Νίκος Παπανδρέου: Θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ΚΙΝΑΛ

Νίκος Παπανδρέου: Θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ΚΙΝΑΛ

«Θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής» δήλωσε αποκλειστικά στο Documento ο Νίκος Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ο ίδιος, για πρώτη φορά, τις σχετικές διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Για την ιστορία, ο Ν. Παπανδρέου θα είναι ο τέταρτος Παπανδρέου που κατεβαίνει στην ενεργό πολιτική, μετά τον παππού του Γεώργιο, τον πατέρα του Ανδρέα και τον αδελφό του Γιώργο.

Ο 62άχρονος σήμερα Ν. Παπανδρέου, οικονομολόγος και συγγραφέας και, όπως ανέκαθεν φημολογούνταν, ο πλέον δυναμικός από τα αδέρφια Παπανδρέου και σύμβουλος του αδερφού του Γιώργου σε πολλά σημαντικά ζητήματα όταν ήταν πρωθυπουργός, σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Ουσιαστικά, άρχισε να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις από όταν ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2004.

Υπέρ συνεργασιών αλλά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ν. Παπανδρέου συνεχίζει να διατυπώνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα τις πολιτικές του απόψεις, ενώ έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για επιχείρηση λάσπης κατά της οικογένειας Παπανδρέου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις επιθέσεις κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του αδερφού του Γιώργου. Εχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, στις οποίες ωστόσο «δεν συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είχε δηλώσει στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον πατέρα του Ανδρέα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «24/7». Στην ίδια συνέντευξη είχε υποστηρίζει ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε αποκαλύψει ένα πρωτότυπο αίτημα που είχε λάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου ζήτησαν προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσω όλες τις ομιλίες του Ανδρέα και δεν ήξερα τι να κάνω» είχε υποστηρίξει ο Ν. Παπανδρέου μιλώντας στον Σκάι…

Έχει δηλώσει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να φέρει πίσω τον κόσμο που έχασε «χωρίς διαχωρισμούς», τονίζοντας μάλιστα ότι «με ένα κόμμα μόνο δεν θα πάει μπροστά η χώρα». Παράλληλα όμως υπενθύμισε ότι «ο Ανδρέας σήμερα με τίποτε δεν θα συνεργαζόταν με τη Δεξιά, ούτε θα σχημάτιζε κυβέρνηση μαζί της».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σε παλαιότερο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Πάτρας dete.gr λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Ν. Παπανδρέου είχε γράψει ότι «υπάρχει, ευτυχώς, ένα κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές με προοδευτικό όραμα και που έχει καταλάβει σε βάθος τις παθογένειές μας». Ο λόγος για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη (παρότι είχε ήδη ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ ο αδερφός του Γ. Παπανδρέου), το οποίο είχε χαρακτηρίσει κόμμα σύγχρονο, «με άτομα που έχουν εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς σταριλίκι». Είχε ευχηθεί μάλιστα να παίξει ρόλο καταλυτικό στην επόμενη κυβέρνηση, «μπας και αρχίσουμε τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2014, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με άρθρο του στην Οικονομική Επιθεώρηση είχε εκτοξεύσει πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ.: του Γιώργου Παπανδρέου) ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις με γοργό ρυθμό. Ξεκίνησε τις ανατροπές γερά. Τόσο γερά, ώστε ανατράπηκε από τους σημερινούς κυβερνήτες (κατά τους έγκυρους «Financial Times») με πρόσχημα το δημοψήφισμα».

Θέση είχε πάρει πάντως και για τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν επικεφαλής τού σημερινού Κινήματος Αλλαγής τη Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας τον Οκτώβριο του 2017 με άρθρο του στην «Οικονομική Επιθεώρηση» ότι «έχει αρχίσει το κυνήγι των ψήφων, με έμφαση να βρεθούν οι “παπανδρεϊκοί” ψήφοι στην πλευρά του ενός ή του άλλου υποψηφίου».

Στην πολιτική με τη στόφα των Παπανδρέου

Το βέβαιο είναι ότι ο Ν. Παπανδρέου δεν αποτελεί εξαίρεση στην οικογένεια Παπανδρέου, καθώς έχει ζυμωθεί στην πολιτική από παιδί, ενώ διαθέτει τις γνώσεις, κυρίως οικονομικές, αλλά και τις διεθνείς επαφές για να κάνει αποτελεσματική δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο. Το αν μετά τις Βρυξέλλες θελήσει να μεταπηδήσει στον εθνικό πολιτικό στίβο μένει να φανεί…

Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα τον αναγνωρίζουν κυρίως ως συγγραφέα, ο Ν. Παπανδρέου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Woodrow Wilson School του Πανεπιστημίου Πρίνστον και πήρε διδακτορικό στα Οικονομικά από το ίδιο πανεπιστήμιο. Αργότερα, όταν άρχισε πια να ασχολείται εντατικά με την συγγραφή, πήρε και μάστερ Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Η επαγγελματική του προϋπηρεσία περιλαμβάνει δυόμισι χρόνια εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει διδάξει οικονομικά και λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Αμερική και έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρείας ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, άμισθος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών (1999-2001), άμισθος οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας (1987-1988), επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αιγαίου (2001-2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Omega Bank και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία», το οποίο αφορούσε τον πατέρα του Α. Παπανδρέου, ενώ από τότε έχει συγγράψει άλλα εννέα βιβλία. Από το 2000 αρθρογραφεί στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», ενώ σήμερα συνεργάζεται με νορβηγική εταιρεία, η οποία έχει έδρα στο Οσλο και γραφεία και στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter