Νίκησαν τα «κίτρινα γιλέκα» – Ο Μακρόν ετοιμάζει «πάγωμα» της αύξησης στα καύσιμα

Νίκησαν τα «κίτρινα γιλέκα» – Ο Μακρόν ετοιμάζει «πάγωμα» της αύξησης στα καύσιμα

Δεν άντεξε την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, φαίνεται πως έδωσε εντολή να ανασταλεί το μέτρο της αύξησης των φόρων στα καύσιμα μετά από τρεις εβδομάδες εντάσεων και διαδηλώσεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ έχει συγκαλέσει για σήμερα υπουργικό συμβούλιο όπου και αναμένεται να ανακοινώσει την αναβολή της αύξησης των φόρων. Η αναστολή αυτή αρκετών μηνών θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί πρώτα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μακρόν. Εντός της ημέρας θα προβεί σε δήλωση«, υποστηρίζει εκπρόσωπος του πρωθυπουργού που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης –τα οποία αποφασίστηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στα Ηλύσια Πεδία σε συνάντηση της οποίας προήδρευσε ο Εμανουέλ Μακρόν– στους βουλευτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου LREM σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία αναμένεται να αρχίσει σήμερα γύρω στις 10:30 τοπική ώρα στην Εθνοσυνέλευση, διευκρίνισε εξάλλου μια κυβερνητική πηγή.

Διαβάστε επίσης: Το προφίλ των «κίτρινων γιλέκων»: Νέοι, άνδρες, με λευκό ποινικό μητρώο και οικονομικές δυσκολίες

Σε ερώτηση που έκανε το AFP, το Ματινιόν (σ.σ. η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Γαλλίας) δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές και σημείωσε απλώς ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει δημοσίως εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός “θα κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας”, σημείωσε το περιβάλλον του.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όπως μεταδίδει το France24. Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές ακύρωσαν από τη δική τους μεριά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι εκπρόσωποι των «γιλέκων» Jacline Mouraud και Benjamin Cauchy είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχαν λάβει απειλητικά μηνύματα από μέρος των διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν παύση κάθε απόπειρας διαλόγου με τις αρχές.

Από την πλευρά του,ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να δώσει τα χέρια με τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Τα «κίτρινα γιλέκα» θαμπώνουν την εικόνα του Μακρόν – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η αύξηση στο φόρο βενζίνης και ντίζελ που αναμενόταν να εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2019, σε μια κίνηση προς καθαρότερα καύσιμα, πυροδότησαν εντάσεις και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter