Νέο σκάνδαλο Novartis από την προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογράφου που το αποκάλυψε

Νέο σκάνδαλο Novartis από την προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογράφου που το αποκάλυψε

Το σκάνδαλο NOVARTIS προσλαμβάνει νέες γιγαντιαίες διαστάσεις με την προσπάθεια φίμωσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Στην Ελλάδα, εκτός από αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο διαφθοράς, που διαπίστωσαν, τεκμηρίωσαν και καταδίκασαν διεθνείς διωκτικές και δικαιοδοτικές αρχές, μετεξελίσσεται και σε έγκλημα κατά της δημοκρατίας, αφού γίνεται συστηματική προσπάθεια να τιμωρηθούν π όσοι το ανέδειξαν και το ερευνούν.

Η δεύτερη εκδοχή του σκανδάλου NOVARTIS γίνεται απεχθέστερη και πιο επικίνδυνη, αφού αθροίζει στην αδιαμφισβήτητη διαφθορά και την εκβιαστική τιμωρία και εξουδετέρωση του θεσμικού ρόλου της τέταρτης εξουσίας, δηλαδή της ελευθερίας του τύπου.

Αποτελεί δε κλιμάκωση των αντιδημοκρατικών πρακτικών χειραγώγησης του τύπου, που επιχειρήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, με την ταπεινωτική εξαγορά μέσων μαζικής ενημέρωσης (λίστα Πέτσα) και κορυφώνεται στο σκάνδαλο NOVARTIS με την τιμωρητική δίωξη όσων πρωταγωνιστούν στην αποκάλυψη του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου διαφθοράς.

Αυτή είναι μια «νέα πράξη του δράματος» ενός πρωτοφανούς και αυταπόδεικτου σκανδάλου διαφθοράς. Το σκάνδαλο NOVARTIS είναι δεδομένο για την παγκόσμια κοινή γνώμη, για όλες τις διεθνείς αρχές που ασχολήθηκαν με την εξιχνίασή του, είναι δεδομένο για το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης, είναι δεδομένο για τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, αλλά μόνο για την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί μια «σκευωρία» που τάχα στήθηκε για δίωξη πολιτικών αντιπάλων.

Οπότε τι είχαμε στην υπόθεση NOVARTIS σύμφωνα με την ΝΔ; Είχαμε λοιπόν μια δήθεν σκευωρία φτωχών, πλην τίμιων Υπουργών, τους οποίους ωστόσο συνεχίζει να ερευνά η Δικαιοσύνη και ενός «κακού» δημοσιογράφου που τάχα συκοφάντησε την NOVARTIS από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία.

Τι έγινε τελικά με την υπόθεση NOVARTIS επί Νέας Δημοκρατίας; Τα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα ξανάγιναν Υπουργοί και ο ερευνητής δημοσιογράφος απειλείται με φυλακή.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα νέο ιστορικό χαμηλό για την ΝΔ. Η οποία προσιδιάζει πλέον σε απολυταρχικά καθεστώτα και αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Όταν μας ενοχλεί ο δημοσιογράφος που ερευνά απειλούμε να τον βάλουμε φυλακή. Αφού προηγουμένως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στην εισαγγελέα που το ερεύνησε και εν τέλει απομακρύνθηκε από την θέση της.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ποινική εκκρεμότητα είναι σοβαρότατη, εξακολουθεί να εξελίσσεται για τρία πολιτικά πρόσωπα, τα δύο εκ των οποίων κατέχουν εξέχουσα θέση στην κυβερνώσα παράταξη και, παρά τα εμπόδια που τέθηκαν στην διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης, οι δικογραφίες για αυτά παραμένουν ορθάνοιχτες μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή που οι διεθνείς διωκτικές αρχές καταδικάζουν με απανωτές αποφάσεις το παγκόσμιο σκάνδαλο της NOVARTIS, που στην Ελλάδα απέκτησε ακραία χαρακτηριστικά.

Το αυταπόδεικτο σκάνδαλο διαφθοράς της NOVARTIS, το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό των εγκλημάτων διαφθοράς που οδήγησαν την χώρα στην πτώχευση, αντί να καταδικαστεί με ομόθυμη καταδίκη, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια να συγκαλυφθεί.

Με την παραδειγματική δε τιμωρία των ερευνητών δημοσιογράφων προκαλείται και βαθύτερη θεσμική ζημιά στην δημοκρατική πολιτεία, αφού κατατρομοκρατούνται οι ερευνητές δημοσιογράφοι εν γένει και αποθαρρύνονται να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο, δηλαδή να αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Υπάρχει δε και η τεκμηριωμένη υποψία ότι με την δίωξη του ερευνητή δημοσιογράφου ικανοποιούνται και προσωπικά «καπρίτσια» όσων ήλεγξε με την ενοχλητική του γραφίδα.

Τα ταπεινά κίνητρα συνδυασμένα με την προσπάθεια της θεσμικής εκτροπής είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον τόπο μας μετά τα δέκα δύσκολα χρόνια της πτώχευσης και τα δύο τελευταία ζοφερά χρόνια της πανδημίας. Όχι μόνο γιατί η γάγγραινα της διαφθοράς δεν καταπολεμάται, όπως πρέπει, αλλά επειδή χάνεται η ελπίδα της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας. Άρα και η ελπίδα της ανάπτυξης και της εξόδου από την μακροχρόνια διπλή κρίση των θεσμών και της οικονομίας.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter