Νίκος Παππάς: Αξιοποιούμε το χρόνο που χάθηκε από τη ΝΔ για την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη

Νίκος Παππάς: Αξιοποιούμε το χρόνο που χάθηκε από τη ΝΔ για την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη

Πίνακα με το σύνολο των έργων που εγκρίθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής έως τις 6 Μαρτίου 2018, κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Ο πίνακας είναι σχετικός με την υλοποίηση των δράσεων που άπτονται των Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), και οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι:

• Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.

• Πληροφοριακό σύστημα του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.

• Ολοκληρωμένη πληροφοριακή υποστήριξη του εθνικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (eHealth), προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ.

• Διασύνδεση δημόσιων νοσοκομείων στο δίκτυο ΕΔΕΤ, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.

• Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης, προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.

• Δημιουργία της κτηματογραφικής βάσης δεδομένων ανάρτησης σε περιοχές της τέταρτης γενιάς κτηματογραφήσεων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 83,7 εκατ. ευρώ.

• Δικτύωση του δημόσιου τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 182, 3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κατέθεσε πίνακα με το σύνολο των έργων που έχει σχεδιάσει και ωριμάσει η ΓΓΨΠ. Μεταξύ άλλων, είναι:

• Κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου (VAR), προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ.

• Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων (barcode), προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ.

• Ψηφιακό ΓΕΜΗ με αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών και κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ.

Έως τον Δεκέμβριο 2016, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποίησε όλες τις δράσεις που είχε θέσει ως προϋποθέσεις η ΕΕ για την άρση της αιρεσιμότητας και ειδικότερα:

α. Κατάρτισε το υφιστάμενο πλαίσιο Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 (ΕΨΣ).

β. Σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τον οριζόντιο σχεδιασμό και την αξιολόγηση έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο, θεραπεύοντας τις αλληλεπικαλύψεις του παρελθόντος.

Οι δράσεις εγκρίθηκαν από την ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και οδήγησαν στην επίσημη άρση της αιρεσιμότητας στα τέλη Μαρτίου 2017. Έκτοτε προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο δράσεων για την ψηφιακή ανάπτυξη και αξιοποιώντας πλήρως τους κοινοτικούς πόρους.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε σχετικά: «Τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αξιοποιεί με το βέλτιστο τρόπο το χρόνο που χάθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την άρση σχετικής αιρεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ 2014-2020, που επιβλήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Όλα τα έργα στον τομέα αυτό βρίσκονταν σε αναστολή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ αφορά δύο ερωτήσεις της βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Ασημακοπούλου σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) και σχετικά με τα έργα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ. Πιο συγκεκριμένα η κα Ασημακοπούλου ζήτησε τον πίνακα υλοποίησης Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης και την πλήρη λίστα δράσεων, καθώς και τα πρακτικά από τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Επίσης, τους πίνακες με όλα τα εγκεκριμένα έργα από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ με αναλυτικές αναφορές σε απόφαση έγκρισης, φορέα κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter