Νέος απεργιακός συντονισμός κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

Νέος απεργιακός συντονισμός κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους τα εργατικά συνδικάτα και ετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Ήδη αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα έχουν αρχίσει να λαμβάνονται σε διάφορους χώρους δουλειάς.

Μετά την μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης (10.6.2021), σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα συγκαλούν συνελεύσεις για να ορισθεί νέα πανεργατική κινητοποίηση για τις 16 Ιουνίου 2021, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη-Μητσοτάκη. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποιες μορφές κινητοποιήσεων θα επιλεγούν τελικά.

Σωματεία, συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), αλλά και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες λαμβάνουν αποφάσεις συνέχισης των αγώνων. Αναμένεται ότι και στο δημόσιο θα υπάρξει συντονισμός με τον ιδιωτικό τομέα, και αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβει η ΑΔΕΔΥ.

Στην πρώτη γραμμή των νέων κινητοποιήσεων, μπαίνουν οι ναυτεργάτες. Δώδεκα σωματεία τους βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Όπως σημειώνουν, με επίκεντρο την τελευταία πανεργατική απεργία, «για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες με ασπίδα τους την αλληλεγγύη εργαζομένων, συνδικάτων, ακύρωσαν στην πράξη την ωμή προκλητική παρέμβαση των εφοπλιστών και την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, να κρίνει παράνομη την συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία». Και τώρα καλούν να γίνουν άμεσα συνελεύσεις για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη και σε συντονισμό της δράσης με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το κάλεσμα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αλλά και με αιτήματα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων γίνεται από τις διοικήσεις των εξής: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Ήδη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων έλαβε απόφαση για κλιμάκωση και νέα απεργία, που να θέτει ως αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αλλά και των αντεργατικών νομοθετημάτων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Επίσης, με σύνθημα “στα σκουπίδια το νομοσχέδιο-έκτρωμα” η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας καλεί σε νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη 2021. Η μάχη δίνεται για να μην ψηφισθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο αλλά και για να απαιτηθούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς: για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, επαναφορά των ΣΣΕ και «κατάργηση όλων των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά λάστιχο και χτυπούν το απεργιακό δικαίωμα και την συνδικαλιστική δράση».

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σε εγρήγορση. Συνεχίζει να έχει ψηλά το θέμα των εργασιακών η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που στηρίζει έχουν ενεργοποιηθεί σε όλους τους χώρους, στην προσπάθεια να μπει φρένο στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει σε κλιμάκωση των αγώνων, από την επομένη της απεργίας της 10ης Ιουνίου. Ο Περισσός τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απορρίπτουν το άθλιο νομοσχέδιο που θέλει να τσακίσει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η κλιμάκωση του αγώνα με νέες πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις, η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμή τους είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι αυτό που φοβούνται κυβέρνηση και κεφάλαιο. Για να συμπληρώσει: «Είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για να πεταχτούν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο – έκτρωμα και οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη ζήσουμε σαν “σκλάβοι τον 21ο αιώνα”».

Συναγερμό για τις επόμενες μέρες, μέσα και έξω από τη βουλή, έχει σημάνει το ΜέΡΑ25, προκειμένου «το νομοσχέδιο- λαιμητόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά να μην περάσει». Όπως σημειώνει το ΜέρΑ25, «δεν πρέπει να τους αφήσουμε την εργασιακή ζούγκλα που οι ίδιοι επέβαλαν στον κόσμο της εργασίας διαχρονικά (από όλες τις μνημονιακές Κυβερνήσεις), τώρα να την επισημοποιήσουν κιόλας ώστε να ενταθεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter