Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Κομοτηνή

Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο» που εντάσσεται στο Έτος Νίκου Καζαντζάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του και που διοργανώνεται στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 3 έως και τις 4 Νοεμβρίου 2017 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη χειρογράφων του Νίκου Καζαντζάκη, προκειμένου να αναδειχθούν τα πολυεπίπεδα ζητήματα θεωρητικής και εμπειρικής προσέγγισης των χειρόγραφων πηγών. Συγκεκριμένα, η ενδελεχής ενασχόληση των ερευνητών με τη μεταγραφή, την τεκμηρίωση, την επιμέλεια και την έκδοση χειρόγραφων πηγών φανερώνει ποικίλα θέματα, όπως γλωσσικά, υφολογικά, πραγματολογικά και γενικότερα εκδοτικά και φιλολογικά. Στόχος του συμποσίου είναι η σύνταξη ενός «Κανόνα» για τη μεταγραφή και έκδοση αδημοσίευτων ολογράφων του κρητικού συγγραφέα.

Παράλληλα, λειτουργεί (από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου) ένα εργαστήριο μεταγραφής χειρογράφων το οποίο απευθύνεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μαυρέλου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Ελληνικής του ΔΠΘ, και του Νίκου Μαθιουδάκη, διδάκτορα Γλωσσολογίας του ΔΠΘ και επιστημονικού συμβούλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Το συνέδριο και το εργαστήριο τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Επιτροπής Ερευνών ΔΠΘ, της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΔΠΘ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.