Νίκη με αστερίσκο για τον Μπόρις Τζόνσον

Νίκη με αστερίσκο για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να βγει νικητής από τη σημερινή ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και της κυβέρνησης με 211 ψήφους υπέρ και 148 κατά. Η νίκη του όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετή ώστε να του επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα την διακυβέρνηση της χώρας. Με ένα μεγάλο ποσοστό του κόμματος εναντίον του, αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εγγύς μέλλον, με το πρώτο τεστ της ηγεσίας του να έρχεται στα τέλη Ιουνίου, αφού το αποτέλεσμα στις πρόωρες εκλογές σε δυο περιφέρειες αναμένεται να κρίνει τη δημοφιλία του πρωθυπουργού στους πολίτες και το αν θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες.

Χαμένες προσδοκίες

Το στρατόπεδο του Τζόνσον ήλπιζε να κρατηθεί ο αριθμός των «ανταρτών» βουλευτών κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ψήφων. Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν πριν την ψηφοφορία στα βρετανικά Μέσα το φόβο τους ότι μια ενδεχόμενη οριακή νίκη του Τζόνσον θα προκαλέσει έναν πολιτικό ανταρτοπόλεμο με τους διαφωνούντες βουλευτές, που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε παράλυση. Τα καμώματα του Τζόνσον με τα κορονοπάρτι καθώς και οι αστοχίες τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της κρίσης της ακρίβειας και του Brexit οδήγησαν σε αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα. 

Υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του Τζόνσον που είπαν ότι η νίκη ακόμα και με μια ψήφο ήταν αρκετή για να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του. Αυτό δεν είναι ιστορικά αληθές. Οι 148 ψήφοι κατά του Μπόρις Τζόνσον αποτελούν μεγαλύτερη ανταρσία από αυτή που αντιμετώπισε η Τερέζα Μέι το Δεκέμβριο του 2018, όταν αναγκάστηκε και εκείνη να υποστεί τη βάσανο της πρότασης μη εμπιστοσύνης από Τόρηδες βουλευτές. Να σημειωθεί ότι η Μέι αναγκάστηκε να παραιτηθεί έξι μήνες αργότερα καθώς η κυβέρνησή της δεν μπορούσε να περάσει τις αλλαγές που ήθελε στο σχέδιο του Brexit… Με το ποσοστό του κόμματος εναντίον του να ξεπερνά το 40%, δεν είναι απίθανο να δούμε το επόμενο διάστημα εκκλήσεις από πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος να ζητούν από το Τζόνσον να αποδεχτεί το τέλος της πορείας του. Όμως, με τον ανερμάτιστο χαρακτήρα του πρωθυπουργού σχεδόν να αποκλείει μια οικειοθελή, αξιοπρεπή, έξοδο, οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι ταραχώδεις και καθοριστικοί, τόσο για το μέλλον του Τζόνσον όσο και για την ίδια τη Βρετανία.

Κακοί οιωνοί

Παρά το ότι ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να βγει νικητής, και μόνο το γεγονός ότι 54 βουλευτές του κόμματός του απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό του αποτελεί κακό οιωνό για το πολιτικό μέλλον του. Τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εκεί: τέσσερις επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία 32 χρόνια πρόταση μομφής. Οι τρεις από αυτούς κέρδισαν, αλλά εξ αυτών των τριών οι δύο παραιτήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο (Μάργκαρετ Θάτσερ, Τερέζα Μέι), ενώ ο τρίτος (Τζον Μέιτζορ) έχασε πανηγυρικά στις επόμενες εκλογές. Επομένως, οι πιθανότητες του Τζόνσον να παραμείνει και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι μηδαμινές. Οι τοπικές πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουνίου -που θα γίνουν επειδή δύο Συντηρητικοί βουλευτές παραιτήθηκαν, ο ένας γιατί καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση ενός 15χρονου αγοριού το 2008 και ο άλλος επειδή παραδέχθηκε ότι έβλεπε πορνό στο κοινοβούλιο- θα καθορίσουν εάν ο Τζόνσον θα δει και άλλους βουλευτές να του γυρνάνε την πλάτη ή όχι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter