Νησί του Πάσχα: Φωτιά κατέστρεψε τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα

Νησί του Πάσχα: Φωτιά κατέστρεψε τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα
Πηγή: Twitter

Φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Ράπα Νουί στο Νησί του Πάσχα κατέστρεψαν ορισμένες από τις διάσημες λαξευμένες πέτρινες ιερές φιγούρες, γνωστές ως Μοάι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση του εθνικού πάρκου σε ανακοίνωσή στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

«Τα Μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα και μπορείτε να δείτε την επίδραση της φωτιάς πάνω τους», είπε ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, Πέδρο Έντμουντς Πάοα, και υπαινίχθηκε πως η φωτιά «δεν ήταν ατύχημα». «Όλες οι πυρκαγιές στο Ράπα Νούι προκαλούνται από ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χιλής, Καρολίνα Πέρες, δήλωσε ότι ο αριθμός των αγαλμάτων που υπέστησαν φθορές από τη φωτιά είναι ακόμα άγνωστος. Πρόσθεσε επίσης ότι το σενάριο του εμπρησμού είναι προς το παρόν το επικρατέστερο για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ σημείωσε πως η φωτιά έρχεται τρείς μήνες αφότου το νησί ξανάνοιξε στους τουρίστες μετά από δύο έτη που ήταν «κλειστό» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και 1.000 αγάλματα Μοάι στο Νησί του Πάσχα.

Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση 3.500 χλμ. δυτικά των ακτών της Χιλής και αποτελεί επαρχία της με περίπου 7.750 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2017. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο.

Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο, Γιάκομπ Ρόγκβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Πηγή: AFP, Huffington Post

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter