Νίκος Κωστόπουλος: Πρέπει να δολοφονείται ένας Παύλος, ένας Λουκμάν, ένας Ζακ για να μιλήσουμε;

Νίκος Κωστόπουλος: Πρέπει να δολοφονείται ένας Παύλος, ένας Λουκμάν, ένας Ζακ για να μιλήσουμε;

Ο αδερφός του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή μιλάει στο Documento, λίγο πριν την έναρξη της δίκης.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης ο Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του αδικοχαμένου Ζακ, δηλώνει αισιόδοξος παρά το προβληματικά λειψό κατηγορητήριο και τις καθυστερήσεις από πλευράς Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Ώρα ευθύνης για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου

«Ξεκινάμε άσχημα με την απόδοση της κατηγορίας, αλλά μου έχει δώσει μεγάλη δύναμη το γεγονός ότι στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη και τη δίκη της Χρυσής Αυγής είδαμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί θετικά, με γνώμονα το δίκαιο και τη δημοκρατία» λέει στο Documento, δίνοντας παράλληλα αποστομωτική απάντηση στα κακεντρεχή σχόλια εκείνων που εξαντλούν τον μισανθρωπισμό τους πάνω στο πτώμα ενός ανθρώπου, του Ζακ, που ακόμη δεν έχει βρει δικαίωση: «Γενικότερα τον κατακρίνουν για πράγματα που ήταν: γκέι, drag, οροθετικός. Ο Ζαχαρίας ήταν περήφανος για όλα αυτά. Το ίδιο κι εμείς».

Διαβάστε επίσης: Το λιντσάρισμα από ΜΜΕ και «νοικοκυραίους» στον Ζακ

Ο ρόλος της αστυνομίας

«Οταν πήραμε τη δικογραφία είδαμε ένα σενάριο. Κάποιος που μπήκε να κλέψει και αυτοτραυματίστηκε. Μέχρι και στον ανακριτή όταν πήγα να καταθέσω οι ερωτήσεις του ήταν πολύ συγκεκριμένες: χρήματα, κλοπή, ναρκωτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Κωστόπουλος.

Σχολιάζοντας τη γενική στάση της αστυνομίας προσπαθώντας να παρουσιάσει το εν λόγω σενάριο ως δεδομένο επικαλείται ένα χαρακτηριστικό γεγονός:

«Πήραν από την αστυνομία τη θεία μου τηλέφωνο και της είπαν: “Είδατε ειδήσεις; Α δεν είδατε; Μπήκε να κλέψει και σκοτώθηκε”.

Το ότι εμπλέκεται η αστυνομία παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς κύλησε η υπόθεση. Φάνηκε από τα αιτήματά μας που δεν ικανοποιήθηκαν, από την ΕΔΕ που δεν έχει ακόμη πόρισμα, από τις δηλώσεις των προϊσταμένων των ομάδων που ήταν εμπλεκόμενοι, οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη βία. Είναι πράγματα που δεν μπορώ να χωνέψω και απορώ πώς βγαίνουν και προσπαθούν να τα κανονικοποιήσουν, ότι αυτό είναι το σωστό. Ποιο; Να δέρνουν; Να χτυπάνε ημιθανείς ανθρώπους; Να είναι ομοφοβικοί; Να περνάει κάποιος και να του κάνουν σεξιστικά σχόλια; Εγώ βλέπω αστυνομία και αντί να νιώθω προστασία νιώθω ότι πρέπει να πάω στο αντίθετο πεζοδρόμιο».

Ποιος ήταν ο Ζακ

Περνώντας σε μια σκιαγράφηση του χαρακτήρα του αδερφού του και του ποιος πραγματικά ήταν πλημμυρίζει από περηφάνια για τα όσα έκανε και πίστευε ο Ζακ.

«Ο Ζαχαρίας βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο και δεν το έλεγε. Πρόσφατα μου έστειλε μήνυμα μια κοπέλα με την οποία είμαστε από την ίδια πόλη και μου είπε πόσο πολύ τη βοήθησε να αισθανθεί ο εαυτός της. Της έδωσε να καταλάβει ότι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός.

Ο Ζαχαρίας πάλευε από μικρός. Έκανε coming out από μικρός, υπερασπιζόταν το δίκαιο, την ισότητα, τον σεβασμό, επειδή δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να είσαι διαφορετικός. Είναι φυσιολογικό. Το υπερασπιζόταν, δεν έκανε βήμα πίσω σε αυτό. Πάντα ήμουν περήφανος για τον Ζαχαρία. Ενώ ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος και συναισθηματικός, έβρισκε πάντα το θάρρος και τη δύναμη να μπαίνει μπροστά. Δεν ξέρω πώς το έκανε, ήταν οξύμωρο με την προσωπικότητά του. Και με τη Zackie μετά βρήκε και μια άλλη δίοδο να εκφραστεί, να πάρει παραπάνω θάρρος χτίζοντας την περσόνα ακριβώς όπως την ήθελε και να εκφράζει ακόμη πιο πολύ τις απόψεις του, πολιτικές, κοινωνικές… Τον χαιρόμουν που ήταν έτσι δυναμικός. Οποτε ερχόμουν το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο σπίτι με τον Ζαχαρία και τον Σνούπι, να μιλήσουμε, να πούμε τα νέα μας. Μου λείπει αυτό».

«Τι μίσος έχουν…»

Μιλώντας για το πώς οι κυρ Παντελήδες της χώρας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν ένα εγκληματικό λιντσάρισμα, τη διάπραξη του οποίου είδαν αφού υπάρχει και βίντεο που αποτυπώνει τη βαρβαρότητα και το μίσος των δραστών, ο Νίκος κάνει λόγο για κατηγοριοποίηση ζωών και ταξινόμησή τους ανάλογα με τις δικές τους προσλαμβάνουσες. 

«Βάζουν τις ζωές σε κατηγορίες. Ο θηλυπρεπής, ο γκέι αξίζει λιγότερο από τον ματσό, η χοντρή είναι υπεύθυνη γι’ αυτό που είναι. Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Επεσα σε κάποιες περιπτώσεις ακραίας λεκτικής βίας. Είχα διαβάσει συγκεκριμένα, ας πούμε, σε σχόλιο κάτω από άρθρο στο Facebook “θα έδινα την επόμενη κλοτσιά” από μια γυναίκα και αμέσως σκέφτηκα τι μίσος πρέπει να έχει μέσα της».

Ο μεσίτης και ο «οχετός» του

Αναφερόμενος στον μεσίτη Α.Χ., γνωστό και ως Snake (@zmOMI_) στο Τwitter, και στα ψέματα που διακινεί, τα απαράδεκτα προσβλητικά σχόλια που κάνει και γενικότερα στη στάση του που μόνο μετανοημένη δεν είναι, ο Ν. Κωστόπουλος σημειώνει: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κύτταρο ανθρώπινο πάνω του. Διαβάζοντας τον εμετό που έβγαζε και πριν από το συμβάν –ομοφοβικά σχόλια, ρατσιστικά, χονδροφοβικά– και μετέπειτα με τα ψέματα που διακίνησε».

«Να διαλέξουμε πλευρά»

«Ο Ζαχαρίας μπήκε στις κουβέντες των ανθρώπων, στα τραπέζια και σε παρέες που δεν συζητούσαν για τη διαφορετικότητα και για ένα τέτοιο έγκλημα. Κάποιες φορές κουβεντιάστηκε με αρνητικό πρόσημο, κάποιες με θετικό, αλλά κουβεντιάστηκε. Είναι σημαντικό που άνοιξε μια κουβέντα η οποία θα έπρεπε να έχει ανοίξει χρόνια και χωρίς να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Οπως άνοιξε με τον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή πρέπει να δολοφονείται ένας Παύλος, ένας Λουκμάν, ένας Ζακ για να μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε; Καλώς ή κακώς πρέπει να επιλέξουμε πλευρά, δεν μπορούμε να είμαστε στη μέση. Κανείς δεν μπορεί πια να πει ότι δεν ξέρει. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι στον πυρήνα είμαστε ίσοι» καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter