Νεοναζί tours με πάρτι και υποδοχή «ηρώων» στα σύνορα

Νεοναζί tours με πάρτι και υποδοχή «ηρώων» στα σύνορα

Ερχονται με σύνθημα: «Απαγορεύεται: Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας»

«Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα» φώναξαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο κέντρο της Μυτιλήνης Γερμανοί νεοναζί την περασμένη Παρασκευή. Οση φρίκη και αν προκαλεί η συγκεκριμένη είδηση, οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των ναζιστών δεν ήρθαν απρόσκλητοι στη χώρα μας. Η ντροπιαστική εικόνα της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου πολιτοφύλακες περιπολούν ανενόχλητοι με όπλα στα χέρια προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της χώρας, προσελκύοντας «επιφανείς» ακροδεξιούς και νεοναζιστές από το εξωτερικό. Μια χώρα αφημένη στο έλεος πολιτοφυλάκων, σύγχρονων ταγματασφαλιτών, μετατρέπεται σε φασιστικό τουριστικό προορισμό. Η αρχή φαίνεται πως έγινε πριν από μερικές ημέρες. Ο αρχηγός της νεοναζιστικής αυστριακής οργάνωσης Identitäre Bewegung Österreich (κίνημα ταυτότητας Αυστρίας) Μάρτιν Ζέλνερ φαίνεται ότι βρέθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε φωτογραφίες που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται με άλλα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να κρατούν ελληνικές και αυστριακές σημαίες, μια με το σπαρτιατικό λάμδα και ένα πανό που ξεκαθαρίζει τον σκοπό του ταξιδιού τους: «Απαγορεύεται. Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας».

Η Μεγάλη Αντικατάσταση

Ο Ζέλνερ, που αυτοπροσδιορίζεται ως πατριώτης και όχι νεοναζιστής, συμμετείχε σε μικρότερη ηλικία σε αυστριακές νεοναζιστικές οργανώσεις, ενώ είχε κολλήσει και αυτοκόλλητα με σβάστικες σε συναγωγή στην Αυστρία. Η «πατριωτική» δράση της οργάνωσής του –έχει παρακλάδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ– που έχει προβεί σε πλήθος «ακτιβιστικών» ξενοφοβικών δράσεων συμπυκνώνεται στο «μανιφέστο» της το οποίο βασίζεται στη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, σύμφωνα με την οποία οι λευκοί πληθυσμοί αντικαθίστανται σταδιακά από μετανάστες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μέλη της οργάνωσης σε πληθώρα δράσεών τους ζητούν «να μη μας αντικαταστήσετε», «αποϊσλαμισμό» και «επαναπατρισμό», δηλαδή απέλαση όσων έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο ή δεν έχουν λευκό δέρμα. Βασική επιδίωξη της οργάνωσης άλλωστε είναι «έθνη-κράτη που αποτελούνται μόνο από λευκούς». Το 2017 ο Ζέλνερ ηγήθηκε θαλάσσιας αποστολής στην οποία νεοναζιστές προσπαθούσαν να εμποδίσουν με πλοίο το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων.

«Δεν αναμέναμε τόση αλληλεγγύη»

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα journalistenwatch. com από τον Πάουλ Κλεμ, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν επίσης στην «αποστολή» που έφτασε στην Ελλάδα, δίνονται και πληροφορίες για το ταξίδι τους. Εφόσον είναι αληθινές, προκαλούν τρόμο όσον αφορά την υποδοχή τους από την ελληνική πολιτεία: «Οταν προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε για πρώτη φορά τα σύνορα, αισθανθήκαμε από την πρώτη στιγμή την αποτελεσματικότητα της ελληνικής συνοριοφυλακής» κι αυτό γιατί, όπως λέει ο Κλεμ, οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Εκεί «όταν τους είπαμε ότι ήρθαμε για να διαψεύσουμε τα αριστερά fake news και να βοηθήσουμε τους Ελληνες να υπερασπιστούν την Ευρώπη ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι και σχεδόν έκλαψαν. Αλλά μας συμβούλεψαν να ρωτήσουμε αλλού αν χρειαζόταν η βοήθειά μας, αφού στον Εβρο είχαν ήδη την κατάσταση υπό έλεγχο». Στη συνέχεια ο Ζέλνερ ανέβηκε σε μια πλαγιά προκειμένου να στήσουν τις σημαίες τους. Τότε τέσσερις Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, «προφανώς ικανοποιημένοι από το μήνυμά μας, μας χειροκροτούσαν, ένας από αυτούς μας τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο… Ειλικρινά δεν αναμέναμε τέτοιο επίπεδο αλληλεγγύης όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι μας».

Η σχέση με τον νεοναζιστή μακελάρη

Σε μια άλλη φωτογραφία «αλληλεγγύης στους Ελληνες συνοριοφύλακες» που ανάρτησε ο Ζέλνερ εμφανίζεται να κάνει με το χέρι του το σήμα «white power» (λευκή δύναμη) που χρησιμοποιούσε και ο νεοναζιστής μακελάρης Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος δολοφόνησε 50 ανθρώπους στο τζαμί Αλ Νουρ με ένα όπλο που μεταξύ άλλων είχε πάνω του γραμμένη με λατινικά στοιχεία τη λέξη «Τουρκοφάγος». Δεν είναι η μόνη σύνδεση των δύο αντρών. Ο Τάραντ είχε κάνει δωρεά 1.500 ευρώ στην οργάνωση του Ζέλνερ, ενώ είχαν ανταλλάξει σωρεία μηνυμάτων. Σε ένα από αυτά ο Ζέλνερ προσκαλεί τον Τάραντ για μπίρα εάν επισκεφθεί την Αυστρία, ενώ ο Αυστραλός ανταπάντησε ότι έχει ανθρώπους να τον φιλοξενήσουν σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Οι αυστριακές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι του Ζέλνερ λόγω αυτής της επαφής.

Οι αναρτήσεις του Ζέλνερ οδήγησαν την αστυνομία της Βιέννης να απαντήσει μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, σχετικά με το κατά πόσο επιτρέπεται να βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα η οργάνωση, ότι «μόνο οι Ελληνες συνοριοφύλακες αποφασίζουν εάν θέλουν να δεχτούν τη βοήθειά τους ή όχι». Σε άλλη του δημοσίευση ο Ζέλνερ απηύθυνε κάλεσμα υποστήριξης των τοπικών συνοριακών γραμμών. Κάλεσμα που όπως φαίνεται είχε ανταπόκριση.

Νεοναζιστική απόβαση και στη Μυτιλήνη

Από το πρωί της περασμένης Παρασκευής τουλάχιστον πέντε νεοναζί από το γερμανικό παράρτημα του κινήματος ταυτότητας βρέθηκαν στο κέντρο της Μυτιλήνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr. Οι νεοναζιστές φέρεται ότι έλεγαν «ήρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ για να δείξουμε και την πλευρά του Ελληνα», ενώ ένας εξ αυτών δέχτηκε επίθεση από έναν άντρα που του άνοιξε το κεφάλι. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ένας από τους… παράξενους ταξιδιώτες ήταν και ο Μάριο Μίλερ, επικεφαλής της Kontrakultur Halle, μιας περιφερειακής ομάδας του κινήματος ταυτότητας της Γερμανίας.

Αντί επιλόγου: «Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον / καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει. / Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω, / καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter