«Νίπτει τας χείρας» της η Teleperformance για το ρεπορτάζ του documentonews.gr

«Νίπτει τας χείρας» της η Teleperformance για το ρεπορτάζ του documentonews.gr

Απάντηση στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του documentonews.gr το οποίο την καταδεικνύει ως το “χέρι” που κρύβεται πίσω από την υλοποίηση της λογοκρισίας που επιβάλλεται τις τελευταίες εβδομάδες σε αναρτήσεις χρηστών του Facebook για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα έδωσε μετά από μια ολόκληρη ημέρα η Teleperformance.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση λογοκρισίας στο Facebook καλά κρατεί καθώς τις τελευταίες ώρες κόπηκαν μέχρι και αναρτήσεις φωτορεπόρτερ που κάλυψαν την χθεσινή πορεία για τον Κουφοντίνα.

Η πολυεθνική αναφέρει στην απάντησή της ότι δεν εμπλέκεται στην «επισκόπηση περιεχομένου ιδιωτών χρηστών του Facebook ούτε στον έλεγχο γεγονότων ή τυχόν παραπληροφόρησης» και ότι η «συνεργάζεται με το Facebook για να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστές οι πολιτικές του που διέπουν τις διαφημίσεις και τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διαφημιστούν στο Facebook».

Το δημοσίευμα του documentonews.gr το μόνο που έκανε ήταν να φέρει στο φως τί συμβαίνει πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της εταιρείας και του τμήματος που “τρέχει” τη συνεργασία με το Facebook. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, δεν υπάρχει από μηχανής εντολέας, ούτε αλγόριθμος. Οι εντολές δόθηκαν από φυσικό πρόσωπο της εταιρείας Teleperformance, στο τμήμα που έχει αναλάβει να κάνει content moderator, έλεγχο ακατάλληλου περιεχομένου.

Άλλωστε και παλαιότερο δημοσίευμα της Καθημερινής επιβεβαιώνει όχι μόνο την άκρα μυστικότητα με την οποία λειτουργεί το εν λόγω τμήμα αλλά και το ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν ήξεραν ξεκάθαρα πότε και πού χαράσσονται τα όρια. Πότε απομάκρυναν ανάρμοστο υλικό και πού ξεκινούσε η λογοκρισία. Η μυστικότητα και η σιωπή δε που επιβαλλόταν και επιβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο φαντάζει ως ικανή για τη δημιουργία άγνοιας ακόμη και του τί κάνει ο διπλανός σου στην αίθουσα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι εν λόγω υπάλληλοι είναι διαχειριστές περιεχομένου που αποφασίζουν τι είναι ακατάλληλο ή παραπλανητικό και πρέπει να διαγραφεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αν και αναφερόταν στο κομμάτι των διαφημίσεων που δημοσιεύονται στο Facebook και όχι στις προσωπικές αναρτήσεις, προέκυπτε πως υπάρχουν – τουλάχιστον την εποχή εκείνη σε άλλες χώρες – «ψηφιακοί καθαριστές» οι οποίοι χειρίζονταν τις προσωπικές αναρτήσεις κάθε χρήστη.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της Καθημερινής:

«Επί μήνες ο Τάσος έκανε μια δουλειά στο Μοσχάτο για την οποία απαγορευόταν να μιλήσει. Αποφάσιζε τι έπρεπε να διαγραφεί ως ακατάλληλο από το Facebook. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που μεσολαβούσαν μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη ανάρτηση στην οθόνη του ένιωθε ένα σφίξιμο. Αν είχε και την παραμικρή αμφιβολία για την κρίση του θα έπρεπε να συμβουλευθεί πρώτα ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο «με τα χειρότερα παραδείγματα του κόσμου». Εκεί θα έβλεπε εικόνες σκληρής πορνογραφίας, ακόμη και βασανισμού ζώων. «Δεν έχω ξεχάσει τη φωτογραφία με δύο σκυλάκια που τα είχαν κρεμασμένα από τα μπροστινά τους πόδια», λέει. Δεν του ήταν, όμως, πάντοτε ξεκάθαρο πού χαράσσονται τα όρια. Πότε απομακρύνει ανάρμοστο υλικό και πού ξεκινάει η λογοκρισία.

«Οι κανόνες που μας είχε θέσει το Facebook ήταν θολοί και οι διατυπώσεις τους πρόχειρες. Συχνά δεν ξέραμε αν παίρναμε τις σωστές αποφάσεις», λέει.

Ο Τάσος ήταν ένας από τους εκατοντάδες υπαλλήλους της εταιρείας Teleperformance που εργάζονται στην Αθήνα ως content moderators για λογαριασμό του Facebook. Είναι διαχειριστές περιεχομένου που αποφασίζουν τι είναι ακατάλληλο ή παραπλανητικό και πρέπει να διαγραφεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εστιάζουν μόνο στις διαφημίσεις που δημοσιεύονται στο Facebook και όχι στις προσωπικές αναρτήσεις κάθε χρήστη όπως κάνουν άλλοι «ψηφιακοί καθαριστές» σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην εκπαίδευσή του ο Τάσος είχε ενημερωθεί ότι, πέρα από την Ελλάδα, τουλάχιστον άλλα δύο αντίστοιχα τμήματα Business Integrity του Facebook λειτουργούν διεθνώς, ένα στην Πορτογαλία και ένα στη Μαλαισία.”

Η Teleperformance αν και ρωτήθηκε από το documentonews.gr ποιο ακριβώς είναι το πλήρες αντικείμενο του τμήματος των content moderator, ποιός ή ποια είναι επικεφαλής, για ποιον λόγο “κόβονται” οι αναρτήσεις στην υπόθεση του Δ.Κουφοντίνα, δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση.

Αναλυτικά η απάντηση της εταιρείας:

«Η Teleperformance Hellas δεν εμπλέκεται στην επισκόπηση περιεχομένου ιδιωτών χρηστών του Facebook ούτε στον έλεγχο γεγονότων ή τυχόν παραπληροφόρησης. H εταιρεία μας συνεργάζεται με το Facebook για να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστές οι πολιτικές του που διέπουν τις διαφημίσεις και τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διαφημιστούν στο Facebook. Τα αναφερόμενα στην ηλεκτρονική έκδοση του Documento της 01.03.2021 είναι απολύτως αναληθή, τουναντίον στοχοποιούν άδικα και παραπλανητικά την εταιρεία και το προσωπικό μας.

Με εκτίμηση,

Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού

Teleperformance Greece»

Διαβάστε επίσης: H εταιρεία που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο Facebook (Video)

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Αυτή είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο Facebook

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter