Νίκος Χουντής: Παρακρατούνται παράνομα μεγάλα ποσά από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Νίκος Χουντής: Παρακρατούνται παράνομα μεγάλα ποσά από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

«Εκατοντάδες εκατομμύρια από επικουρικές συντάξεις παρακρατούνται παράνομα από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους», αναφέρει σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, και ζητά «να διακοπούν οι παράνομες παρακρατήσεις και να επιστραφούν αναδρομικά τα παρακρατηθέντα ποσά.

Ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του αναφέρεται στο νόμο 4387 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τον οποίο (άρθρο 96) «τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έως 31.12.2014 αντιστοιχούν στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, επί των συντάξιμων αποδοχών και ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αναπροσαρμόζονται μόνο εάν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ».

Όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, στην ανακοίνωσή του, αντί να επανυπολογιστούν οι επικουρικές συντάξεις όπως ορίζει ο νόμος, επανυπολογίστηκαν όλες (1.249.471 συντάξεις) και οι κάτω των 1.300 ευρώ, παρά τη ρητή διάταξη ότι προστατεύονται. Επιπλέον, στις 648.220 συντάξεις ΕΤΕΑΜ (εργαζομένων ιδιωτικού τομέα), δεν έγινε ο κατά νόμο επανυπολογισμός (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης), παρά μόνο οριζόντιες, αυθαίρετες περικοπές περίπου του 75% των αρχικών επικουρικών συντάξεων (π.χ. συντάξεις των 600 ευρώ, αντί στα 350 ευρώ όπως προβλέπεται, μειώθηκαν στα 150 ευρώ)».

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής προσθέτει ότι «οι συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ εκκρεμούν, καθώς στα εκκαθαριστικά εμφανίζονται ως «προσωπικές διαφορές» μεγάλα ποσά, που με άλλο νόμο περικόπτονται από 1.1.2019».

Καταλήγοντας, αφού τονίζει ότι «οι ανωτέρω παράνομες περικοπές υπερβαίνουν κατά πολύ και τις συμφωνηθείσες, μέσω του μνημονίου, περικοπές των ήδη μειωμένων συντάξεων», καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει και «να βεβαιώσει τα ανωτέρω, ότι δηλαδή οι ανωτέρω περικοπές έγιναν κατά παράβαση του νόμου, να παρέμβει προκειμένου να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα στους συνταξιούχους και να σταματήσει η νέα παράνομη περικοπή που έρχεται από 1/1/2019».

Μυστικά & Documento

04/12/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter