Νικόλαος Φαραντούρης για μέτρα κατά της ακρίβειας: «Καθυστερημένα, αποσπασματικά και δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια»

Νικόλαος Φαραντούρης για μέτρα κατά της ακρίβειας: «Καθυστερημένα, αποσπασματικά και δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια»

Μιλώντας στο Documento ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας: «Ερχονται πολύ καθυστερημένα, έπειτα από ένα χρόνο κλιμάκωσης των τιμών, παραμένουν αποσπασματικά και δεν θεραπεύουν τις στρεβλώσεις που με τη σειρά τους πυροδοτούν ή διευκολύνουν την αισχροκέρδεια. Η μόνη ρυθμιστική παρέμβαση που εξαγγέλθηκε στη χονδρική δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από τον Ιούλιο του 2022 και δεν είναι σαφές ούτε πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ούτε τι αποτύπωμα θα έχει στις τιμές της λιανικής, παρότι ο στόχος είναι η “ακύρωση” της ρήτρας

αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα όμως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνομολογεί: α) την καταχρηστικότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2021 με ρήτρα οριακής τιμής, β) τα υπερκέρδη τα οποία μέχρι πρόσφατα αρνούνταν

– και μάλιστα προτού η ΡΑΕ καταλήξει στα πορίσματά της, γ) την ανάγκη πρόσφορων ρυθμιστικών παρεμβάσεων, κάτι το οποίο ζητάμε απ’ τον Σεπτέμβρη, δ) τη λάθος στρατηγική της για αναμονή (πλέον του δεκαμήνου) από τις Βρυξέλλες μέτρων που ακόμη –ένα χρόνο μετά– δεν ήρθαν. Τέλος και σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου: το βάρος της όποιας μείωσης πέφτει και πάλι στον φορολογούμενο και τον δημόσιο κορβανά, αντί να επιβαρύνει κυρίως τις ενεργειακές εταιρείες. Και αυτή είναι η βασική διαφορά της φιλοσοφίας των μέτρων που εισηγούμαστε εμείς» τονίζει ο κ. Φαραντούρης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter