Νίγηρας: Η προεδρική φρουρά κρατεί όμηρο τον πρόεδρο της χώρας

Νίγηρας: Η προεδρική φρουρά κρατεί όμηρο τον πρόεδρο της χώρας
Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ (Boureima Hama/Pool Photo via AP/File)

Μέλη της προεδρικής φρουράς στον Νίγηρα κρατούν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ μέσα στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Ο στρατός έχει περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο και πολλοί φοβούνται ότι πρόκειται για αρχή πραξικοπήματος.

Ανακοίνωση της προεδρίας ανέφερει πως οι φρουροί ξεκίνησαν ένα μάταιο κίνημα και πως ο Μπαζούμ είναι καλά. Προειδοποιεί τους στασιαστές να λογικευτούν αλλιώς ο στρατός θα τους επιτεθεί. Αν πρόκειται για πραξικόπημα θα είναι το έκτο στη Δυτική Αφρική από το 2020.

Ο μεγαλύτερος περιφερειακός και οικονομικός οργανισμός της Δυτικής Αφρικής ECOWAS ανέφερε ότι ανησυχεί για απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τους σκευωρούς να αφήσουν ελεύθερο τον Μπαζούμ.

Μια ανακοίνωση της προεδρίας στα κοινωνικά δίκτυα που έλεγε ότι «ο πρόεδρος είναι καλά» απαλείφθηκε στη συνέχεια εν μέσω αμφιβολιών για το ποιος έχει τον έλεγχο. Στρατιώτες κατέλαβαν θέσεις σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην υπόλοιπη Νιαμέι φαινόταν να επικρατεί ηρεμία, με την κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά στους δρόμους και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μετέδωσε ρεπόρτερ του Reuters.

Ενδεχόμενη κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό στον Νίγηρα θα περιέπλεκε τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει χώρες στην περιοχή του Σαχέλ να καταπολεμήσουν μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει επεκταθεί από το Μαλί την τελευταία δεκαετία.

Ο Νίγηρας έχει γίνει βασικός σύμμαχος δυτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξέγερσης αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αντίσταση από νέες χούντες που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Αφορά επίσης την ΕΕ ως σύμμαχος της κατά της παράτυπης μετανάστευσης από την υποσαχάρια Αφρική.

«Η ΕΕ καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η δημοκρατία και να απειληθεί η σταθερότητα στον Νίγηρα», ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Γαλλία μετακίνησε στρατεύματα από το Μαλί στον Νίγηρα πέρυσι αφού οι σχέσεις της με τις προσωρινές αρχές εκεί επιδεινώθηκαν. Αποσύρει επίσης ειδικές δυνάμεις από την Μπουρκίνα Φάσο λόγω παρόμοιων εντάσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter