Νιγηρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά θα χάσουν το σχολείο λόγω μαζικών απαγωγών

Νιγηρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά θα χάσουν το σχολείο λόγω μαζικών απαγωγών

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά στη Νιγηρία θα λείπει από το σχολείο φέτος, καθώς ο η νέα σχολική χρονιά ξεκινά εν μέσω μιας αύξησης των μαζικών απαγωγών και ανασφάλειας, ανακοίνωσε  την Τετάρτη η UNICEF.

Τα σχολεία έχουν γίνει στόχοι μαζικών απαγωγών για λύτρα στη βόρεια Νιγηρία από ένοπλες ομάδες. Τέτοιες απαγωγές στη Νιγηρία πραγματοποιήθηκαν αρχικά από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και στη συνέχεια το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική, αλλά η τακτική έχει υιοθετηθεί τώρα και από εγκληματικές συμμορίες.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 20 επιθέσεις εναντίον σχολείων στη Νιγηρία φέτος, με περισσότερα από 1.400 παιδιά να έχουν απαχθεί και 16 να είναι νεκρά, ανέφερε η UNICEF, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 200 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι μαθητές αποκόπτονται από την εκπαίδευσή τους καθώς οι οικογένειες και οι κοινότητες φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στις τάξεις τους λόγω του πλήθους των σχολικών επιθέσεων και των απαγωγών μαθητών στη Νιγηρία», δήλωσε ο Πίτερ Χώκινς, εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία. Περισσότερα από 37 εκατομμύρια παιδιά από τη Νιγηρία πρόκειται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά αυτόν τον μήνα, ανέφερε η UNICEF.

Εκτιμάται ότι οκτώ εκατομμύρια έπρεπε να περιμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο για την εκ του σύνεγγυς εκπαίδευση αφού τα σχολεία έκλεισαν λόγω λοκντάουν εξαιτίας του κορονοϊού. Η ανασφάλεια οδήγησε επίσης στο κλείσιμο των σχολείων στη Νιγηρία. Αρκετές βορειοδυτικές πολιτείες προσπάθησαν να περιορίσουν το κύμα των απαγωγών απαγορεύοντας την πώληση καυσίμων σε μπιτόνια και τη μεταφορά καυσόξυλων σε φορτηγά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις συμμορίες που ταξιδεύουν με μοτοσικλέτα και κατασκηνώνουν σε απομακρυσμένα μέρη.

Στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η έναρξη της σχολικής περιόδου αναβλήθηκε για μια ασυνήθιστα καθυστερημένη ημερομηνία χωρίς εξηγήσεις, αφού τα σχολεία των κοντινών πολιτειών έγιναν στόχος απαγωγέων που ζητούσαν λύτρα.

Οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην πολιτεία Ζαμφάρα έλαβαν οδηγίες να κλείσουν τις επικοινωνίες για δύο εβδομάδες «για να επιτρέψουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης ασφάλειας στην πολιτεία», ανέφερε σε επιστολή η Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας. Η οδηγία ήρθε μετά την απαγωγή τουλάχιστον 73 μαθητών από δημόσιο λύκειο στην περιοχή Μαραντούν του Ζαμφάρα. Όλοι οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι στρατιωτικές αρχές πραγματοποίησαν στοχευμένες επιδρομές σε κρησφύγετα απαγωγέων και άλλων εγκληματικών συμμοριών στην πολιτεία, οι οποίοι είναι γνωστοί στην περιοχή ως «ληστές».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter