New Entries: Γνωρίζουμε τον Νίκο Παπαντώνη

New Entries: Γνωρίζουμε τον Νίκο Παπαντώνη

Αναζητούμε καθετί νέο που παίζει στις πόλεις μας. Ανακαλύπτουμε τα μικρά καλλιτεχνικά διαμάντια και τους αφήνουμε να αυτοσυστηθούν. Μαθαίνουμε ποιοι είναι, πώς ξεκίνησαν, τι αγαπούν και τι αγαπούν να μισούν.

Είμαι η/ο και λέγομαι…

Είμαι τραγουδοποιός και λέγομαι Νίκος Παπαντώνης. Γράφω τους στίχους και τη μουσική στα τραγούδια μου, επίσης τραγουδάω.

Τραγουδάω/ παίζω (είδος μουσικής)…

Αν θα έπρεπε να εντάξω τα τραγούδια μου σε κάποιο είδος μουσικής θα τα έβαζα στο έντεχνο με στοιχεία ροκ, αν και αυτές οι ταμπέλες πάντα με ενοχλούσαν. Τα τραγούδια μου περιέχουν στοιχεία από τις διάφορες μουσικές επιρροές μου, από έντεχνο ελληνικό μέχρι progressive rock και jazz. Μέσα απ’ αυτές τις επιρροές χτίζω το προσωπικό μου ύφος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μελωδία και το ρυθμό, στοιχεία που για μένα αποτελούν την πεμπτουσία της μουσικής.

H σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε…

…από πάντα! Γράφω τραγούδια από έφηβος και αυτό το μεράκι δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Άλλαζα κύκλους μέσα στη ζωή μου, άλλαζα κοινωνικούς και προσωπικούς «ρόλους» και η έμπνευση ήταν πάντα εκεί μαζί μου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό το πράγμα. Με βοήθησε να εκφράζομαι και να αυτοσυντηρούμαι.

H πιο σημαντική επαγγελματική μου στιγμή μέχρι σήμερα…

Αναμφισβήτητα η κυκλοφορία πέρυσι του πρώτου μου CD με τίτλο “Ι.Χ. Τραγούδια ιδιωτικής χρήσης”. Πρόκειται για μια συλλογή από 11 τραγούδια, που για την κυκλοφορία τους έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συνάντηση μου με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου τραγουδοποιίας. Μάλιστα ο Πορτοκάλογλου με τίμησε συμμετέχοντας στο δίσκο ερμηνεύοντας ένα τραγούδι, το «Ποιος είναι ποιος». Πρόκειται για βιωματικά τραγούδια πάνω στα συναισθήματα που γεννούν οι έρωτες, τα παιδικά χρόνια, η σχέση με τους γονείς, η Άνοιξη, η λαχτάρα για Ζωή, ελευθερία, ένωση και σμίξιμο. Το γεγονός ότι εκτέθηκα και μοιράστηκα τα τραγούδια μου αυτά με το κοινό με απελευθέρωσε και χαίρομαι που τα τραγούδια μου μετατράπηκαν από «ιδιωτικής» σε «δημόσιας χρήσης».

Αγαπώ….

Τη ζωή, την γνήσια ανθρώπινη επαφή, την ελευθερία, τα ταξίδια, τα καλοκαίρια στα νησιά μας…

Σιχαίνομαι…

Την υποκρισία και το “δήθεν”. Αναγνωρίζω και αποδέχομαι κάθε τι γνήσιο ακόμα και εάν δεν μου ταιριάζει. Το “δήθεν” όμως μου δημιουργεί αποστροφή.

Όταν δεν τραγουδάω…

Η ζωή μου προφανώς δεν είναι μόνο τραγούδι. Σχετίζομαι, εργάζομαι, χαίρομαι, αθλούμαι, διαβάζω και προσπαθώ να ζω τη ζωή κάθε μέρα.

Καλλιτέχνης «είδωλο»…

Δύσκολο να επιλέξω ένα “είδωλο”. Είμαι περισσότερο σαν τη μέλισσα που κάνει διαλογή, ξεχωρίζει και παίρνει τον “αφρό” από περισσότερους. Αν θα έπρεπε να πω ονόματα θα διάλεγα τους Keith Jarett και Pat Metheny.

Αγαπημένοι στίχοι…

από το “Η Πόλις” του Καβάφη

“Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—

δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.

Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ

στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες”

Τραγούδι που δεν ανήκει στο στυλ που παίζω αλλά θα ήθελα να έχω ερμηνεύσει…

Με γοητεύουν τα πορτογαλικά φάντος με την απόκοσμη μελαγχολία τους..Επίσης κάποια γνήσια ελληνικά λαϊκά, όπως για παράδειγμα το «κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο» του Μουσαφίρη με τον Μητροπάνο.

Η μουσική είναι σαν…

Η μουσική είναι η ίδια η Ζωή, αγγίζει τις πιο βαθιές χορδές μας, φτάνει στον πυρήνα μας. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ζωή χωρίς μουσική. Για αυτό πρέπει να τη σεβόμαστε και να μην την κακομεταχειριζόμαστε.

https://www.documentonews.gr/article/thanasis-gkaifyllias-eimaste-to-galatiko-xorio-tis-thrakis/

Αν δεν ήμουν τραγουδοποιός…

Δεν έχω ιδέα. Υποθετικό το ερώτημα. Δεν είμαι τραγουδοποιός μόνο, είμαι ένα σύνολο πραγμάτων και συνιστωσών, που αν έλειπε το ένα κομμάτι δεν ξέρω πώς θα διαμορφωνόταν το υπόλοιπο.

Η πολιτική…

Ποτέ δεν είχα σχέσεις με κόμματα και πολιτικούς οργανισμούς. Δεν θεωρώ ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, αυτό είναι προσωπική υπόθεση και ευθύνη του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτική είναι να δημιουργεί κοινωνικές συνθήκες που είτε διευκολύνουν είτε δυσχεραίνουν την πορεία του ατόμου προς την αυτοεκπλήρωση.

Η θρησκεία…

Και εδώ θα πω ότι δεν σχετίζομαι με κλειστά συστήματα σκέψης και πίστης. Είμαι όμως σε επαφή με το θείο, όπως αυτό κυλάει μέσα μας και παντού στη φύση. Ουσιαστικά όλη η δημιουργικότητα μου είναι απόρροια αυτής της επαφής.

Στα άμεσα σχέδιά μου…

Είναι να κάνω γνωστή τη δουλειά μου στον κόσμο μέσω lives, κάτι που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα αλλά διακόπηκε λόγω κορωνοιού. Ελπίζω γρήγορα να επανέλθουμε!

Ο νέος μου δίσκος/το νέο μου single…

Το υλικό για τον δεύτερο δίσκο είναι έτοιμο και έχουμε ήδη ξεκινήσει ηχογραφήσεις. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό!

Θα με δείτε/ακούσετε…

Ελπίζω από φθινόπωρο σε κάποιες μουσικές σκηνές. Πραγματικά το ελπίζω να μας επιτρέπεται να το κάνουμε.

Γιώργος Μεράντζας: «Είμαι 70 χρόνων και νιώθω τέτοια οργή σαν να είμαι 16» [Συνέντευξη]

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter