New Entries| Γνωρίζουμε τον χορευτή και χορογράφο Δημήτρη Μυτιληναίο

New Entries| Γνωρίζουμε τον χορευτή και χορογράφο Δημήτρη Μυτιληναίο
Δημήτρης Μυτιληναίος (φωτογραφία: Βασίλης Βηλαράς)

Αναζητούμε καθετί νέο που παίζει στις πόλεις μας. Ανακαλύπτουμε τα μικρά καλλιτεχνικά διαμάντια και τους αφήνουμε να αυτοσυστηθούν. Μαθαίνουμε ποιοι είναι, πώς ξεκίνησαν, τι αγαπούν και τι αγαπούν να μισούν.

 

Είμαι ο… Δημήτρης και εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα, και νομίζω ότι τελικά, αυτό είναι το πιο σημαντικό για το INSEQS. Συνειδητοποιώ ακόμα περισσότερο μέσα από αυτή τη δουλειά πόσο συνθετική και συλλογική είναι η υλοποίηση μιας παράστασης, εν προκειμένω χορού, κι ότι τελικά ως δημιουργός είσαι κυρίως συντονιστής. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν υπάρχει και εμπιστοσύνη και η ομάδα έτσι αρχίζει να αυτοδιατίθεται και να δένει.Σκέφτηκα ότι θέλω να γίνω χορογράφος… όταν στην Κρατική Σχολή Χορού κλήθηκα να αντιμετωπίσω το μάθημα της χορογραφίας. Αρκετά ενστικτωδώς, ένιωθα άνετα σε αυτό το ρόλο, ειδικά στο δεύτερο έτος, που η εργασία του πρώτου “εξαμήνου” ήταν ντουέτο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε με τη Νεφέλη. Αναφέρομαι ειδικά στη συγκεκριμένη εργασία γιατί το ζητούμενο ήταν και να χορεύεις. Αυτή ήταν η μεθοδολογία που μου ταίριαξε.Το να είμαι μέσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι για μένα, πρέπει πρώτα από όλα να έχω αυτή την οπτική, με τί με ενδιαφέρει να είναι απασχολημένος/η ο/η χορευτής/ρια και πώς θέλω να σκέφτεται την κίνηση.  Το να υπάρχει συνοδοιπόρος σε αυτό από την άλλη, φέρνει την διαδικασία της λεκτικοποίησης και διατύπωσης, τα βασικά εργαλεία κάθε χορογράφου.

INSEQS Δημήτρης Μυτιληναίος
INSEQS ή INORGANIC SEQUENCES

Η πρώτη µου ερασιτεχνική παράσταση… μάλλον ήταν στη γειτονιά μου, μαζευόμασταν με τα υπόλοιπα παιδιά στις πιλοτές και τους κήπους και παίζαμε για τους γονείς μας. Πρέπει να ήμουν τεσσάρων ή πέντε ετών στις πρώτες μαζώξεις και δεν θυμάμαι πολλά αλλά σίγουρα με ενθουσίαζε η ιδέα.Η πρώτη µου επαγγελματική παράσταση… ήταν μία πολύ σύντομη συνεργασία στην Ουτρέχτη. Είχα την τύχη να συμμετέχω σε ένα ανέβασμα του “St. Matthew Passion” του Romeo Castellucci. Βέβαια δεν χόρευα, βασικά ήμουν απλά στη σκηνή κι ένα κάποιες δράσεις, π.χ. πάταγα 20 συνεχόμενες φορές ένα κουμπί (που δεν φαινόταν καν, ήταν καλυμμένο κάτω από μία κάπα), το οποίο εκκινούσε ένα παλινδρομικό μηχανισμό που στην άκρη του είχε ένα γάντι του μποξ το οποίο μέσω της κίνησης κατέληγε να χτυπάει το μάγουλο του Ματθαίου ή του Ιησού, δεν είμαι σίγουρος…

Αγαπημένοι χορευτές και χορεύτριες… είναι η ομάδα μου αυτή στιγμή, η Βεατρίκη, η Παγώνα, ο Φίλιππος, η Μαρκέλλα και η Νεφέλη, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Κι εγώ είμαι αγαπημένος μου χορευτής.Ο χορός… είναι δύσκολος, “μπαλέτο είναι δύσκολο” επίσης, όπως έλεγε και ο επί τριετίας  καθηγητής μου στην ΚΣΟΤ Pierre Tavernier.

INSEQS του Δημήτρη Μυτιληναίου από 1- 4 Δεκεμβρίου στο Κουκάκι | Τέταρτο
INSEQS ή INORGANIC SEQUENCES

Το σώμα… όταν δυσκολεύεται φτιάχνει πολύ πρωτότυπες κινήσεις που δεν σχεδιάζονται συνειδητά από την/ον χορεύτρια/τή.  Πολλές φορές μάλιστα, στις πρακτικές χορού, μπορεί να ακούσεις να λένε “ανόργανο” τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε μια κίνηση που δεν πέτυχε, δεν κατέκτησε δηλαδή τον βαθμό δυσκολίας ή δεν κατάφερε να κρύψει την προσπάθεια με κάποιο τρόπο. Μέσα στις ¨ανόργανες σειρές” (ελληνική απόδοση του τίτλου της παράστασης), δοκιμάσαμε διάφορες ερμηνείες του τί σημαίνει να φαίνεται η προσπάθεια.

Εάν δεν ήμουν χορογράφος... μάλλον θα ήμουν μαθηματικός.

Στον ελεύθερο χρόνο µου… κατακατακατακαταρρέω..

Ονειρεύομαι να… υπήρχε στην Αθήνα ένας θεσμός αποκλειστικά για τη χορογραφία. Ένα κέντρο που να μπορεί να φιλοξενεί ομάδες, να παρέχει χώρους προβών και παραστάσεων και να γίνει όχημα για την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης  πολιτιστικής πολιτικής για την ελληνική χορευτική σκηνή.

Η πολιτική…  Αέρα Πατέρα “Γέρασα”

Η θρησκεία…  Madonna και Led Zeppelin

 

InfoINSEQS  ή INORGANIC SEQUENCESΈως 04/12/21Τοποθεσία: Φαλήρου 97, ΚουκάκιΔιάρκεια: 55’Εισητήρια:  https://www.ticketservices.gr/event/inseqs-fiat/

ΣυντελεστέςΧορογραφία: Δημήτρης ΜυτιληναίοςΧορευτές-τριες: Νεφέλη Αστερίου, Φίλιππος Βασιλείου, Βεατρίκη Καπνίση, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Παγώνα Μπουλμπασάκου, Δημήτρης ΜυτιληναίοςΜουσική: RitaMosss (Κώστας Καγκελάρης, Μιχάλης Καλλιγέρης, Μιχάλης Μάγνης, Δημήτρης Τσαμπουνάρης)Φωτιστικός σχεδιασμός: Απόστολος ΣτράντζαληςΚοστούμια: Ιωάννα ΤσάμηΒίντεο/Φωτογραφίες/Γραφικά: Μαρίνα Σκουτέλα

Σβετλάνα Ζαχάροβα: “Τα περισσότερα βήματα στη ζωή μου τα έχω κάνει χορεύοντας” [Συνέντευξη]

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter