Νέοι δίαυλοι προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέοι δίαυλοι προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «κίνημα της γραβάτας» αποκαθιστά τις σχέσεις του με τα επιμελητήρια και τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Αργά αλλά σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποκαθιστά τις σχέσεις του με εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που, με βάση το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ και σημαντικής μερίδας του Τύπου εκείνη την περίοδο, «κατέστρεψε» με τις κυβερνητικές του επιλογές. Το εν λόγω αφήγημα (ακόμη κι αν στερούνταν βάση αληθείας) βρήκε απήχηση σε σημαντική μερίδα ψηφοφόρων, ειδικά του κέντρου.

Δευτερευόντως πάτησε και σε μια παγιωμένη αντίληψη μερίδας της Αριστεράς, για παράδειγμα ότι στη βάση της υπεράσπισης της μισθωτής εργασίας ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απέναντί μας. Κάτι που στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας φυσικά και δεν ισχύει, αφού εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν (ειδικά εν μέσω μνημονίων) τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αιτήματα με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Ετσι, μετά το «κίνημα της γραβάτας» όπου η Κουμουνδούρου διέγνωσε έγκαιρα τον εμπαιγμό του επιστημονικού κόσμου με τα vouchers της ντροπής και στάθηκε στο πλάι των έξι επιστημονικών ενώσεων με τα γνωστά αποτελέσματα, έρχεται τώρα η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τα εμπορικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια και η απάντηση επί της ουσίας στο αφήγημα της ΝΔ για τον «θάνατο του εμποράκου» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός

«Σύμμαχος» των επιτελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι κυβερνητικές πολιτικές επιλογές εν μέσω πανδημίας. Σχεδόν το 70% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλείεται από το πρόγραμμα δανειοδότησης με επιδότηση επιτοκίου. Επί της ουσίας τα δάνεια αυτά δίνονται είτε σε επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες είτε σε επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν υποθήκη για παράδειγμα το σπίτι τους ή έχουν χρήματα σε τράπεζα (cash collateral)! Αυτοί οι άνθρωποι, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ούτε «ζόμπι» ούτε «μπαταχτσήδες», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε το πρόβλημα και προτείνει την απευθείας και μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα κατηγορεί το Μαξίμου ότι λειτουργεί με βάση τις επιδιώξεις του ΣΕΒ που θέλει η συνολική «πίτα» της αγοράς να πάει στα χέρια το πολύ 100 μεγάλων επιχειρήσεων. Στα δύο αυτά σημεία υπάρχει πλήρης ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα επιμελητήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα στήριξης κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λέγοντας επί λέξει: «Χιλιάδες επιχειρηματίες θα βρεθούν ξεκρέμαστοι και χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία αν δεν δοθούν λύσεις».

Οπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός: «Δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομική στήριξη για τις απώλειες αυτών των μικρών και μεσαίων ως επί το πλείστον επιχειρήσεων, που η δίμηνη παύση των εργασιών τούς στερεί τη δυνατότητα ακόμη και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης. Πολλές έχουν χρέη και προς τις τράπεζες και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η πρόταση του κόμματος εδώ και δύο μήνες «για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δισ. ευρώ από το “μαξιλάρι” ώστε τώρα, σε μια ώρα ανάγκης, να δοθεί προκειμένου να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, καθώς και ένα ευρύτατο εγγυοδοτικό πρόγραμμα αξιοποιώντας τα 12 δισ. ευρώ της ρευστότητας της ΕΚΤ» είναι η μοναδική λύση.

Παιχνίδι με την εκλογολογία

Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο γνωρίζοντας ότι ο στενός πυρήνας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου βλέπει θετικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αλλωστε λένε ότι ένας σκληρός πυρήνας στενών συνεργατών, δημοσιογράφων, εκπομπών, δημοσκόπων και opinion makers πιέζει φτιάχνοντας ένα κλίμα απόλυτης επικράτησης του Κυρ. Μητσοτάκη και κατάρρευσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σε αυτό το αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι εν μέσω πανδημίας και με τις οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως στην Ελλάδα να μοιάζουν με Αρμαγεδδώνα, η προσφυγή στις κάλπες είναι η συνταγή της απόλυτης καταστροφής για τη χώρα και τους πολίτες και υπακούει μόνο σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς κάποιων. «Από τη χώρα δεν λείπουν οι εκλογές, λείπει ένα συγκεκριμένο, συγκροτημένο και ρεαλιστικό συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από το εσωτερικό και τα κοινοτικά ταμεία».

Σε αυτό μάλιστα υπάρχει ταύτιση απόψεων και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία συν τοις άλλοις δεν θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά να αγοράσει χρόνο προκειμένου να λύσει οριστικά τους όποιους λογαριασμούς της με τους σκληρούς του μητσοτακικού μπλοκ στο εσωτερικό του κόμματός της. Για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ το σταδιακό ανέβασμα των τόνων απέναντι στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ο μόνος τρόπος για να σώσει το κόμμα της και τον εαυτό της από το σφιχταγκάλιασμα του πρωθυπουργού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter