Νέοι επιστήμονες: Διώχνουν 4.000 για να πάρουν 500

Νέοι επιστήμονες: Διώχνουν 4.000 για να πάρουν 500

Οι διαμαρτυρίες των νέων επιστημόνων που βλέπουν να περνούν στην ανεργία δείχνουν τα όρια των επικοινωνιακών σόου της ΝΔ

Την ώρα που η κυβέρνηση του «επιτελικού κράτους» διά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ανακοίνωνε την «εμβληματικού χαρακτήρα» πρωτοβουλία για επιστροφή 500 νέων επιστημόνων από το εξωτερικό, περίπου 4.000 άλλοι επιστήμονες βλέπουν να ανοίγει η πόρτα εξόδου από το δημόσιο και την ανεργία να έρχεται. Οι 4.000 νέοι επιστήμονες από 22 έως 28 ετών, κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού και –κάποιοι– διδακτορικού, εργάζονται σε πρόγραμμα που είχε εκπονήσει πέρυσι το υπουργείο Εργασίας υπό την Εφη Αχτσιόγλου το οποίο λήγει χωρίς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τη μη παράτασή του.

Παλαιοκομματικές λογικές

Σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι των 4.000 επισήμαναν ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος, είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα βασιζόμενοι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ενώ η τωρινή στάση του υπουργείου σε συνδυασμό με τις επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες για επιστροφή 500 «εξειδικευμένων επιστημόνων με μισθό 3.000 ευρώ» καταδεικνύει ότι «το νέο πρόγραμμα του Γιάννη Βρούτση κινείται σε παλαιοκομματικές λογικές, προκειμένου να τακτοποιηθούν “γαλάζια παιδιά” που δεν προσελήφθησαν ως μετακλητοί».

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η απάντηση που τους δίνει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των νέων επιστημόνων σημείωσαν ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή και ανέφεραν ότι άλλες απαντήσεις δίνει ο υπουργός Γ. Βρούτσης και άλλες ο Νότης Μηταράκης.

Πιο συγκεκριμένα, είπαν ότι ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή απάντησε πως πρέπει να ενταχθούν και νέα άτομα σε κάποιο καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ούτε έχει προσδιορίσει τον χρόνο που θα ανακοινωθεί. Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των νέων επιστημόνων, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης τους είπε ψέματα, καθώς δήλωσε ότι «ένα μέρος του ποσού δόθηκε στο κοινωνικό μέρισμα», κάτι που χαρακτήρισαν «εξωφρενικό».

Εξαγγελίες άλλων εποχών

«Διώχνει 4.000 για να πάρει 500» τόνισαν, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες θυμίζουν «τις παλιές εποχές, τότε που ένα κόμμα που ερχόταν στην εξουσία είχε τη δυνατότητα αθρόων διορισμών στις ΔΕΚΟ».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν επίσης τη βεβαιότητα ότι «στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι έχουν κάποια οικογενειακή και κομματική σχέση με στελέχη της κυβέρνησης», καθώς η πρακτική του διορισμού εξαδέλφων, γαμπρών, κουμπάρων και λοιπών συγγενών κάθε τύπου είναι η συνήθης πρακτική των στελεχών του «επιτελικού κράτους».

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε ακόμη ένα ζήτημα η σημερινή κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά σόου. Την ίδια ώρα που δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο του 2020, ανακοινώνει νέο πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό 500 επιστημόνων, ενώ έχει αποφασίσει να μειώσει τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει άλλο πρόγραμμα στο μέλλον», υπογραμμίζοντας: «Η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία είναι εξοργιστική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter