Νίκος Σαλάτας: Ο δικαστής που δεν έβλεπε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση

Νίκος Σαλάτας: Ο δικαστής που δεν έβλεπε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση

Έκθετος από κάθε πλευρά μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση είναι και ο γνωστός δικαστής της «γαλάζιας» παράταξης στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας. Και αυτό διότι ήταν ο μόνος εφέτης το 2015 που στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεν ήθελε να κατηγορηθεί και να δικαστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Δηλαδή κατά τη νομική λογική Σαλάτα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που σήμερα καταδικάστηκαν ομόφωνα για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα ήταν αθώοι, χωρίς καν να έχουν δικαστεί.

Το Φεβρουάριο του 2015, το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει να στείλει στο εδώλιο βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής με την βαρύτατη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ο μόνος δικαστής που μειοψήφησε τότε ήταν ο εφέτης Νίκος Σαλάτας. Ένας δικαστής τον οποίο μόλις πριν από λίγο εβδομάδες πέταξε στα… αζήτητα σε επίπεδο εκπροσώπησης του το ίδιο το δικαστικό σώμα και συγκεκριμένα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις πρόσφατες εκλογές της.

Τότε, ο Σαλάτας, ως εισηγητής μάλιστα της υπόθεσης, ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στη Χρυσή Αυγή διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής σύμβαση του Παλέρμο και όχι το άρθρο 187 του ΠΚ. Ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εγκληματική οργάνωση γιατί πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Ο δικαστής που ανήκει στο γνωστό «γαλάζιο» συνδικαλιστικό μπλοκ στο δικαστικό σώμα και που δεν εξελέγη καν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΕνΔΕ, εξέφραζε εκείνη την εποχή την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργούσε με τους τυπικούς κανόνες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης. Η λογική αυτή…Σαλάτα, αποτελούσε επί της ουσίας εξαρχής την υπερασπιστική γραμμή του Μιχαλολιάκου και των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Η άποψη αυτή είχε προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις όχι μόνο εντός του δικαστικού κόλπου αλλά και εν γένει σε όλο το δημοκρατικό τόξο της κοινωνίας.

Ο Σαλάτας και η «γαλάζια συνιστώσα»

Ο Νίκος Σαλάτας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Η πορεία του άλλωστε στην ΕνΔΕ όλα τα χρόνια δείχνει το ρόλο που επέλεξε ο ίδιος να διαδραματίσει.

Όπως έχει γράψει πολλές φορές το documentonews.gr, ο Σαλάτας αποτελεί τη λεγόμενη «γαλάζια συνιστώσα» στην ΕνΔΕ μαζί με τον γνωστό Εφέτη Αθηνών, Τάκη Λυμπερόπουλο.

Η πλευρά αυτή, σύμφωνα με τα δεκάδες ρεπορτάζ του Documento, εδώ και μήνες προσπαθούσε μεταξύ άλλων μέσω μιας σειράς από μεθοδεύσεων να μην γίνουν εκλογές στην Ένωση, ζητώντας το διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Ωστόσο από ότι φάνηκε, οι μεθοδευμένες κινήσεις τους αποδοκιμάστηκαν έντονα από το σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας. Κάτι το οποίο φαινόταν έντονα τους προηγούμενους μήνες, με τον κομματικό βραχίονα της ΝΔ εντός της Ένωσης να προσπαθεί να το αποκρύψει με νύχια και με δόντια. Όμως προς απογοήτευση της πλευράς Σαλάτα – Λυμπερόπουλου ο «εμφύλιος» στην ΈνΔΕ κάθε άλλο παρά… κρυφός έμεινε.

Μην ξεχνάμε ότι η πλευρά του νυν εκλεγέντα εκ νέου πανηγυρικά προέδρου της ΈνΔΕ, Χριστόφορου Σεβαστίδη είχε κάνει λόγο για «πραξικόπημα» στην Ένωση και «περιφρόνηση της θεμελιώδους δημοκρατικής αρχής των ελεύθερων εκλογών», «με βάναυση και απροκάλυπτη καταστρατήγηση του καταστατικού» κάτι που «αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter