Νίκη για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες – Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Νίκη για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες – Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας. Ωστόσο, τη στάση της απέναντι στα εργασιακά θέματα αποκάλυψε η Νέα Δημοκρατία της «αριστείας» καθώς οι ευρωβουλευτές της κατά την ψήφιση της σχετικής έκθεσης στις Βρυξέλλες συντάχτηκαν με τις πιο αντεργατικές δυνάμεις ενώ με διαδικαστικού χαρακτήρα κωλυσιεργίες προσπάθησαν να καθυστερήσoυν την νομοθέτηση. Το Ευρωκοινοβούλιο τελικά υπερψήφισε την οδηγία με 376 ψήφους υπέρ, 212 ψήφους κατά και 15 αποχές.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, «σήμερα το πρωί η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει στο στάδιο του τριλόγου η διαδικασία μιας νέας Οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζόμενων σε πλατφόρμες, σύμφωνα με την πρόταση της εισηγήτριας Elisabetta Gualmini.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των πολιτικών δυνάμεων που αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες. Η χτεσινή συμβολική μας δράση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε και με τη δική τους συμμετοχή και παρουσία, και είχε σκοπό να αναδείξει τόσο αυτό που πετύχαμε, όσο και αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει σήμερα από τη Δεξιά».

Ο Κώστας Αρβανίτης τονίζει ότι «σήμερα το πρωί, λοιπόν μία ακόμη λυσσαλέα προσπάθεια Δεξιάς-Ακροδεξιάς να καθυστερήσoυν την πολύ σημαντική νομοθέτηση με διαδικαστικού χαρακτήρα κωλυσιεργίες, έπεσε στο κενό. Επικαλούμενοι δήθεν νομοτεχνικές ατέλειες επεχείρησαν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων και των συμβιβασμών που συχνά οδηγεί σε αλλοίωση των νομοθετικών κειμένων μέσα από συγκυριακές ή ευκαιριακές πλειοψηφίες. Ένα παιχνίδι που στην «ουρά» του βρίσκονται πολλές φορές τεχνικές «εξυπηρέτησης» πανίσχυρων λόμπυ, σαν αυτό που προωθούσε το «ξέπλυμα» του εργασιακού κολαστηρίου που τελικά ήταν το Κατάρ.

Ε, σήμερα δεν τους πέρασε! Ακόμα μια φορά οι Προοδευτικές δυνάμεις αποδεικνύουν τι μπορούν να πετύχουν με σχέδιο, τεκμηρίωση και συνεννόηση.

Η νίκη αυτή της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια νίκη που στηρίζει και στηρίζεται στους αγώνες των εργαζόμενων στην efood και σε άλλες πλατφόρμες, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ.

Είναι μια νίκη που φέρνει λίγο πιο κοντά ένα αύριο με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια για εκατομμύρια εργαζόμενους, φέρνει λίγο πιο κοντά την Ευρώπη που οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εργαζόμαστε αταλάντευτα υπέρ των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους για να υπηρετεί ο αλγόριθμος τον άνθρωπο και όχι οι άνθρωποι τον αλγόριθμο-υπερόπλο στα χέρια μιας παρασιτικής ελίτ, με συμμαχίες, με τεκμηρίωση, και πολλές φορές, όπως σήμερα, και με θετικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter