Νετανιάχου προς Πούτιν: Φταίει η Συρία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Νετανιάχου προς Πούτιν: Φταίει η Συρία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου στα ανοικτά της Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των 15 μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συντριβή στη Συρία.

«Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των Ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι η Συρία είναι υπεύθυνη για τη συντριβή του αεροσκάφους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διερεύνηση του περιστατικού.

Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προβάλει αντίσταση στην στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία και να καταπολεμήσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να μεταφέρει οπλισμό στη σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ με στόχο να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο Ισραήλ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαμηλώσει τους τόνους παρά την αρχική σκληρή ανακοίνωση της Μόσχας. 

«Αυτό μοιάζει με μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αρνούμενος να συγκρίνει το περιστατικό με τη συντριβή ενός ρωσικού καταδιωκτικού αεροπλάνου, το οποίο είχε καταρριφθεί τον Νοέμβριο 2015 από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σοβαρή διπλωματική κρίση.

Τα σχόλια του Πούτιν φάνηκε να αμβλύνουν τις ρωσικές επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ, αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη.

Μιλώντας δίπλα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έπειτα από συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε πως η απάντηση της Ρωσίας στο επεισόδιο θα έχει στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών που υπηρετούν στη Συρία.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως ο πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ευθύνες στη Συρία είχε επιρρίψει το Τελ Αβίβ

Μετά τη Ρωσία που κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αναγνωριστικού της αεροπλάνου στη Μεσόγειο , το Τελ Αβίβ εξέφρασε τη λύπη του αλλά έριξε όλη την ευθύνη στη Συρία.

Νωρίτερα πάντως ο Ισραηλινός πρεσβευτής είχε κληθεί στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ενώ η Μόσχα επεσήμανε ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει».

Το Ισραήλ είχε εκφράσει τη «λύπη» του για τον θάνατο των 15 μελών του πληρώματος του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα η οποία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη, όμως επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και στους συμμάχους του.

Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν επίσης με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν ρώσοι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ’ όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Άσαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι’ αυτά τα επεισόδια», πρόσθεσε.

Τι λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος Il-20 καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας, σε ένα περιστατικό φίλιων πυρών.

Το Il-20 «κατατρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200» του συριακού στρατού τη Δευτέρα γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».

«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter