«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν: «Βρείτε τα με τον Ραχόι» λέει στους Καταλανούς

«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν: «Βρείτε τα με τον Ραχόι» λέει στους Καταλανούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική», πρόσθεσε.

Τα γραφεία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρίσκονταν χθες σε επαφή και μία τηλεφωνική επικοινωνία είναι προγραμματισμένη ανάμεσα στους δύο για το απόγευμα, διευκρίνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, την ώρα που οι καταλανοί αυτονομιστές και οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Η Επιτροπή «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε εδώ και μέρες, καθώς αυξανόταν η ένταση σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ότι το θέμα αποτελεί «εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, που πρέπει να τύχει διαχείρισης με βάση την συνταγματική τάξη της χώρας».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης συνέχεια το «δόγμα» της: στο πλαίσιο ενός νόμιμου δημοψηφίσματος, το έδαφος που κηρύσσει ανεξαρτησία «βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για διάλογο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι περίμενε να έχει το σύνολο των γεγονότων στη διάθεσή της.

«Αντιδρούμε όταν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα γεγονότα ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη», εξήγησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter