Νεροφιλελευθερισμός – Αφιέρωμα Docville στο νερό εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Νεροφιλελευθερισμός – Αφιέρωμα Docville στο νερό εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Ανεκτίμητο δημόσιο αγαθό για τον λαό, κερδοφόρα μπίζνα για την κυβέρνηση, τους ολίγους και εκλεκτούς.

«Το μόνο που τους αφορά είναι η ικανοποίηση της οικονομικής ελίτ». Η Έμυ Ντούρου συζητά με τον Γιώργο Αυγερόπουλο για την κερδοφόρα μπίζνα της διαχείρισης της ύδρευσης, από το Παρίσι και το Βερολίνο μέχρι τη Λισσαβώνα και το Μπαρσέλος αλλά και τη Λατινική Αμερική. Η έρευνα του δημοσιογράφου έχει καταγραφεί σε δύο ντοκιμαντέρ του: «Πωλείται ζωή» (2009) και «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» (2017).

Έξι άνθρωποι του πολιτισμού για το μέλλον της μεγάλης δίψας. Οι Νένα Βενετσάνου, Μάρω Δούκα, Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Πουλικάκος, Κλέλια Ρένεση και Άννα Χατζησοφιά γράφουν για το ανεκτίμητο αγαθό του νερού και τη θυσία του από την κυβέρνηση στον βωμό του νεοφιλελευθερισμού. Οι φυσικές πηγές έγιναν παραρτήματα των ΑΕ, αλλά το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα διότι δίχως νερό πεθαίνεις.

Από το «Τσάιναταουν» στην «Εριν Μπρόκοβιτς». Ταινίες που ανέδειξαν τις πολιτικές εκμετάλλευσης του νερού από αδίστακτους μηχανισμούς εξουσίας προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.

Ο πόλεμος του νερού στη μεγάλη οθόνη. Από τους «κοπρίτες» των Σταγιατών μέχρι τους αγώνες στη Βολιβία και τη Γαλλία. Η Ηλέκτρα Ζαργάνη αναζήτησε και προτείνει ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο για τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης του νερού αλλά και την ομορφιά των υδάτων.

Το νερό … πηγή έμπνευσης για το ελληνικό τραγούδι. Αθάνατο, αμίλητο, της λησμονιάς, της ζωής και του θανάτου: πολλαπλές οι όψεις στη δισκογραφία τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιητές και στιχουργοί εμπνεύστηκαν από το υδάτινο στοιχείο και μας χάρισαν αριστουργήματα. Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

Η ονειρική γοητεία της φυσικής ύλης. Έντεχνες υδάτινες εικόνες στο έργο του Πόε και του Σαίξπηρ, του Νίτσε και του Μπαλζάκ, έτσι όπως καταγράφονται στο βιβλίο του Gaston Bachelard, «Το νερό και τα όνειρα» (Μετ.: Έλση Τούτση, Εκδ. Ι.Χατζηνικολή. Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την κριτική που είχε γράψει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου στο περιοδικό που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις «Το Τέταρτο», Τεύχος 14, Ιούνιος 1986.

«Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Άρθρο της φιλολόγου-συγγραφέως, Εύης Κουτρουμπάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter