New York Times: Ενδείξεις πως ήταν ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την αγορά της Κοστιαντινίφκα (Video)

New York Times: Ενδείξεις πως ήταν ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την αγορά της Κοστιαντινίφκα (Video)

Στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έκρηξη που σημειώθηκε σε γεμάτη με ανθρώπους αγορά στην πόλη Κοστιαντινίφκα, στην ανατολική Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο ο οποίος παρεξέκλινε της πορείας του, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα New York Times.

Το Κίεβο έχει ανακοινώσει ότι η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους New York Times, περιλαμβανομένων θραυσμάτων του πυραύλου, δορυφορικών εικόνων, μαρτυριών και αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνουν έντονα ότι το καταστροφικό πλήγμα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα Buk και παρεξέκλινε της πορείας του», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Επικαλείται ειδικούς στην αντιαεροπορική άμυνα, οι οποίοι δήλωσαν ότι πύραυλοι όπως αυτός που έπληξε την αγορά της Κοστιαντινίφκα μπορεί να παρεκκλίνουν της πορείας τους για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα ή κάποια ζημιά σε πτερύγιο ώθησης του πυραύλου.

Παράλληλα οι New York Times σημείωσαν ότι υλικό από κάμερα ασφαλείας έδειξε ότι ο πύραυλος προήλθε από περιοχή που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Εξάλλου η εφημερίδα επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λίγα λεπτά πριν το πλήγμα ο ουκρανικός στρατός είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους εδάφους- αέρος εναντίον των Ρώσων από την πόλη Ντρουζκίφκα, περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κοστιαντινίφκα.

Επικαλέστηκε δύο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δήλωσαν ότι είδαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την Ντρουζκίφκα με κατεύθυνση το σημείο όπου βρίσκονταν τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μάλιστα ένας εξ αυτών είπε ότι οι πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς την Κοστιαντινίφκα.

Οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι οι κρατήρες που προκλήθηκαν από την έκρηξη και τα θραύσματα που βρέθηκαν στο σημείο ταιριάζουν με πύραυλο 9Μ38, ο οποίος εκτοξεύεται από το κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Buk.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δεν έχει απαντήσει προς το παρόν σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εξετάζουν το περιστατικό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/New York Times

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter