Νίκος Κοτζιάς: Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική;

Το σημερινό άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όπως το ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εποχή απαιτεί την υποταγή στις δεξιές πρακτικές και θεωρίες. Την υποταγή στην αντίληψη ότι τάχα οι επιστήμες είναι σε κάθε τους μορφή "αταξικές" και αντικειμενικές. Ότι δεν υπάρχουν στις επιστήμες διαφορετικές απόψεις και σχολές, που καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση και την κριτική.

Ζούμε στην εποχή που θέλουν να μας πείσουν ότι η κρίση απαιτεί την απομάκρυνση της πολιτικής από το γίγνεσθαι και όλα μπορούν να τα κοιτάμε χωρίς ιδεολογία, μακριά από τους δημοκρατικούς κανόνες του διαλόγου και της διαβούλευσης. Εκτός των θεσμών της Δημοκρατίας.

Αυτές οι τοποθετήσεις θέλουν μας κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα. Διαφωνώ μαζί τους διότι:

α) Η επιστήμη είναι κατά κανόνα «τοποθετημένη». Λειτουργεί εντός πλαισίου των κυρίαρχων του συστήματος ή κριτικά προς αυτό.

β) Η θέση της απομάκρυνσης της πολιτικής από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική άποψη και βαθιά αντιδημοκρατική. Γιατί η δημοκρατία είναι πολιτική, είναι και κριτική. Δεν είναι ασφαλώς κάθε πολιτική δημοκρατική. Κάθε άλλο.

γ) Η δεξιά κρύβει τις κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής της, επικαλούμενη την επιστήμη που την υπηρετεί, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζεται σταθερά σε έναν ιδεολογικό συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Φαίνεται, ότι τέτοιες αντιλήψεις της δεξιάς βρίσκουν σήμερα έδαφος «εξάπλωσης» ανάμεσα σε εκείνους που είναι ιδεολογικά αφοπλισμένοι, χωρίς ιστορική γνώση και συνείδηση.»

Το σχόλιο της Πέμπτης (1): Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η...

Gepostet von Νίκος Κοτζιάς am Donnerstag, 9. April 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.