Νέο χαστούκι για Αυγενάκη

Νέο χαστούκι για Αυγενάκη

Τον Απρίλιο του ’21 ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε στη Βουλή ότι «με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων πράττουμε το αυτονόητο: νοικοκυρεύουμε το αθλητικό τοπίο, βάζουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες, σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας που υπήρχε στα ερασιτεχνικά σωματεία». Ενα χρόνο μετά στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί αλαλούμ και γι’ αυτό ευθύνεται –ποιος άλλος;– ο αρμόδιος υφυπουργός.

Η αποτυχία της πολιτικής Αυγενάκη στο ποδόσφαιρο αποτυπώνεται σε δύο πεδία: το πρώτο αφορά τις εκλογές των ΕΠΣ και το δεύτερο τη συμμετοχή των ομάδων στις διοργανώσεις της ΕΠΟ. Η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη και αναμένεται να υπάρξει «τσουνάμι» προσφυγών στα δικαιοδοτικά όργανα.

Μεσοβδόμαδα το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο οποίο προεδρεύει αρεοπαγίτης, δικαίωσε δύο σωματεία της ΕΠΣ Ηρακλείου, τη Μινωική και τη Γόρτυνα, που προσέφυγαν κατά της απόφασης της ΕΠΣ Ηρακλείου να τα αποκλείσει από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Οι ομάδες είχαν αποκλειστεί από τις αρχαιρεσίες επειδή δεν είναι εγγεγραμμένες στον εκλογικό κατάλογο της ΓΓΑ, ωστόσο το Διαιτητικό Δικαστήριο ακύρωσε τη σχετική απόφαση της ΕΠΣ Ηρακλείου που είχε βασιστεί στον νόμο Αυγενάκη. Η προσφυγή κατατέθηκε με προτροπή της διοίκησης του Νίκου Τζώρτζογλου προκειμένου να ψηφίσουν και τα 82 σωματεία της ένωσης και όχι μόνο τα 26 που είναι στο μητρώο της ΓΓΑ. «Η ομόφωνη απόφαση του Διαιτητικού για την ΕΠΣ Ηρακλείου καταδεικνύει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Αυγενάκη. Παράλληλα αφαιρεί πλέον τη δυνατότητα από τον υφυπουργό Αθλητισμού να λειτουργεί πραξικοπηματικά» υποστήριξε για το θέμα ο δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλος.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αποτελεί νέο ηχηρό χαστούκι στην πολιτική Αυγενάκη, καθώς το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο είχε δικαιώσει και τρία σωματεία της ΕΠΣ Δωδεκανήσου που είχαν αποκλειστεί από τη γενική της συνέλευση, επειδή δεν ήταν στο αθλητικό μητρώο. Πλέον, έχει δημιουργηθεί δεδικασμένο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στα αγωνιστικά το μητρώο της ΓΓΑ προκαλεί επίσης… ροκ καταστάσεις. Τα σωματεία που τήρησαν το γράμμα του νόμου Αυγενάκη θα διεκδικήσουν την άνοδο ή την παραμονή τους στην κατηγορία που αγωνίστηκαν σε βάρος των ομάδων που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο. Τέτοια περίπτωση είναι ο Πανδραμαϊκός που αγωνίστηκε στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα της Δράμας είναι νομότυπη και θα διεκδικήσει την άνοδό της στο πρωτάθλημα της ΣΛ2 επειδή ο Αγροτικός Αστέρας που κατέλαβε την πρώτη θέση δεν είναι ενταγμένος στο μητρώο.

Ο Πανδραμαϊκός από τις 24 Μαρτίου απέστειλε εξώδικο προς τη ΓΓΑ και την ΕΠΟ ζητώντας να αγωνιστεί στους αγώνες κατάταξης κι αυτό «σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, που απαγορεύουν τη συμμετοχή των αθλητικών σωματείων σε τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων, χωρίς να έχουν λάβει αυτές την ειδική αθλητική αναγνώριση».

Η ΕΠΟ για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κωμικοτραγικές καταστάσεις συνέταξε ένα πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο σημειώνει το αλαλούμ που προκαλούν οι διατάξεις Αυγενάκη ως προς ένταξη ενός σωματείου στο μητρώο. Σε αυτό επισημαίνεται ότι είναι αντισυνταγματική η ποινή της διαγραφής ενός σωματείου από το μητρώο της ένωσης ή της ομοσπονδίας και την αδυναμία συμμετοχής του στις διοργανώσεις αυτών επειδή δεν απέκτησε την «ειδική αθλητική αναγνώριση» της γγΑ. Επιπλέον, τονίζεται ότι «όλα τα διαγωνιζόμενα στα πρωταθλήματα της ΕΠΟ και των Ενώσεων Σωματεία συμμετέχουν σ’ αυτά, ως μέλη της ΕΠΟ και των Ενώσεων, με βάση τις προκηρύξεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων, οι οποίες συντάσσονται πάντα εντός του πλαισίου που (καθ) ορίζεται από την αυτόνομη λειτουργία της ΕΠΟ». Και κατά συνέπεια κανένας δεν μπορεί να αποβάλει τις ομάδες που δεν είναι στο μητρώο της ΓΓΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter