Nίκος Παππάς: Απολύτως αναγκαίο το μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων

Nίκος Παππάς: Απολύτως αναγκαίο το μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων

Μονάχα ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη κενών, τη στήριξη και την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με μια ιδιαίτερη πρόνοια για τον κλάδο του τουρισμού, την προστασία της α’ κατοικίας και τόσα άλλα.

Αυτό επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στο iEidiseis.gr και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμού.

Η συνέντευξη του Νίκου Παππά, έχει ως εξής:

Μετά και την απόφαση του Eurogroup πού οδηγείται η Ευρώπη, κ. Παππά;

Η Ευρώπη πέρασε για ακόμα μία φορά κάτω από τον πήχη του εφικτού και του αναγκαίου. Δυστυχώς, η Γερμανία αρνείται να πατήσει και με τα δυο πόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει στη στρατηγική της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, επιδιώκοντας την εκμετάλλευση της χρονικής και οικονομικής συγκυρίας για να ενισχύσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα που αρνείται το ευρωομόλογο, αποφασίζει για το εσωτερικό της δαπάνες 7% του ΑΕΠ της, αναβολές φόρων 14% και εγγυήσεις σχεδόν στο 40% του ΑΕΠ.

Η κοντόθωρη αυτή στάση θα έχει επιπτώσεις, όμως, και στην ίδια, καθώς η γερμανική οικονομία της στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα.

Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης υπολείπονται των πραγματικών αναγκών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δε επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος, με προϋπόθεση νέα προγράμματα λιτότητας, οδηγεί τις χώρες σε νέα μνημόνια.

Κατά τη γνώμη σας στην Ευρώπη τι πρέπει να γίνει; Και η Ελλάδα στα πλαίσια αυτά τι στρατηγική οφείλει να ακολουθήσει;

Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει ή να μετριάσει κατά το δυνατόν την ύφεση, η οποία θα οδηγήσει μοιραία σε νέα κρίση χρέους.

Το ευρωομόλογο είναι μία πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει διεκδικήσει επίμονα ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και χρόνια. Λοιδορηθήκαμε πολύ, ενώ σήμερα αποτελεί σωτήρια λύση για τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις ηγεσίες πολλών κρατών-μελών αλλά και μια μεγάλη μερίδα αναλυτών.

Η στρατηγική Μητσοτάκη αποδείχθηκε, για μια ακόμα φορά, ελλιπής και υποτελής στα γερμανικά θέλω και η στάση του άκρως υποκριτική. Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνυπέγραψε υπέρ του ευρωομολόγου, παρέμεινε σκοπίμως αδρανής για να μην ενισχυθεί η πίεση προς την κυρία Μέρκελ και σήμερα πανηγυρίζει για την απόφαση του Eurogroup.

Δεν περιμέναμε τη μετάλλαξή του, παρά την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης με την αρχική στήριξη της ιταλικής πρότασης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα θέλει να εφαρμόσει ο άνθρωπος, τώρα βρήκε το πρόσφορο έδαφος για να τις υλοποιήσει. Ένα πιθανό νέο μνημόνιο για τη χώρα θα του χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, παρόλο που υπολείπονται του αναγκαίου, δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ισχύει, όποιες δαπάνες κάνουμε για τον κορωνοϊό δεν μετράνε στο έλλειμμα και οι αυστηροί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων έχουν πάψει να ισχύουν. Μπορούμε δηλαδή να αναπροσανατολίσουμε όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Η ελληνική οικονομία την επομένη της κρίσης σε τι κατάσταση θα βρεθεί;

Η οικονομία συνάντησε τον κορωνοϊό, ξεκινώντας από αρνητικό σημείο. Πριν την υγειονομική κρίση είχαμε ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2019, σταθερή μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως και της απασχόλησης, για πέντε συνεχόμενους μήνες, αδυναμία επίτευξης των στόχων του πλεονάσματος για τους πρώτους μήνες του 2020.

Η κατάσταση που βιώνουμε και οι ως τώρα επιλογές της ΝΔ, όπως προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει, φέρνουν βαθύτατη ύφεση για το τρέχον έτος -3% με 4% λέει ο κ. Σταϊκούρας, 8% με 9% οι θεσμοί-, σημαντική αύξηση της ανεργίας και εκτόξευση της ημιαπασχόλησης, ισχυρή πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση και πληθώρα νέων λουκέτων στις επιχειρήσεις.

Η λογική του ΣΕΒ έχει κατισχύσει στην κυβέρνηση. Μια λογική «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία. Να αφήσουμε, δηλαδή, την ύφεση να διογκωθεί, να πεθάνουν όσοι είναι να πεθάνουν -μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή- ώστε να μοιραστεί μετέπειτα η κρατική βοήθεια μόνο στους μεγάλους, οι οποίοι θα επωφεληθούν και της αποδυνάμωσης του ανταγωνισμού.

Συνεπώς τι είδους μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στην οικονομία την επόμενη ημέρα; Και τι κινήσεις απαιτούνται σήμερα ώστε να μειωθεί το μέγεθος της κρίσης;

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί το «βλέποντας και κάνοντας» της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι σπεύδουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενεργοποιώντας σημαντικά κεφάλαια. Γνωρίζουν ότι αν αφήσουν την ύφεση να ξεφύγει, η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Γνωρίζουν ότι κάθε ευρώ που επενδύεται σήμερα, σώζει περισσότερα από όσα σώζει ένα ευρώ που θα ρίξουμε στη φωτιά μετά από μερικούς μήνες.

Έτσι, την ώρα που η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα (άμεσης παρέμβασης, εγγυήσεων και αναβολής υποχρεώσεων) ύψους 3,6% του ΑΕΠ της, η Γερμανία έχει ανακοινώσει παρεμβάσεις στο 60% του ΑΕΠ, η Γαλλία στο 22,9%, η Ιταλία στο 21,2%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 17,9%, η Δανία και οι ΗΠΑ στο 12,2%.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει επακριβώς τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, προτείνοντας παρεμβάσεις 26 δισ. -στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ- και δείχνοντας μάλιστα τις πηγές άντλησης πόρων ως 50 δισ. ευρώ.

Προτείνουμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του οποίου θιασώτες έγιναν ακόμα και οι μεγαλύτεροι πολέμιοί του, την πλήρη επιδότηση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και την κάλυψη των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με άμεσες ενισχύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και με ένα σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, έναν μηχανισμό παροχής άμεσης ρευστότητας και εγγυήσεων δηλαδή, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Τι κάνει η ΝΔ στον αντίποδα; Με περιορισμένες παρεμβάσεις επιχειρεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, αφού αυτές βγάλουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή, οδηγώντας έτσι την οικονομία σε καταστολή και την ύφεση σε διαστολή.

Μέχρι στιγμής θεωρείτε ότι το κόστος της κρίσης κατανέμεται δίκαια; Και η νέα κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις ήρθε για αν μείνει;

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θυσιάζονται στην εφαρμογή μνημονιακού τύπου πολιτικών και στην επιβίωση πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Πολιτεία μπορεί και πρέπει τώρα να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστος, αλλιώς το κόστος αργότερα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και μπορεί να το πράξει διότι αφενός έχουν ανασταλεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και επιτρέπεται η ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ προς τις επιχειρήσεις χωρίς να θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις και αφετέρου διότι έχει τη δυνατότητα να παρέμβει χωρίς να αυξήσει το χρέος της -κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιπες χώρες- αξιοποιώντας το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσει η ΝΔ.

Δυστυχώς για τους εργαζόμενους, οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης ζουν το μνημονιακό τους όνειρο. Η μείωση των μισθών κατά 50%, η κατάργηση των υπερωριακών αμοιβών, η απελευθέρωση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας, η επί της ουσίας κατάργηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και άλλα πολλά θα επιβάλλονται από τη ΝΔ στους εργαζόμενους ως «λογικά και αναγκαία» μέσα από τη διατήρηση της οικονομίας σε μια τεχνητή καραντίνα.

Αυτή η επιλογή θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους αλλά και ένα απολύτως αναγκαίο σήμερα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι δεν είστε ειλικρινείς στη συναίνεση που δώσατε ως κόμμα το διάστημα αυτό…

Όσοι λένε αυτές τις ανοησίες ας επικοινωνήσουν με τον Βασίλη Κικίλια για να μάθουν πόσο συνέβαλαν με τις προτάσεις τους οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στην αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ. Ας ανατρέξουν στις δημόσιες τοποθετήσεις μας για να δουν τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας συγκεκριμένων ομάδων, τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της αποφυγής φαινομένων αισχροκέρδειας, κ.ά.

Ακόμα και το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού συμβάλλει στο διάλογο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις διάσωσης της οικονομίας και της απασχόλησης.

Αν θέλει κάποιος να αναδείξει στάσεις μη σοβαρότητας ας κοιτάξει στην απέναντι πλευρά. Σε δηλώσεις που στόχευαν στελέχη του κόμματός μας και αποπροσανατόλιζαν την κοινή γνώμη για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, όταν ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα, κάποιοι αθεόφοβοι της κυβέρνησης έλεγαν ότι θα πάνε να κοινωνήσουν.

Εκτιμάτε πως υπάρχουν περιθώρια για κοινή δράση σε επιμέρους ή γενικότερα θέματα με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως με το ΚΙΝΑΛ; Και αν ναι, σε ποιους τομείς;

Όχι μόνο υπάρχουν περιθώρια για κοινή δράση, αλλά το απαιτούν και οι στιγμές που βιώνει η χώρα και η κοινωνία.

Μονάχα ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη κενών, τη στήριξη και την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με μια ιδιαίτερη πρόνοια για τον κλάδο του τουρισμού, την προστασία της α’ κατοικίας και τόσα άλλα.

Παρακολουθούμε τις προτάσεις των κομμάτων και τις πρωτοβουλίες των δυνάμεων του χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμού.

Στο κόμμα σας η στρατηγική της Προοδευτικής Συμμαχίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ;

Βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ από πριν. Οι ανάγκες της κοινωνίας θα είναι μεγάλες και το μέτωπο δυνάμεων ακόμα πιο αναγκαίο. Σήμερα, όσο ποτέ, φαίνεται πόσο ορθή και αναγκαία ήταν η επιλογή που κάναμε. Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συμβάλλουν και να στηρίξουν δίκαια αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, των επιμελητηρίων, των επαγγελματικών ενώσεων, των συνδικάτων και των σωματείων, των εργαζομένων και των επιστημόνων, των φοιτητών, των αγροτών, κ.ά.

Εκτιμάτε ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια είναι προφανώς ανεύθυνοι. Δεν ξέρω αν τόσο σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει ότι δε μπορεί να κυβερνήσει, αλλά αυτό που προέχει είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο διάδοσης του ιού.

Στην Ευρώπη πρόσφατα είδαμε παραδείγματα πολιτικών που νόμιζαν ότι κρατάνε το κλειδί των εξελίξεων και τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό που κρατούσαν ήταν η χειροβομβίδα της αυτοκαταστροφής τους.

Εμείς έχουμε δείξει ότι πολιτευόμαστε με ευθύνη και ότι ξέρουμε να βγάζουμε τη χώρα και το λαό από τις δύσκολες καταστάσεις.

Βλέπουμε πάλι «μουρμούρες» για τη στάση των μέσων ενημέρωσης και για αποκλεισμό του κόμματός σας το διάστημα της κρίσης. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε τη θέση σας;

Τα ΜΜΕ οφείλουν να συμβάλλουν στον έλεγχο της εξουσίας, στην προάσπιση της διαφάνειας και στην ενίσχυση του πλουραλισμού. Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες εκτός από την επιβολή κυβερνητικών μονολόγων από συγκεκριμένες εκπομπές είχαμε και τη δημόσια παραδοχή του αποκλεισμού στελεχών της αντιπολίτευσης ως αναγκαίου -όπως ειπώθηκε- μέτρου περιορισμού του αντιπολιτευτικού λόγου εν μέσω κρίσης.

Ευτυχώς, η χώρα έχει ΕΣΡ και η όποια επιβολή μονοφωνίας δεν μπορεί να περάσει μέσω Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter