Νίκος Σοφιανός για Airbnb: Να φορολογηθούν ως επαγγελματική στέγη

Νίκος Σοφιανός για Airbnb: Να φορολογηθούν ως επαγγελματική στέγη

Η ραγδαία εξάπλωση της Airbnb εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων στα «συμβατικά» σπίτια και μείωσε πολύ τη διαθεσιμότητά τους. Αυτά σε συνδυασμό με τις μειώσεις που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα την περίοδο της κρίσης, με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, μετατρέπουν σε γολγοθά την εύρεση σπιτιού για νέα ζευγάρια που αναζητούν ακίνητο για ενοικίαση και καθιστούν απαγορευτικές τις σπουδές σε άλλη πόλη για χιλιάδες παιδιά εργατικών – λαϊκών οικογενειών. 

Η κατάσταση όμως δεν είναι τραγική για όλους: για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα διάφορα funds του real estate οι ανάγκες για στέγαση αποτελούν χρυσωρυχείο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται πιο αποδοτική για το κεφάλαιο λόγω της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, που σε συνδυασμό με την καπιταλιστική κρίση απαξίωσε τις τιμές των ακινήτων μετατρέποντάς τα τώρα σε μεγάλες «επενδυτικές ευκαιρίες».

Επειδή λοιπόν μιλάμε για επαγγελματική – επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη, η δική μας άποψη είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να φορολογούνται ως τέτοια. Ειδικά στην πόλη μας το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες για Airbnb. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα.

Η θέση μας είναι να φορολογηθούν από τον δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης (από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία σε 6,2 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη). Επίσης να αποδίδουν το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να πληρώνουν και τα ξενοδοχεία και ένα πολύ μικρό μέρος του εισπράττεται μέχρι σήμερα από τον δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στον δήμο, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους με βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών. 

* O Νίκος Σοφιανός είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (Λαϊκή Συσπείρωση), δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter