Νίκος Σκουρκάκος: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι….

Νίκος Σκουρκάκος: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι….

γράφει ο Νίκος Σκουρκάκος

«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική»

Το ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986 με απόφαση συνεδρίου μετεξελίσσεται σε ένα νέο κόμμα, μη κομμουνιστικού χαρακτήρα, την ΕΑΡ με γραμματέα τον Λ. Κύρκο. Η μειοψηφία όμως του συνεδρίου δεν αποδέχθηκε την απόφαση (παλιά μας τέχνη κόσκινο) και 29 μέλη της Κ.Ε από την Τάση της «αναβάθμισης», όχι μόνο δεν συμμετέχουν στο νέο κόμμα, αλλά το 1987 φτιάχνουν ένα άλλο κόμμα το Κ.Κ.Ε. Εσωτ. – Α.Α, με γραμματέα τον Μπανιά στο οποίο συμμετείχε και η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Μεταξύ άλλων, γραμματείς της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος υπήρξαν και οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης.

Μέχρι εδώ τίποτα το παράξενο για την αριστερά. Διασπάσεις κλπ κλπ.. Η ΕΑΡ -που δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν τα στελέχη που ήθελαν να παραμείνει κομμουνιστικό κόμμα- έκανε συνεργασία με άλλους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ!!! Με το οποίο μπορούσε να συνυπάρχει και δημιούργησαν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Το ΚΚΕ εσ-Α.Α συμμετέχει στις εκλογές του 1989 και παίρνει 0,28%!! Το 1990 παίρνει 0,13% !!!(τεράστια κοινωνικη απήχηση) και κατήγγειλε τη συνεργασία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με την ΝΔ του Μητσοτάκη. Κάπου εδώ ο κος Ν. Φίλης αποχωρεί και προσχωρεί στον ΣΥΝ. Στη συνέχεια το ΚΚΕ εσωτ-ΑΑ αλλάζει όνομα και γίνεται ΑΚΟΑ και συνεργάζεται με το ΚΚΕ (που είχε καταγγείλει) !!! Πιο πριν μετά τον Ν. Φίλη κι ο Ν. Βούτσης προσχωρεί στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, που είχε κάνει συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη….Κρατηθείτε έχει κι άλλο..

Το 2004 η ΑΚΟΑ διασπάται (τι παράξενο!). Ένα μέρος της ήθελε τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΚΕ -η Κομμουνιστική Ανανέωση- η οποία κατέληξε στην ΛΑΕ και μετά ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ένα άλλο τη συνεργασία με τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ που φτιάχτηκε κι από την ΕΑΡ, από την οποία είχε διασπαστεί!!!

Τελικά το 2004 η ΑΚΟΑ συμμετέχει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώσπου το 2013 αυτοδιαλύεται; και συμμετέχει στον ενιαίο (υποτίθεται) από τότε ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο περίπου διάστημα το 2010 ένα μέρος της ΕΑΡ φεύγει από τον ΣΥΝ και δημιουργεί την ΔΗΜΑΡ, με τον Φ. Κουβέλη, η οποία αφού θα συνεργαστεί με Σαμαρά – Βενιζέλο, θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Η ΑΚΟΑ εξέδιδε την εφημερίδα «εποχή» η οποία χωρίς αναγνωστικό κοινό, συνεχίζει να εκδίδεται ακόμη και σήμερα για …άγνωστους, αλλα ευνοητους λόγους. Από την ΑΚΟΑ προέρχεται κι ο πυρήνας των «53» και της Ομπρέλας. Μετά τον Τσίπρα τώρα πολεμούν τον Κασσελάκη κι αμφισβητούν την ψήφο των μελών γιατί απλά δεν τους αρέσει! Επικαλούνται μάλιστα τις παραδόσεις και την Ιστορία της αριστεράς!!!! Μια ιστορία με μηχανορραφίες, δολοπλοκίες, πάθη και διασπάσεις, στα όρια του γελοίου.

Κι όπως λέει κι ο αντιπρόεδρος του ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ, «ε, βρες εσύ την άκρη!»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter