Νέοι περιορισμοί, κυρώσεις και σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Νέοι περιορισμοί, κυρώσεις και σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Να ανακόψει την πορεία του τέταρτου κύματος και τις δραματικές προβλέψεις των ειδικών ακόμα και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο προσπαθεί με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία σοκαρισμένη από την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων προβαίνει σε πισωγυρίσματα επαναφέροντας περιοριστικά μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα.

Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το φθινόπωρο και σε άλλους εργαζόμενους πέρα από τους υγειονομικούς, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες και εκπαιδευτικούς είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση. Επιπλέον, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως σε καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ.

Προς το παρόν πάντως, ελπίζει πως το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Υγείας, αλλά και της Ψυχαγωγίας μέχρι το προσεχές φθινόπωρο είναι πιθανό να βάλε ένα «φρένο» στο τέταρτο κύμα που αναμένεται ιδιαίτερα σφοδρό σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Τι ισχύει για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών

Έως τις 16 Αυγούστου λοιπόν, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 16 Αυγούστου:

Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού όλο το προσωπικό (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα):

• Των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,

• Των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,

• Των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,

• Των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,

• Των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,

• Των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,

• Των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,

• Των Οικοτροφείων,

• Ειδικών Ιδρυμάτων,

• Των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,

• Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,

• Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων τα πρόστιμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά τα οποία θα ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ. Επίσης, άρνηση και αποχή από την εμβολιασμό θα ισούται με αποχή από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Τι αλλάζει από Παρασκευή σε εστίαση και ψυχαγωγία

Επιπλέον, από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριτικότητας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Τέλος, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με self test στο στο 5% -από το 85% – της χωρητικότητας.

 

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter