισμένους ότι διαθέτουν εξουσία ζωής και θανάτου τόσο όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς όσο και στους ευάλωτους ανθρώπους στα σπίτια των μαθητών.

Αυτή η «συνεισφορά» δεν αποτελεί πλέον απλώς υπόθεση όπως δείχνουν τα διαγράμματα του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα στην τρίτη εικόνα φαίνεται η απότομη αύξηση του ποσοστού των μαθητικών πληθυσμών επί του συνόλου των κρουσμάτων. Είναι πλέον περισσότεροι από ένας στους τρεις διαπιστωμένους φορείς.

Αποδείχθηκε φενάκη το επιχείρημα ότι το κύμα των νεαρών των εορτών δε θα προκαλέσει αυξημένη θνητότητα δεδομένου ότι την προκάλεσε ήδη με τρείς εβδομάδες καθυστέρηση, όταν η μόλυνση πέρασε σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Παρομοίως κι οι συνέπειες της σημερινής ουράς των κρουσμάτων θα διαχυθεί στις επόμενες εβδομάδες όταν θα έχει φθάσει από τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς μαθητές στους ευάλωτους οικείους τους.

Εννοείται ότι με το 50%+1 και μάλιστα ταυτοχρόνως, παρά την αύξηση του ποσοστύ μαθητικών κρουσμάτων ελάχιστα τμήματα χρειάστηκε να κλείσουν. Άραγε όταν οι μαθητές θα γίνουν η πλειονότητα των κρουσμάτων θα συγκινηθεί κανείς να αλλάξει το προσχηματικό πρωτόκολλο για τα σχολεία;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κα Κεραμέως χρεωμένη την αδράνεια στην υπόθεση της ΑΣΟΕΕ οπου είχε ενημερωθεί επισήμως για τις κατηγορίες σε βάρος του καθηγητή χωρίς να κάνει το παραμικρό, βρίσκεται εν όψει ανασχηματισμού σε ασταθή ισορροπία Η επίδειξη μαχητικότητας, αδιαλλαξίας και διεκπεραίωσης της θεαρέστου αποστολής με κάθε κόστος πιστεύει ότι θα λειτουργήσει ως σωσσίβιο. Με την πανδημία, την ΕΛΠΙΔΑ, τον Φουρθιώτη, την ακρίβεια, τα σκάνδαλα Γεωργιάδη η συνεισφορά της ίσως και να διαλάθει της προσοχής Του.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter