Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι – Τσελέντης: Θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες αυτό το φαινόμενο (Photos – Video)

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι – Τσελέντης: Θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες αυτό το φαινόμενο (Photos – Video)

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:48 το πρωί της Τρίτης στο Ηράκλειο, πολύ κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού μεγάλου σεισμού στο Αρκαλοχώρι που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 35 ανθρώπων.

Δείτε επίσης: Διαρκείς μετασεισμοί στο Ηράκλειο: Νύχτα αγωνίας στο Αρκαλοχώρι (Photos – Video)

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 13,3 χλμ και το επίκεντρο 22 χλμ Νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

 

Από τη νέα δόνηση προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά, στη νότια Κρήτη:

Τσελέντης: Γράψαμε 0,8g κατακόρυφη επιτάχυνση, γι’αυτό είχαμε την ολική καταστροφή των σπιτιών

«1η Ιούνη ξεκίνησε η δράση. Έχουμε γράψει 2.500 σεισμούς. Από τον Ιούνιο μέχρι τώρα», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο Open, και τόνισε πως θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί.

Όσον αφορά τον χθεσινό σεισμό 5,8 Ρίχτερ: «Αυτός ο σεισμός έδωσε μία μοναδική κατακόρυφη επιτάχυνση, δεν έχουμε ξαναγράψει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα. Γράψαμε 0,8g, αρκεί για να καταλάβατε ότι στο 1g σηκώνεται ο άνθρωπος από το έδαφος. Γι’αυτό είχαμε την ολική καταστροφή των πέτρινων σπιτιών. Από τον Ιούνιο φωνάζουμε και λέω μακριά από τα πέτρινα σπίτια. Δεν περίμενα 5,8, περίμενα 5 – 5,2 αλλά μας εξέπληξε το φαινόμενο», σχολίασε.

«Το δυναμικό του ρήγματος είναι έως 6 Ρίχτερ. Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ. Άρα το 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Το κακό είναι πως θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες αυτό το φαινόμενο, δε σημαίνει με την ίδια συχνότητα», εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Οι κάτοικοι δεν πρέπει να επισκέπτονται στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε.

Νύχτα αγωνίας

Μακριά από τα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου με συνεχείς μετασεισμούς, μετά τη μεγάλη δόνηση 5,8 Ρίχτερ που χτύπησε στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας το Ηράκλειο με απολογισμό έναν νεκρό, τουλάχιστον 35 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι κάτοικοι πέρασαν νύχτα αγωνίας, καθώς οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς, σε σκηνές, ξενοδοχεία και σε σπίτια συγγενών και φίλων που δεν επηρεάστηκαν από τον Εγκέλαδο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε περίπου 1.000 κτίρια, πολλά εκ των οποίων κρίνονται επικίνδυνα. Έτσι οι αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίσματα με ζημιές, υπό τον φόβο συνεχών και ισχυρών μετασεισμών.

Διαβάστε επίσηςΚρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι – Στήνονται σκηνές για τους σεισμόπληκτους

Ο σχεδιασμός ήταν να στηθούν σκηνές για 2.500 άτομα στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ διαθέσιμα είναι και 90 δωμάτια ξενοδοχείων, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό.

Η στιγμή του σεισμού

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη από τον πολύ μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι.

Δείτε επίσης: Σεισμός στο Ηράκλειο: Ένας νεκρός, τραυματίες και καταρρεύσεις σπιτιών στο Αρκαλοχώρι – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού (Photos – Video)

Από τον πολύ δυνατό σεισμό, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, σπίτια και εκκλησίες έχουν καταρρεύσει σε πολύ μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο του σεισμού που ήταν στη στεριά, και όχι σε θαλάσσια περιοχή όπως συμβαίνει συνήθως στην Κρήτη.

Τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα και αποτυπώνουν την ένταση του σεισμού κυρίως από το Αρκαλοχώρι όπου οι κάτοικοι έντρομοι, βγήκαν στους δρόμους:

 

Βίντεο από το Καστέλι Πεδιάδος, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter