Νίκος Κοτζιάς στο Documentonews.gr: Η Τουρκία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Συρία – Ανέτοιμη και χωρίς στρατηγική η Ευρώπη

Νίκος Κοτζιάς στο Documentonews.gr: Η Τουρκία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Συρία – Ανέτοιμη και χωρίς στρατηγική η Ευρώπη

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του “Πράττω”, Νίκος Κοτζιάς, κατηγορεί την Ευρώπη για έλλειψη στρατηγικής στο θέμα των Κούρδων. Με αφορμή την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Κοτζιάς σε αποκλειστική του δήλωση στο Documentonews.gr  επιτίθεται στην Κυβέρνηση καλώντας την “να σοβαρευτεί”.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Νίκου Κοτζιά

Όποιος γνωρίζει ιστορία έχει καταγράψει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κάθε κανόνα συμβίωσης των εθνών όταν βρει «παράθυρο αδυναμίας».

Σήμερα οι Κούρδοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο βασικός σύμμαχός τους στην περιοχή, το Ισραήλ, δυσκολεύεται να αντιδράσει λόγο της εσωτερικής του πολιτικής κρίσης. Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν χάσει κάθε συνοχή και σοβαρότητα στην εξωτερική τους πολιτική.

Η ΕΕ παρέλυσε από το προκλητικό βέτο της Ουγγαρίας. Επί δύο χρόνια και οκτώ συνεδριάσεις προσπαθούσα να πείσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να συζητήσουμε το Κουρδικό και ποια οφείλει να είναι η στάση μιας δημοκρατικής ΕΕ. Τώρα η ΕΕ βρίσκεται ανέτοιμη και χωρίς στρατηγική πυξίδα.

Η Τουρκία άνοιξε, πλέον, τον ασκό του Αιόλου. Σε συμμαχία με ακραίους ισλαμιστές βρίσκεται σε πόλεμο στη Συρία. Κατέχει εδάφη στο Ιράκ. Κατέχει, παρανόμως, εδάφη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η πολιτική της δημιουργεί αστάθεια και κινδύνους για την ειρήνη σε όλη την περιοχή, ενώ ενισχύονται οι αιτίες για καινούργια κύματα προσφύγων.

Να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση

Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και μετρημένοι. Σταθεροί και αποφασιστικοί. Με θάρρος και υπευθυνότητα.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί. Να αξιολογήσει με νηφαλιότητα τα προβλήματα που έρχονται, τυχόν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από τις ενέργειες της Τουρκίας.

Δεν επιτρέπεται να αφήσει απροστάτευτο οποιοδήποτε σημείο παρουσίας του ελληνισμού και πριν απ’ όλα την Κύπρο. Τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, με επικοινωνιακά παιχνίδια και κούφιες «επανεκκινήσεις».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter