Νέο ρεκόρ υποτίμησης της τουρκικής λίρας

Νέο ρεκόρ υποτίμησης της τουρκικής λίρας

Σε νέα επίπεδα υποτίμησης βυθίστηκε το νόμισμα της γείτονος χώρας καθώς υποχώρησε στη συνεδρίαση της Τρίτης σχεδόν 3% σε σχέση με το δολάριο, φτάνοντας ακόμα και το ιστορικό ρεκόρ των 10,4426 λιρών προς το δολάριο.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 27% φέτος, καθιστώντας την τη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και την μείωση των επιτοκίων που θέλει να επιβάλλει, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει επενδυτές. Έτσι, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αυτή την εβδομάδα, αν και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.

Η τράπεζα είπε ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Τότε ήταν που το ξεπούλημα της λίρας κέρδισε έδαφος και, με τη σειρά του, εκτόξευσε τις τιμές μέσω των αθρόων εισαγωγών της Τουρκίας

Ο Ερντογάν ζητά συχνά χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομίας και αλλάξει πολλά μέλη της ηγεσίας της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της τον Μάρτιο και άλλων τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter