Νικόλαος-Ερνέστο Κουτραφούρης: Πανεπιστήμια σε καραντίνα – ΙΕΚ ανοιχτά

Νικόλαος-Ερνέστο Κουτραφούρης: Πανεπιστήμια σε καραντίνα – ΙΕΚ ανοιχτά

Ο φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, γράφει για την κυβέρνηση που στέκει απέναντι στο δυναμικότερο κομμάτι του λαού, τη νεολαία.

Το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση –και όλος ο αστικός µηχανισµός της– έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης, ειδικότερα των νεότερων κοµµατιών της. Οι νέοι εµφανίζονται σαν παράσιτα της κοινωνίας, αληθινά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Στα µνηµονιακά χρόνια παρατηρήθηκε το φαινόµενο οι νέοι να παρουσιάζονται ως µάζα ανίκανων τεµπέληδων που αδυνατούσαν να βρουν εργασία. Ετσι οι κυβερνώντες δεν µπορούσαν να κατηγορηθούν για την τραγική οικονοµική κατάσταση της χώρας, µιας και οι νέοι ήταν ατοµικά υπεύθυνοι για την υψηλή ανεργία.

Ανάλογα και σήµερα µε αφορµή την υγειονοµική κρίση η Νέα ∆ηµοκρατία κατηγορεί και στοχοποιεί τους νέους ώστε να καλύψει και να αποποιηθεί τις δικές της απραξία και ανευθυνότητα. Οι νέοι είναι τα εξιλαστήρια θύµατα της αντιδραστικής επίθεσης της κυβέρνησης εναντίων των λαϊκών µαζών µε πρόσχηµα το δόγµα της ατοµικής ευθύνης. Η Covid αποτελεί το πρόσχηµα για τη φαλκίδευση, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισµό της προοδευτικής και δηµοκρατικής ιδεολογίας και δη των εκφραστών της, των νέων.

Η νεολαία στην Ελλάδα από τη µεταπολίτευση µέχρι και σήµερα συµπυκνώνει ένα κράµα επαναστατικών, ριζοσπαστικών φρονηµάτων που αµφισβητούν την υφιστάµενη εξουσία και την καταπίεσή της. Ονειρεύονται µια καλύτερη, διαφορετική, δικαιότερη κοινωνία και κοινωνική οργάνωση. Τα σχολεία, τα πανεπιστήµια, οι καταλήψεις και τα συλλογικά τους όργανα είναι χώροι έκφρασης και καλλιέργειας αριστερών νοοτροπιών. Οι χώροι δραστηριοποίησής τους γίνονται κέντρα αµφισβήτησης και εναντίωσης απέναντι στο αστικό κράτος και στην ηγεµονία του. Αυτό είναι γεγονός που καµία κυβέρνηση δεν µπόρεσε να αποδεχτεί και να ανατρέψει. Ενα παράδειγµα που υποστηρίζει τα γραφόµενά µου είναι τα κλειστά επί οκτώ µήνες δηµόσια πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Το ολικό άνοιγµα της κοινωνίας τον Μάιο ήρθε σε αντιδιαστολή µε τη µηδενική λειτουργία της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Από την άλλη τα ιδιωτικά ΙΕΚ επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο. Με άλλα λόγια η Covid χρησιµοποιήθηκε εργαλειακά για τον περιορισµό της ριζοσπαστικής δράσης των νέων µέσα στις σχολές τους.

Συµπερασµατικά, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της πρόσφερε η Covid για να υλοποιήσει την ακροδεξιά και αντιδραστική πολιτική της για τα λαϊκά στρώµατα. Οι νέοι είναι επικίνδυνοι µόνο για τους υποστηρικτές του υπάρχοντος τρόπου παραγωγής και των υφιστάµενων κοινωνικών σχέσεων. Γι’ αυτό ο µόνος τρόπος αντιµετώπισης αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης είναι η οργάνωση και η δράση των νεανικών κοµµατιών της εργατικής τάξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter