Νίκος Παππάς: «Η ΝΔ θέλει να ξαναμπούμε στα μνημόνια και στο ΔΝΤ»

Νίκος Παππάς: «Η ΝΔ θέλει να ξαναμπούμε στα μνημόνια και  στο ΔΝΤ»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθήνας Νίκος Παππάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Documento επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σπάει το ιστορικό συνεχές. Είναι κόμμα με βαθιές ρίζες στην Αριστερά και στους αγώνες της και πλέον είναι κόμμα με μεγάλη ακτινοβολία». Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ για «σιωπητήριο» κατά την προεκλογική περίοδο και πρόγραμμα με «βολικές παραλείψεις».

Κύριε υπουργέ, το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «δημιούργημα της κρίσης» ή αν υπάρχει περίπτωση να γίνει ένα «αριστερό διάλειμμα», όπως λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι;

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ σπάει το ιστορικό συνεχές. Είναι κόμμα με βαθιές ρίζες στην Αριστερά και στους αγώνες της και πλέον είναι κόμμα με μεγάλη ακτινοβολία. Βεβαίως η ακτινοβολία αυτή είναι αναντίστοιχη της οργανωτικής του δύναμης, κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε και τα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης. Επίσης η κυβέρνησή μας δεν είναι απλώς η μακροβιότερη κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων, αλλά η μακροβιότερη κυβέρνηση από την περίοδο Σημίτη και κυρίως η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι αντιμετωπίσαμε το 2015, όταν παραλάβαμε μια Ελλάδα-παρία, μια οικονομία σε ύφεση και στο χείλος του γκρεμού, μια κοινωνία με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, μια χώρα με αρρύθμιστο το χρέος της. 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε μια χώρα οικονομικά και πολιτικά αυτοδύναμη, με τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της, με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την ανεργία μειωμένη κατά δέκα μονάδες, με 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με ενισχυμένο γεωστρατηγικό στάτους και συμμαχίες που την καθιστούν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό πλέον είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το δικό μας, απόλυτα δικό μας και απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι αυτό των δανειστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προς απογοήτευση όσων τρέφουν ψευδαισθήσεις επιστροφής μας σε μονοψήφια ποσοστά, ήρθε για να μείνει. Η Αριστερά παρότι κάποιοι ζητούν τον αποκλεισμό της από την εξουσία, όπως έκανε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βορίδης, απέδειξε ότι δεν κρύβεται, ότι αναλαμβάνει ευθύνες και βάρη, παρότι δεν τα δημιούργησε η ίδια, και ότι μπορεί να διορθώνει τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

Συνεπώς, μπορώ να σας ρωτήσω τι έφταιξε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε στην ευρωκάλπη ό,τι πληρώνουν τα κόμματα που κυβερνούν. Εναν συνδυασμό αποχής και δυσαρέσκειας. Μιας δυσαρέσκειας από την κοινωνία που φορτώθηκε ένα σωρό μέτρα, κυρίως στα δύο πρώτα προγράμματα, σε μια δεκαετή πορεία κατά την οποία όλα χόρευαν στον ρυθμό των μνημονίων. Ο κόσμος πιέστηκε πολύ. Υπήρξαν από μέρους μας και λάθη και αβλεψίες, τα οποία πρέπει να διορθώσουμε και έχουμε αποδείξει πως όταν βλέπουμε το λάθος το διορθώνουμε, ενώ και τα θετικά μέτρα που νομοθετήσαμε δεν βρήκαν επαρκή χρόνο –από το τέλος των μνημονίων έως σήμερα– για να γίνουν είτε αντιληπτά είτε κτήμα της κοινωνίας. Ομως οι δικές μας παρεμβάσεις είναι πραγματικότητα. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% φέτος και 30% την επόμενη χρονιά, ρίξαμε τον ΦΠΑ σε εστίαση και ρεύμα, μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, καταργούμε του χρόνου την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ, μειώνουμε την προκαταβολή φόρου στο 50% για τα νοικοκυριά, θεσπίσαμε τη 13η σύνταξη, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 587 στα 650 ευρώ, καταλαβαίνοντας πως και αυτό το ποσό είναι χαμηλό, γι’ αυτό προγραμματίζουμε αύξησή του στα 750 εντός διετίας.

Υπάρχει τελικά διαφορά μεταξύ της ευρωκάλπης και της εθνικής κάλπης που να επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξεί ότι θα ανατρέψει το προηγούμενο αποτέλεσμα;

Στην εθνική κάλπη πάμε για να κερδίσουμε. Τώρα ο κόσμος θα ψηφίσει αποφασιστικά και θετικά για τη ζωή του, για το αν θα έχει δασκάλους στα σχολεία, γιατρούς στα νοσοκομεία, επικουρική σύνταξη, επίδομα ενοικίου, ζεστά γεύματα στα σχολεία, ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον και να μην αφήνει κανέναν πίσω. Δεν πρόκειται ο λαός να επιτρέψει την επιστροφή στις πολιτικές του ΔΝΤ, του κ. Σαμαρά και του 2014, για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική και θεωρεί πως όλα τα έχει κάνει σωστά. Δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο σε ένα νέο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτουν στελέχη της ΝΔ – με τελευταίο τον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Κατηγορείτε τη ΝΔ ότι κρύβεται, ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τηλεμαχία για να μη γίνει γνωστή η κρυφή ατζέντα της ΝΔ, η Πειραιώς σας απαντά ότι το πρόγραμμά της είναι αναρτημένο στον επίσημο ισότοπό της.

Η ΝΔ κήρυξε σιωπητήριο σε αυτή την προεκλογική περίοδο που αφήνουμε πίσω μας. Σε ό,τι αφορά τώρα το πρόγραμμά της έχει κάποιες βολικές παραλείψεις. Δεν λέει κουβέντα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και για την εθελοντική είσοδο της χώρας στο τέταρτο μνημόνιο, για τη μακάβρια μπίζνα των 3 δισ. ευρώ ετησίως με τις επικουρικές συντάξεις που τις χαρίζει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και φυσικά δεν λέει λέξη για το ΔΝΤ που είναι «φυσικός σύμμαχος», σύμφωνα με τα στελέχη της. Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα όμως στον κόσμο που γνωρίζει πως στον πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς βρίσκεται μια οικονομία Ελ Ντοράντο (ίσως και Μεντεγίν;) για όποιον αντέξει, όποιον επιβιώσει, όποιον ζήσει, όποιον και ό,τι αρπάξει. Κανένας κανόνας κράτους δικαίου, όλα στον μύλο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Πελατειακά δίκτυα, γνωριμίες, μίζες. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που ονειρεύεται η Δεξιά στη χώρα μας. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.

Την προηγούμενη Κυριακή το Documento αποκάλυψε ένα απόρρητο έγγραφο-επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους, με το οποίο ο κ. Καραμανλής δεχόταν την ονομασία «Μακεδονία» χωρίς κανένα προσδιορισμό. Πώς σχολιάζετε ότι η ΝΔ δεν αντέδρασε;

Επεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα αισχρά και τερατώδη ψέματα που έχει πει η ΝΔ. Δεν έχει πλέον κανείς αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι έτη φωτός καλύτερη από οποιαδήποτε συμφωνία είχε πέσει στο τραπέζι στο παρελθόν. Και βεβαίως κάνει φανερό σε όλους από ποια βάση ξεκινήσαμε εμείς τις διαπραγματεύσεις και πόσα πολλά καταφέραμε στο συγκεκριμένο θέμα. Τι είχαμε στο τραπέζι; Τις επιστολές του πρώην πρωθυπουργού και του δικού του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν δεχτεί το «Μακεδονία – Σκόπια» για διεθνή χρήση και το «Μακεδονία» για εσωτερική. 

Τι πετύχαμε; Βάλαμε τους γείτονές μας στη συζήτηση, τους καθίσαμε στο τραπέζι, ξεπεράσαμε τα δεδομένα που δημιούργησαν οι παραχωρήσεις της ΝΔ, τους προτείναμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, το αποδέχτηκαν και άλλαξαν και το όνομά τους. Οι επιστολές που ήρθαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για μικροπολιτικούς λόγους επέλεξε τα τελευταία χρόνια την οδό του διχασμού και της πατριδοκαπηλίας καθυβρίζοντάς μας, ενώ είχε εκχωρήσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία», άρα και τη «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Μία συγγνώμη επιβάλλεται λοιπόν. Οχι προς εμάς αλλά προς τον ελληνικό λαό τον οποίο δίχασαν και χώρισαν σε πατριώτες και μειοδότες με στόχο κάποιες ψήφους παραπάνω.

Να έρθουμε στο ασφαλιστικό που ενδιαφέρει όλον τον κόσμο. Κατηγορείτε τη ΝΔ για μπίζνα 3 δισ. και deal του αιώνα και εκείνη σας εγκαλεί για εκστρατεία ψέματος.

Στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει λέξη για το ασφαλιστικό και αυτό γιατί δεν βρήκαν τη σωστή διατύπωση για να πουν πως θέλουν να κάνουν τη χώρα μια Ασπίς Πρόνοια από τον Εβρο έως την Κρήτη. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης οπουδήποτε εφαρμόστηκε είχε καταστροφικές συνέπειες, αφού το ποσό της επικουρικής είναι συνάρτηση αυθαίρετων υποθέσεων για αποδόσεις κεφαλαίων που δεν βγαίνουν ποτέ. Είναι φρικτό και απάνθρωπο τα κέρδη των ασφαλιστικών να εξαρτώνται από τα ποσοστά θνησιμότητας, αλλά είναι λογικό η ΝΔ να αισθάνεται ότι πρέπει να εξυπηρετήσει τις ασφαλιστικές και όχι τους συνταξιούχους.

Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση της κ. Γεννηματά ότι το κόμμα της την επομένη των εκλογών δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία;

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έσπευσε να δηλώσει την πρόθεσή της να παράσχει ψήφο ανοχής σε μια –ο μη γένοιτο– κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν έχω ακούσει αντίστοιχη τοποθέτηση για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ παραμένει πιστό στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κρίνεται γι’ αυτό από τον κόσμο που πλέον γνωρίζει τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου οι προοδευτικές δυνάμεις και συνεργάζονται και παράγουν αποτελέσματα θετικά για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ψήφος ανοχής της κ. Γεννηματά στον κ. Μητσοτάκη είναι ψήφος ανοχής και στο μνημόνιο που θέλει να φέρει η ΝΔ. Είναι ψήφος ανοχής στο ένα προς πέντε σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο, στην παραχώρηση κρίσιμων τομέων στον ιδιωτικό τομέα, στις περικοπές μισθών και επιδομάτων, στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας κ.ά.

Πείτε μου έναν καλό λόγο για να πάει κάποιος σήμερα στην κάλπη και να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας είναι ότι σήμερα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα δικά τους προγράμματα και όχι το πρόγραμμα των δανειστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Το δικό μας σχέδιο θέλει υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, δίκαιη φορολόγηση, Δουλειές με δικαιώματα, υποδομές και ανάπτυξη για όλους. Οχι μια απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας και της οικονοµίας. Να μη γυρίσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν. Και ο κόσμος δεν θα μας γυρίσει πίσω.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ιδρύθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2016. Πόσο προχώρησε, για παράδειγμα, η… πολυαναμενόμενη ψηφιακή ανάπτυξη;

Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν απογοητευτική. Παγωμένα κονδύλια από την ΕΕ για ψηφιακά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κανένας σχεδιασμός για το μέλλον, συστήματα που λειτουργούσαν αποσπασματικά και χωρίς καμία διασύνδεση, ενώ τα είχαμε πληρώσει πανάκριβα για να κερδίσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (οπτικές ίνες κ.λπ.). Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να ανατρέψουμε τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Ορίσαμε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας, ξεπαγώσαμε τα κονδύλια και προχωράμε ψηφιακά έργα 1 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, για νέα δίκτυα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. 

Ολοκληρώσαμε διαδικασίες και σχετικούς διαγωνισμούς ώστε σύντομα να έχουν διασυνδεθεί 21.000 φορείς του δημοσίου, οι οποίοι θα ανταλλάσσουν τα έγγραφά τους ηλεκτρονικά, εξοικονομώντας 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για την πολιτεία. Σύντομα, πολίτες και επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες ψηφιακά, ενώ θα λειτουργήσει και το ψηφιακό ΓΕΜΗ. Στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, ώστε οι αγρότες μας να έχουν πλήρη εικόνα –μέσω 6.500 τηλεμετρικών σταθμών και δορυφόρων– για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους και την ευκαιρία να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους κατά 40%. Τέλος, έως το 2022 το 75% των Ελλήνων θα απολαμβάνει ταχύτητες ίντερνετ στο 1Gbps.

 Αυτά είναι ορισμένα από τα έργα μας. Συνεχίζουμε και την επόμενη ημέρα για να φέρουμε Το Αύριο, Σήμερα για Ολους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter