Νίγηρας: Εμφανίστηκε ο ηγέτης του πραξικοπήματος

Νίγηρας: Εμφανίστηκε ο ηγέτης του πραξικοπήματος
Twitter

Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την Τετάρτη.

Η φρουρά υποκίνησε το πραξικόπημα και έθεσε υπό κράτηση τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζού στο προεδρικό μέγαρο. Μια ομάδα στρατιωτικών που εμφανίστηκαν αργότερα στην κρατική τηλεόραση δήλωσαν ότι απομάκρυναν τον Μπαζούμ από την εξουσία.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, που ανακοίνωσε το πραξικόπημα, δήλωσε πως οι στρατιωτικοί ενήργησαν αντιδρώντας στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας και την κακή διακυβέρνηση.

Ο Αμπντουραχαμάν Τσιανί επανέλαβε πως οι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας. Επέκρινε επίσης την έλλειψη συνεργασίας με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί στη μάχη απέναντι σε εξεγέρσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα – «Καταδικάζει σθεναρά» ο ΟΗΕ

Οι τζιχαντιστές που απέκτησαν ρίζες στο Μαλί το 2012, τα τελευταά χρόνια κέρδισαν έδαφος, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια άλλους σε όλο το Σαχέλ.

Ο Νίγηρας είναι σύμμαχος-κλειδί δυτικών χωρών εναντίον ισλαμιστικών εξεγέρσεων στη Δυτική Αφρική και ξένα στρατεύματα στρατευμάτων σταθμεύουν εκεί, περιλαμβανομένων γαλλικών και αμερικανικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter