«Νίκο μου, Κυριάκο μου» – Ο διάλογος Μητσοτάκη και Αναστασιάδη πριν την συνάντηση στο Μαξίμου

«Νίκο μου, Κυριάκο μου» – Ο διάλογος Μητσοτάκη και Αναστασιάδη πριν την συνάντηση στο Μαξίμου

Την καλή τους προσωπική σχέση και την συμφωνία τους όσον αφορά τα κρίσιμα εθνικά θέματα αναδεικνύουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον διάλογο κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης,στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης είπε: Αγαπητέ μου Νίκο καλώς ήρθες στην Αθήνα. Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα την εποχή του κορονοϊού και προφανώς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά μόνο εσύ.

Έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και το οποίο έχει μία κρίσιμη ατζέντα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες. Αλλά προφανώς έχουμε να συζητήσουμε και πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το πώς θα συντονίσουμε -όπως πάντα- τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σε υποδέχομαι για ακόμα μία φορά εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα αισθήματα αγάπης και συνεργασίας, διερμηνεύοντας πιστεύω όλα τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντί σου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: Ευχαριστώ Κυριάκο μου, είναι πραγματικά και εμένα ξεχωριστή χαρά, γιατί είναι η πρώτη εκτός Κύπρου επίσκεψη. Και γίνεται, όπως εθιμοτυπικά να ελάμβανε χώρα εκλογή, με πρώτη επίσκεψη πάντοτε την Αθήνα. Όμως οι συνθήκες που υπαγορεύουν την εδώ παρουσία μου -όπως πολύ ορθά έχεις επισημάνει- είναι ο καλύτερος συντονισμός και η άριστη, η ακόμα πιο άριστη αν θες, συνεργασία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, η Λιβύη, μία σειρά χωρών από προκλητικές ενέργειες που καταγράφονται από πλευράς Τουρκίας, με το πιο πρόσφατο, την μετατροπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού κληροδοτήματος, μιας κληρονομιάς παγκόσμιου πολιτισμού, σε τέμενος.

Είναι μία πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας. Όμως αυτό που χαίρομαι είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά.

Και αυτό που για μένα είναι το καλύτερο δυνατό είναι η επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. Αυτό που πάντοτε επρεσβεύαμε σαν κράτη, σαν Ευρώπη, σαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Χαίρομαι και πάλι Κυριάκο μου που είμαστε μαζί για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα που έχω προαναφέρει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter