Νετανιάχου: Σφαγή μέχρι τέλους στη Γάζα – Παρά τις πιέσεις τραβάει το σχοινί

Νετανιάχου: Σφαγή μέχρι τέλους στη Γάζα – Παρά τις πιέσεις τραβάει το σχοινί

Με τη διεθνή κοινότητα να εστιάζει τις προσπάθειες και τις πιέσεις της προς την πλευρά του Μπενιαμίν Νετανιάχου για ραγδαία αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στην πολιορκημένη και διαλυμένη έπειτα από πέντε μήνες ισραηλινών επιχειρήσεων Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει να προκαλεί και προωθεί το σχέδιό του για ακόμη μεγαλύτερη σφαγή.

Παρά τις σχετικές αμερικανικές προειδοποιήσεις και το γεγονός ότι η αμερικανική πίεση έχει προκαλέσει επικίνδυνες για τον ίδιο ρωγμές στην κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε μες στην εβδομάδα αποφασισμένος να μπουν άμεσα οι ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά το επεισοδιακό ταξίδι του κυβερνητικού εταίρου του Μπένι Γκαντζ σε ΗΠΑ και Βρετανία, το οποίο όχι μόνο δεν ενέκρινε ο ίδιος αλλά σαμπόταρε: «Υπάρχει διεθνής πίεση και μεγαλώνει, όμως πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιχειρήσουν εναντίον της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, της Ράφα συμπεριλαμβανομένης. Οποιος μας λέει να μη δράσουμε στη Ράφα μάς λέει να χάσουμε τον πόλεμο κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Έδειξε πώς ακριβώς εννοεί την ενότητα

Το πώς ακριβώς βέβαια εννοεί ο Νετανιάχου την… ενότητα το καταμαρτυρούν καλύτερα οι κινήσεις που έκανε για να σαμποτάρει την επίσκεψη Γκαντζ σε ΗΠΑ και Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Νετανιάχου, ο οποίος ήδη είχε εκνευριστεί που ο Γκαντζ μετέβη την περασμένη Κυριακή στην Ουάσινγκτον χωρίς επίσημη έγκριση από τον ίδιο, την περασμένη Τετάρτη έδωσε εντολή στο ισραηλινό ΥΠΕΞ να μην απαντήσει στα αιτήματα της βρετανικής πλευράς σχετικά με τη χορήγηση των απαιτούμενων διασφαλίσεων για το μέλος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ που θα του έδιναν ασυλία απέναντι σε πιθανές μηνύσεις ή εντάλματα σύλληψης εναντίον του σε βρετανικό έδαφος. Τελικά η διπλωματική ασυλία του αλλά και άλλα τυπικά θέματα της επίσκεψης λύθηκαν εσωτερικά με τις προξενικές αρχές της Βρετανίας στο Ισραήλ.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά αφού οι διαρροές από την Ουάσινγκτον για την επίσκεψη Γκαντζ έδιναν μια σαφή εικόνα σχετικά με την αμερικανική ενόχληση απέναντι στον Νετανιάχου και την προτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο πρόσωπο του Γκαντζ για άμεσο συνομιλητή τους. Η αμερικανική ενόχληση έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη μετά τις αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης μέσω Κύπρου στη Γάζα (με την κατασκευή από τον αμερικανικό στρατό ενός προσωρινού λιμενοβραχίονα για τα πλοία) και τόνισε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων».

Οι Ισραηλινοί θα ελέγχουν τα φορτία

Οσον αφορά το σχέδιο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι ξεκινάει άμεσα, όμως αρκετές λεπτομέρειες, όπως ποιος θα μοιράζει τη βοήθεια αφού φτάσει στη Γάζα, δεν είχαν γίνει γνωστές την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Είναι πάντως γνωστό ότι οι Ισραηλινοί θα ελέγχουν τα φορτία προτού αυτά ξεκινήσουν από την Κύπρο.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η κατάσταση εντός της Λωρίδας είναι πραγματικά απελπιστική και θα χρειαστεί πιο συντονισμένη προσπάθεια πέραν του διαδρόμου και των ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας για να μην υπάρξουν μαζικές απώλειες από την πείνα. Παράλληλα ξεγύμνωσαν και μια άλλη πτυχή της ισραηλινής πολιτικής, αφού με βάση στοιχεία που παρουσίασαν ο εποικισμός στη Δυτική Οχθη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο φόντο των παραπάνω, παρά τις διάφορες αναφορές για κατάρρευση των συνομιλιών, για ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων και για εκεχειρία, αυτές φαίνεται ότι συνεχίζονταν ενόψει τις έναρξης του Ραμαζανιού που ξεκινάει επίσημα απόψε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter