Νίκος Αλέφαντος: Κεφτεδάκια, σαγιονάρες και πιράνχας

Νίκος Αλέφαντος: Κεφτεδάκια, σαγιονάρες και πιράνχας

Το Documento αποχαιρετά τον Ελληνα τεχνικό μέσα από δέκα μικρές ιστορίες που σημάδεψαν την ανατρεπτική του καριέρα στα γήπεδα

Παθιασμένος, ασυγκράτητος, εκρηκτικός, αυθεντικός. Ισως ο τελευταίος μιας άλλης εποχής, πολύ ρομαντικής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για τον Νίκο Αλέφαντο, είτε σου άρεσε είτε όχι, όφειλες να παραδεχτείς ότι ήταν μοναδικός στο είδος του. Μιλούσε πάντα έξω από τα δόντια. Μυθικές ατάκες, κοφτερά σχόλια, δεκάδες «επεισόδια» μπορούν να γεμίσουν ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια με θέμα τις ημέρες και τα έργα του. Το 2013 που κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Τα πάντα όλα», την πλέον χαρακτηριστική από τις ατάκες του, έγινε χαμός. Το βιβλίο του είχε μάλιστα προλογίσει ο πρώην μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης. Μέσα από αυτό αλλά και από άλλες μαρτυρίες ξεχωρίσαμε δέκα μικρές ιστορίες του κόουτς, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό.

Στον πάγκο για τρεις ώρες

Ηταν τέτοιος ο χαρακτήρας του Αλέφαντου που αν δεν ένιωθε καλά ή έβλεπε πράγματα που ζητούσε και δεν γίνονταν, τα βρόνταγε την ίδια στιγμή κι έφευγε! Κατέγραψε το ρεκόρ της μικρότερης παραμονής σε πάγκο ομάδας: μόλις τρεις ώρες στον Φωστήρα το 2002! Πιο πριν κατάφερε να παραμείνει το 1990 στον Απόλλωνα Καλαμαριάς μόλις 12 μέρες, το 1997 στην ΗΛΤΕΞ Λύκοι 13 ημέρες και στη συνέχεια (1998) στον Εθνικό άλλες 15 ημέρες.

Περιζήτητος παντού

Το 1983 τα Παιδιά από την Πάτρα έγραψαν και κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι» που έγινε σουξέ για πολλά χρόνια. Αργότερα έγινε ένας από τους «ήρωες» του τρομερού Γιώργου Μητσικώστα, που σχεδόν σε κάθε εκπομπή του στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση δεν έχανε ευκαιρία να μιμείται τον Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος ποτέ δεν παρεξηγήθηκε…

Μαθήματα τακτικής με… κεφτεδάκια

Ο Αλέφαντος ήταν τόσο πωρωμένος με την τακτική και τα συστήματα που σε κάθε ευκαιρία, όπου κι αν βρισκόταν, έκανε μαθήματα με ό,τι έβρισκε μπροστά του. Πώς παίζεται το 4-33, το 3-5-2, το 4-5-1 κ.λπ.! Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι μια φορά σε μια ταβέρνα στην Καισαριανή ο Αλέφαντος εξηγούσε στην παρέα του πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος την ΑΕΚ. Πήρε τα κεφτεδάκια από τα πιάτα και τα έστησε σε… σύστημα 4-4-2 στο τραπέζι! Κάποια στιγμή ένας από την παρέα έφαγε το ένα κεφτεδάκι που ήταν μπροστά του. Ο Αλέφαντος πήγε να εξηγήσει πώς πρέπει να κινηθεί ο δεξιός αμυντικός, αλλά είδε να λείπει το κεφτεδάκι και άρχισε να φωνάζει: «Πού πήγε το δεξί μπακ ρε; Ποιος πήρε τον αμυντικό μου ρε;».

«Πού είναι η σαγιονάρα;»

Αυτήν τη φορά τα… κεφτεδάκια έδωσαν τη θέση τους στις… σαγιονάρες! Σε ένα παιχνίδι Ιωνικός – Γιάννινα τη σεζόν 1992-93 λοιπόν ο Αλέφαντος χρησιμοποίησε σαγιονάρες στα αποδυτήρια του Ιωνικού για να δείξει το σύστημα στο πάτωμα. Ο γνωστός για τις πλάκες του Νίκος Βαμβακούλας αποφάσισε τότε να κάνει ακόμη μια πλάκα κι εξαφάνισε μια από τις έντεκα παντόφλες. Ο Αλέφαντος εξηγούσε το σύστημα αλλά του έλειπε μια παντόφλα και εξαγριώθηκε: «Πού είναι η παντόφλα ρε; Εδώ μιλάμε σοβαρά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό κι εσείς παίζετε ρε; Πού είναι η σαγιονάρα;». Ο Βαμβακούλας πήρε το σοβαρό του ύφος και του απάντησε: «Εγώ την πήρα, κόουτς, μη φωνάζεις. Πες ότι είχαμε αποβολή στο 10΄. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτή την περίπτωση;».

Φυλακισμένος στο Γεντί Κουλέ

Το 1979 ο Αλέφαντος καθόταν στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα. Υστερα από ένα χαμένο παιχνίδι (2-1) από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο έβρισε οπαδούς των γηπεδούχων, συνελήφθη λόγω μηνύσεων για εξύβριση και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. «Δικάζομαι και με καταδικάζουν για 25 μέρες μέσα στο Γεντί Κουλέ. Απίθανα πράγματα. Αμέσως λύνεται το συμβόλαιο εις βάρος μου –βρήκαν αφορμή– και πήραν τον Γκμοχ. Κάθισα μέσα 25 μέρες και εκεί γνώρισα κάθε καρυδιάς καρύδι. Φονιάδες, μαχαιροβγάλτες αλλά και μάγκες και καλά παιδιά που βρέθηκαν στη “στενή” από την κακιά τη στιγμή. Ο ένας, ο Τσαφούτης, σκότωσε τον γκόμενο της γυναίκας του. Καλό παιδί αυτός…» γράφει στο βιβλίο του ο Αλέφαντος…

Επίθεση με πέτρα

Σεζόν 1976-77 όταν ήταν προπονητής του ΟΦΗ. Σε ένα παιχνίδι η ομάδα του κέρδισε πέναλτι και ο Αλέφαντος έδωσε εντολή στον Βασίλη Καραΐσκο να το εκτελέσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Γράφει ο κόουτς με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Το βράδυ μετά τον αγώνα, τσατισμένος, πήγα έξω από το σπίτι του, πήρα μια μεγάλη πέτρα και του χάλασα το αμάξι. Το μάθανε κι έτσι την κοπάνησα στα μέσα Νοεμβρίου από την Κρήτη».

Οταν έδιωξε τον Μαύρο από την ΑΕΚ

Επεισοδιακή ήταν και η θητεία του στην ΑΕΚ, για την οποία γράφει στην αυτοβιογραφία του: «Η ΑΕΚ τη σεζόν 1986-87 έχει ξεκινήσει χάλια το πρωτάθλημα. Πρόεδρος, ο Ζαφειρόπουλος… Με παίρνουνε κι αρχίζω δουλειά. Πήγα πολύ καλά. Εχω φτάσει τις εννέα νίκες και παίζω με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Εχω κάνει το 2-0 και είναι το 80ό λεπτό του ματς. Ο Μαύρος είναι θεατής στο παιχνίδι. Βάζω λοιπόν τον Γεωργιάδη… Και την ώρα που τον βγάζω ξεσηκώνεται όλο το γήπεδο! Τελικά το κέρδισα το ματς 2-0… Την επόμενη ημέρα έρχεται ο Μαύρος στην προπόνηση και του λέω: “Κοίταξε να δεις. Δηλαδή πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, να μη γίνεις αλλαγή, εάν δεν αποδίδεις;”. Και μου απαντά: “Κοίταξε να δεις, δεν πρέπει να με κάνεις αλλαγή για να μη φαίνομαι ότι είμαι μεγάλος”. “Μην ξανάρθεις. Οπως είσαι. Εντάξει; Τελειώσαμε!”. Μετά έρχεται ο Βενετούλιας (σ.σ.: δημοσιογράφος), κολλητός του. Μου λέει σε αυστηρό ύφος: “Τι έχεις με τον Μαύρο;”. Και του λέω: “Τι είναι, γκόμενός σου;” και του τραβάω μία και του σκίζω το πουκάμισο και πάει έτσι στα κανάλια! Και βγαίνει και λέει ότι τον χτύπησα. Ο τσακωμός με Βενετούλια – Μαύρο έγινε η αιτία να φύγω από την ΑΕΚ».

Το παράπονο

Ο Νίκος Αλέφαντος μόλις είχε συμφωνήσει (Ιανουάριος 1994) με τον Σωκ. Κόκκαλη να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Φεύγει από τα γραφεία του προέδρου συνοδεία του Γιώργου Λούβαρη και μπαίνοντας στο ασανσέρ λέει: «Ρε συ Γιώργο, όλα καλά με τον πρόεδρο, προπονητή του Ολυμπιακού με έκανε, αλλά να…». «Τι είναι, ρε Νικόλα;» τον ρωτάει ο Λούβαρης που τον είδε λίγο στενοχωρημένο. «Ολα καλά, δεν λέω. Αλλά δεν είναι πολύ λίγα τα λεφτά που μου δίνει ο πρόεδρος; Μόνο 10 χιλιάρικα τον χρόνο; Προπονητής του Ολυμπιακού θα είμαι…». Τα ακούει ο Λούβαρης και του απαντά: «Ποια 10 χιλιάρικα για έναν χρόνο, ρε Νίκο; Μιλάμε για 10.000 τον μήνα»! (σ.σ.: Aυτό το ποσό αναφέρθηκε στον διάλογο, είναι σε δραχμές και προφανώς δεν είναι πραγματικό)

Το «πιράνχας ο Λούβαρης»

Για την απόλυσή του τον Σεπτέμβριο του 1994 από τον Ολυμπιακό ο Αλέφαντος θεώρησε υπεύθυνο τον Γ. Λούβαρη. Εγραψε χαρακτηριστικά: «…Κάνω προετοιμασία, σκίζω στο τουρνουά με Μπρέσια. Εχω Ιβιτς, Αλεξανδρή. Είμαι πρώτος, αήττητος στο πρωτάθλημα. Εντάξει, παίζω με… Μαρσέγη, μια ατυχία εκεί στο κόρνερ ο Τοχούρογλου, με παίζει 100% – 0% ο διαιτητής, χάνω 2-1. Εχω όμως άλλα 90 λεπτά ρε. Ασε με να πάω στη μάχη. Ασε με να πάω μέσα στη Μαρσέγη να φέρω την πρόκριση. Απ’ τον Ολυμπιακό μ’ έφαγε το… πιράνχας, ο Λούβαρης κι όλη η χαρτοπαιξία. Είχανε μαζευτεί στην Εδεσσα για το παιχνίδι κι είπανε να φάνε τον Αλέφαντο».

Για ένα… αράουτ

Στο βιβλίο του γράφει ο Αλέφαντος: «Σεζόν 1993-94, δουλεύω στην Καλαμάτα. Στην Αγγλία αρχίζουμε καλοκαιρινή προετοιμασία, σε όλα τα φιλικά ήμουν αήττητος. Στο δε τελευταίο ματς παίξαμε με τη Λούτον, η οποία είχε πέσει από την Α΄ στη Β΄ κατηγορία, αλλά ήταν ομαδάρα. Στο φιλικό είχε έρθει και ο πρόεδρος να μας δει. Και παίζουμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, ερχόμαστε 2-2! Είχαμε προηγηθεί 2-0 και μας ισοφάρισαν οι Εγγλέζοι σε 2-2, μπάλα μεγάλη και από τις δύο ομάδες. Κατεβαίνει κάτω, στενοχωρημένος ήταν, γιατί δεν τον άκουγα και πολύ καλά, ενώ εγώ ήμουν φτιαγμένος με το καλό ματς που είχαμε κάνει. Του λέω πώς την είδες την ομάδα; Και μου απαντά: “Το αράουτ να φτιάξεις! Δεν μου άρεσε…”. Τρελάθηκα και του λέω: “Δηλαδή τέτοια μπάλα, 30.000 κόσμος, αποθέωση 2-0, 2-2 με τη Λούτον, ομαδάρα, αυτά τα είδες ή μόνο το αράουτ του Παπαϊωάννου (είχε δώσει ο ρέφερι επανάληψη) είδες; Καλά, ή τελείως άσχετος από μπάλα είσαι ή επίτηδες το κάνεις!”. Και μόλις επιστρέψαμε απολύθηκα κι έφυγα από την Καλαμάτα. Αδοξα…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter