Νέο «χαστούκι» κατά Μητσοτάκη από ΟΟΣΑ: Προστατέψτε τους προστατευόμενους μάρτυρες από αντίποινα

Νέο «χαστούκι» κατά Μητσοτάκη από ΟΟΣΑ: Προστατέψτε τους προστατευόμενους μάρτυρες από αντίποινα

Ακόμη ένα «χαστούκι» έρχεται για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εξωτερικό σε ότι αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας. Λίγες μέρες μετά τα όσα τραγελαφικά έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, ήρθε η έκθεση του ΟΟΣΑ, να εκθέσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας, με τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ εκτός από τις ανησυχίες που εκφράζει σχετικά με τις ελλιπείς έρευνες και διώξεις στη χώρα μας σε δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων, προχωρά σε αυστηρές συστάσεις σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει νομοθεσία που να παρέχει «ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα» στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που καταγγέλλουν δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων και ειδικότερα στην ενίσχυση της προστασίας του από πιέσεις πολιτικής φύσεως.

Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική σύσταση από τον ΟΟΣΑ δεδομένης της στάσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Μην ξεχνάμε τις απειλές υπουργών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως επίσης και την προσπάθεια να αποκαλυφτεί η ταυτότητά τους με τη συγκατάθεση ακόμη ανωτάτων εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία την ημέρα της συνταξιοδότησής της είχε προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να καταθέσουν χωρίς καθεστώς ανωνυμίας οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Νοvartis: Κομμένη και ραμμένη στο κυβερνητικό αφήγημα η πρόταση της εισαγγελέως

H αναφορά στο σκάνδαλο Novartis

Η έκθεση αναφέρεται και στο σκάνδαλο Novartis δίχως όμως να αναφέρει το όνομα της εταιρείας. Όπως υπογραμμίζει «υπάλληλοι ελληνικής θυγατρικής εταιρείας φέρονται να δωροδοκούσαν πολλούς δημοσίους λειτουργούς αλλά και ιδιώτες προκειμένου να αυξηθεί η πώληση φαρμακευτικών προϊόντων». Όπως υπογραμμίζεται οι καταγγελίες προέκυψαν μετά από αναφορές δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ οι οποίοι προμήθευσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ με έγγραφα που αποκάλυψαν το σχέδιο», ενώ παράλληλα αναφέρονται και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις ΗΠΑ των 340 εκατ. δολαρίων για δωροδοκίες στη χώρα μας. Αν και πρόκειται για μία ακόμη παραδοχή του σκανδάλου στην Ελλάδα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει να θεωρεί την υπόθεση ως «σκευωρία» και να κατασκευάζει κατηγορίες κατά δημοσιογράφων δυσφημώντας την χώρα διεθνώς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter