Νικαράγουα: Ποινές 8 ως 13 χρόνων κάθειρξης σε επτά αντιπολιτευόμενους

Νικαράγουα: Ποινές 8 ως 13 χρόνων κάθειρξης σε επτά αντιπολιτευόμενους
FILE - Student leader Lesther Aleman sits with his fellow students at the end of the second day of a national dialogue, in Managua, Nicaragua, May 18, 2018. Aleman, who confronted President Daniel Ortega and urged him to "surrender" during the 2018 social uprising, was sentenced to 13 years in prison on Thursday, Feb. 10, 2022. (AP Photo/Alfredo Zuniga, File)

Επτά στελέχη της αντιπολίτευσης στον νικαραγουανό πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη να εκτίσουν οκτώ ως δεκατρία χρόνια κάθειρξη για πλήγμα «στην εθνική ακεραιότητα», ή «συνωμοσία», ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο ηγέτης φοιτητικής οργάνωσης Λέστερ Αλεμάν, ο δημοσιογράφος και πρώην επίδοξος υποψήφιος για την προεδρία Μιγκέλ Μόρα και ο Γιάσερ Βάδο, στέλεχος της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκαν να εκτίσουν 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, σύμφωνα με το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH).

Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε δέκα χρόνια κάθειρξη σε ακόμη ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Γιάδερ Παραχόν, καθώς και στην Άνα Μαργαρίτα Βιχίλ, άλλοτε μορφή των σαντινιστών.

Η Ντόρα Μαρία Τέγες, άλλοτε πολεμίστρια των σαντινιστών, και η Μαρία Φερνάντα Φλόρες, άλλοτε βουλεύτρια και σύζυγος του πρώην προέδρου Αρνόλδο Αλεμάν (1997-2002), καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινή κάθειρξης οκτώ ετών η καθεμιά.

Οι δίκες τους έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στις αρχές του μήνα στη φυλακή Ελ Τσιπότε, στη Μανάγουα, όπου είναι έγκλειστοι οι περισσότεροι από τους 46 αντιπολιτευόμενους που συνελήφθησαν το 2021, προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές που κέρδισε χωρίς αντίπαλο ο Ντανιέλ Ορτέγα εξασφαλίζοντας τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία.

Οι δεκαπέντε από τους πολιτικούς αντιπάλους του έχουν ήδη κριθεί ένοχοι για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας ή «συνωμοσία», αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν οι ποινές τους αμέσως.

Ο Λέστερ Αλεμάν, 24 ετών, είναι ο ηγέτης φοιτητικής οργάνωσης που είχε απαιτήσει δημόσια από τον κ. Ορτέγα να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια διαλόγου με τη μεσολάβηση της καθολικής εκκλησίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην εξέγερση του 2018.

Ο Μιγκέλ Μόρα, 53 ετών, διετέλεσε διευθυντής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου 100% Noticias, το οποίο κατήγγειλε σθεναρά την καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2018, προτού κατασχεθεί από το κράτος εκείνη τη χρονιά.

Ο κ. Μόρα εκδήλωσε πέρυσι την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Νικαράγουας με το Κόμμα Δημοκρατικής Αναγέννησης (PRD), μια από τις τρεις κυριότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ορτέγα, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, όμως η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε από το εκλογοδικείο.

Η Άνα Μαργαρίτα Βιχίλ είναι στέλεχος του κόμματος διαφωνούντων σαντινιστών UNAMOS.

Η Ντόρα Μαρία Τέγες, 66 ετών, άλλοτε σύντροφος στα όπλα του σημερινού αρχηγού του κράτους, πέρασε στην αντιπολίτευση έπειτα από διάσπαση του σαντινιστικού κινήματος. Η ιστορικός είναι ιδρυτικό μέλος του Ανανεωτικού Σαντινιστικού Κινήματος (MRS, κεντροαριστερά), που κατόπιν μετασχηματίστηκε στην Ένωση για τη Δημοκρατική Αναγέννηση, το UNAMOS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter