Νέοι «πανηγυρισμοί» για τα σχολεία και υποβάθμιση της πίεσης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση

Νέοι «πανηγυρισμοί» για τα σχολεία και υποβάθμιση της πίεσης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβληθούν κανονικά τα πρόστιμα που προβλέπονται από την Κυριακή για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 διατράνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προχωρώντας σε ακόμα μία πρώιμη αποτίμηση του ανοίγματος των σχολείων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση κάποιων εκ των ισχυόντων μέτρων, δείχνοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την προσεχή Τετάρτη. «Παροδικό» το φαινόμενο της αναστολής εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης, ενώ έριξε την ευθύνη να απαντήσει στην κριτική στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Δείτε επίσης: Αμηχανία και μισόλογα Οικονόμου για κριτική Κύρτσου στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου

Σε ένα ακόμα «ταμείο» για το άνοιγμα των σχολείων προχώρησε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας ως θετικό το γεγονός πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους εντοπίστηκαν πάνω από 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και το γεγονός πως από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, έχουν κλείσει μόλις τρία. Σημειώνεται πως το πρωτόκολλο του «50%+1» συνεχίζει να ισχύει, συνεπώς εξηγείται εύκολα το γεγονός πως δεν έχουν κλείσει παρά ελάχιστα τμήματα.

«Φαίνεται ανάγλυφα για άλλη μια φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την έντονη κριτική που της ασκεί για το άνοιγμα των σχολείων, παρότι και μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονιών των μαθητών εκφράζονται με αντίστοιχο τρόπο, ενώ είναι γνωστό πως οι μαθητές σε αρκετά σχολεία της χώρας έχουν γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσει σε καταλήψεις.

Μάλιστα, σε ερώτηση για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν σε τεχνικά ζητήματα για την τηλεκπαίδευση και την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πως επιλύθηκαν, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως η ΑΠΔΠΧ «είχε διατυπώσει κάποιες ενστάσεις, επιλύθηκαν ή επιλύονται», σημειώνοντας πως αυτό είναι μια απάντηση σε όσους «είχαν επικαλεστεί διάφορα για “σκάνδαλο μεγατόνων”, σε ό,τι αφορά διαρροή προσωπικών δεδομένων στην τηλεκπαίδευση», δείχνοντας και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, ανέφερε πως «όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει δια ζώσης εκπαίδευση εξαιτίας μιας κατάληψης, πάμε αμέσως στην τηλεκπαίδευση και όσοι δεν συμμετέχουν σε αυτή παίρνουν τις απουσίες που προβλέπονται».

Την ίδια ώρα, για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου αυξάνουν οι διασωληνωμένοι, οι ασθενείς στις απλές κλίνες αλλά και ο αριθμός των καθημερινών θανάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να σχολιάσει πως «διαπιστώνεται μία απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων», δηλώνοντας την «συγκρατημένη αισιοδοξία» της κυβέρνησης. Παράλληλα ωστόσο, παραδέχτηκε πως η ταυτόχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα «συντηρεί την αυξημένη πίεση», αποδίδοντάς την στις απλές κλίνες νοσηλείας, «αλλά όχι μόνο». Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει, παρότι η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, «οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ.».

Μένοντας στα της πανδημίας, ο Γ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες ημέρες χαλάρωση των μέτρων, σημειώνοντας ωστόσο πως «θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής», και ακολούθως θα ληφθούν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Για το δε μείζον ζήτημα των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης που έχουν ανασταλεί, ο Γ. Οικονόμου απάντησε στην κριτική πως «αναστέλλονται μόνο συγκεκριμένες εφημερίες για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο». Ακόμα, έδειξε τον Θάνο Πλεύρη για την επερώτηση που κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός για το θέμα.

«Αποστάσεις» από τις δηλώσεις Ροζάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για τις δηλώσεις του πρώην πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 αντί για τα 12 μίλια.

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, «Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο τη Θάλασσας. Αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτα παραπάνω».

Αναφορικά δε με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε από μεριάς κυβέρνησης πως «πάντοτε με την Τουρκία πρέπει να συζητούμε. Η ένταση αυτή είναι μια επιλογή της Άγκυρας». Όπως ανέφερε ακόμα, «η χώρας μας πάντοτε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με σταθερές και γνωστές τις θέσεις της, οι οποίες εδράζονται, όπως όλοι γνωρίζουν, στο Διεθνές Δίκαιο, είναι έτοιμη να συζητήσει πολύ συγκεκριμένα θέματα μέσα σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο οριοθετημένο πλαίσιο».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Πολάκη

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου βρέθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και για το άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη είναι «η αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο Γ. Οικονόμου, αποφεύγοντας να απαντήσει στις κατηγορίες που απευθυνει η αξιωματική αντιπολίτευση, αναρωτήθηκε για μία ακόμα φορά εάν «Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;», εάν «Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;», καθώς και εάν «Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;».

Ακόμα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως βρίσκεται εγκλωβισμένο «σε σχήματα και σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, προκειμένου  να βγει από την πολιτική της αφάνεια, άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε στο όνομα μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή και προσωπικών ταυτίσεων  βάλλει έναντι των θεσμών και τους υπονομεύει. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των επιλογών  είναι η επένδυση στο διχασμό, μήπως και κεντρίσει λίγο παραπάνω την προσοχή συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, αδιαφορώντας όμως  για την εθνική ζημιά που προκαλεί».

Παράλληλα, για ακόμα μία φορά έστρεψε τα πυρά του κατά του Παύλου Πολάκη, υποστηρίζοντας πως «σε αυτή του την επιλογή ο κ. Τσίπρας, μαζί με τον κ. Πολάκη, ήταν, είναι θα παραμένουν μόνοι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.  Η Κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και κυρίως απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πορεύεται στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας το Κράτος και τους πολίτες σε ένα περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων».

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τις έντονες επικρίσεις που απευθύνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κύρτσος για τις διώξεις κατά Βαξεβάνη-Παπαδάκου, με τον Γ. Οικονόμου να μην κρύβει την αμηχανία του και να προχωράει σε μία γενικόλογη απάντηση για τις «επιδιώξεις» του πρώην δημοσιογράφου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την αξία των δηλώσεών του.

Αμηχανία και μισόλογα Οικονόμου για κριτική Κύρτσου στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter