New Entries| Γνωρίζουμε τον σκηνοθέτη Αλκίνοο Δωρή

New Entries| Γνωρίζουμε τον σκηνοθέτη Αλκίνοο Δωρή
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΔΩΡΗΣ

Στη στήλη New Entries αναζητούμε καθετί νέο που παίζει στις πόλεις μας. Ανακαλύπτουμε τα μικρά καλλιτεχνικά διαμάντια και τους αφήνουμε να αυτοσυστηθούν. Μαθαίνουμε ποιοι είναι, πώς ξεκίνησαν, τι αγαπούν και τι αγαπούν να μισούν.

 

Eίµαι ο/η…

Αλκίνοος Δωρής

Η µέρα που σκέφτηκα ότι θέλω να γίνω σκηνοθέτης…

Έβλεπα θέατρο από πολύ μικρός. Νομίζω πως όταν είδα την παράσταση «Λα Πουπέ», έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, κατάλαβα πως θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο. Είχα παρακολουθήσει την παράσταση όταν ήμουν δεκαπέντε ετών. Η ζωή τα έφερε δέκα χρόνια αργότερα από εκείνη την στιγμή να δουλέψω και με τους δυο. Τρομερή σύμπτωση.

Η πρώτη µου ερασιτεχνική παράσταση…

Η πρώτη ερασιτεχνική παράσταση που σκηνοθέτησα ήταν στο μικρό θεατράκι του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θεατράκι άνηκε για κάποιο μυστήριο λόγο στο Τμήμα Βιολογίας. Παρ’ όλα αυτά, εκεί, κάναμε και τα δικά μας μαθήματα. Εκεί παρουσιάσαμε το έργο «Οροι συμβολαίου» του Mike Bartlett.

Η πρώτη µου επαγγελµατική παράσταση …

Η πρώτη μου επαγγελματική παράσταση παίχτηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ήταν το έργο «Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ». Δεν πρόλαβα να το χαρώ ιδιαίτερα καθώς η πανδημία μας πρόλαβε και παίξαμε τις μισές παραστάσεις.

Αγαπηµένοι σκηνοθέτες…

Σίγουρα με την Άννα Κοκκίνου διατηρώ στενή θεατρική επαφή. Εχω μάθει πολλά στο Θέατρο Σφενδόνη. Tρέφω τεράστιο σεβασμό για τον Τερζόπουλο και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου από Έλληνες σκηνοθέτες. Είδα μάλιστα πρόσφατα την εκπληκτική παράσταση που έκανε, τον “Εγκάρσιο Προσανατολισμό”. Τεράστιο.

Ανεπανάληπτη ατάκα…

Συνήθως βάζω μέσα στο έργο μου ατάκες φίλων μου. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ένας φίλος μου με συνάντησε σε έξαλλη κατάσταση και μου φώναξε «Ηρεμώωωωωωωωωωωωω όταν σε βλέπω!», ατάκα η οποία λίγο αργότερα μπήκε αυτούσια σε έργο μου.

Το καθημερινό τραγούδι του απείρου

Αλησµόνητη θεατρική παράσταση /ταινία…

Η ταινία «Φάνυ και Αλέξανδρος» -και ειδικά η εκδοχή των πέντε ωρών- είναι μια ταινία, που μπορείς να την βλέπεις μια ζωή. Πρόσφατα είδα την παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμό» του Παπαϊωάννου. Τη θεωρώ αριστουργηματική και μεγαλειώδη.

Σινεµά ή θέατρο;

Το σινεμά το απολαμβάνω. Στο θέατρο, έχω μια τάση να παρατηρώ πάντα την δραματουργία της εκάστοτε παράστασης, καθώς είναι η δουλειά μου. Το σινεμά με αναπαύει κατά κάποιο τρόπο.

Εάν δεν ήµουν σκηνοθέτης…

Θα έπαιζα ποδόσφαιρο. Ήμουν αρκετά καλός. Ακόμα παίζω ερασιτεχνικά φυσικά.

Στον ελεύθερο χρόνο µου…

Βλέπω τους φίλους μου.

Συνέντευξη: Στεφανία Γουλιώτη – Αργύρης Ξάφης

Ονειρεύοµαι να…

Να πάω ένα μεγάλο ταξίδι στη Λατινική Αμερική για αρκετό καιρό.

Η πολιτική…

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναγνωρίσω έναν τόσο δυναστικό θεσμό.

Η θρησκεία…

Μου αρέσουν τρομερά οι τρελές συμπτώσεις, νομίζω είναι μια θρησκεία και αυτό.

 

Info

Ο Αλκίνοος Δωρής σκηνοθετεί την παράσταση «Το καθημερινό τραγούδι του απείρου» της θεατρικής ομάδας Loxodox (Μπάγκειον Ξενοδοχείο, 31/1-1/3).

Αγορά εισιτηρίων:  https://www.viva.gr/tickets/theater/to-kathimerino-tragoudi-tou-apeirou/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter