Νοικιάζει κτίρια για την ΑΑΔΕ με φωτογραφικούς διαγωνισμούς

Νοικιάζει κτίρια για την ΑΑΔΕ με φωτογραφικούς διαγωνισμούς
Γιώργος Πιτσιλής (EUROKINISSI)

Ο Πιτσιλής μεταστεγάζει υπηρεσίες της αρχής, εξυγιαίνοντας πτωχευμένες επιχειρήσεις με πρωτάκουστες μεθοδεύσεις

Με εξωφρενικές φωτογραφικές διατάξεις για τη μεταστέγαση κτιρίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που ανοίγουν τον δρόμο για εισαγγελική έρευνα, ο Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, προσπαθεί μέσω αντιφατικών και αντικρουόμενων τρόπων να ωφελήσει συγκεκριμένες εταιρείες, ζημιώνοντας παράλληλα το ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Πιτσιλής, του οποίου η υπογραφή κοσμεί τις εν λόγω διατάξεις, είναι ο άνθρωπος που άγεται της ομάδας που προσπαθεί να εξοντώσει το Documento μέσα από στημένους και αβάσιμους φορολογικούς ελέγχους, στοχοποιώντας τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και προσπαθώντας να φιμώσει ένα από τα λίγα μη φιλοκυβερνητικά Μέσα που έχουν απομείνει στη χώρα μας. Οπότε τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Οπως τυχαία δεν είναι και η διαδικασία εξυγίανσης που επιλέχτηκε στο ακίνητο που πρόκειται να μεταστεγαστούν τα κτίρια των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, αυτό του άλλοτε λαμπρού εμπορικού κέντρου Athens Heart. Είναι αν μη τι άλλο πρωτόγνωρο να ακολουθείται διαδικασία εξυγίανσης κατά την οποία ακίνητο (Athens Heart) βγαίνει εκτός εταιρικής περιουσίας και αποκτιέται πάλι αφού η εταιρεία εξυγιανθεί, έχοντας πάρει μία ανάσα εκατομμυρίων από το δημόσιο ταμείο.

Η τακτική που ακολουθήθηκε τουλάχιστον δύο φορές απαντά στον γνωστό πλέον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένους αναδόχους, με διαγωνισμούς στημένους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση στους εκάστοτε αρεστούς του κάθε εξυπηρετούμενου. Πρώτα προκηρύσσεται μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου με αλά καρτ κριτήρια που, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να τα πληροί παραπάνω από ένας ανάδοχος. Παραδείγματος χάρη πόσα κτίρια μπορούν να βρεθούν εντός του Δήμου Αθηναίων έχοντας επιφάνεια 4.256 τ.μ.;

Ρητορική ερώτηση, που αποδεικνύει μεταξύ άλλων τη μανία ορισμένων να κάνουν ρουσφέτια ή να αποκτήσουν οι ίδιοι μεγαλύτερη εξουσία, άλλωστε γι’ αυτό δεν γίνονται όλα; Ως εκ τούτου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επιλέγεται ο όλως τυχαίως μοναδικός υποψήφιος που τυχαίνει να πληροί και τις πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εκδηλο είναι και το γεγονός ότι τα κτίρια που επιλέγονται είναι τελικά ακατάλληλα, αφού όπως λένε υπάλληλοι στο Documento αναφερόμενοι σ’ αυτό που σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Βεβαίωσης & Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ) στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον.

Κτίρια «σουρ μεζούρ» με τους όρους του διαγωνισμού

Το σχέδιο ξεκινά στις 18.10.2022, όταν αναρτάται στο διαδίκτυο διακήρυξη για τη μειοδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του ΚΕΒΕΙΣ της ΑΑΔΕ. Εν συνεχεία στις 8.2.2023 αναρτάται στο διαδίκτυο η απόφαση του Γ. Πιτσιλή, κατά την οποία εγκρίνεται η μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του ΚΕΒΕΙΣ στο ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Νικόλαος Αριστ. Σκαλωμένος και Σία ΕΕ, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών 70 και Σερρών 81 στην Αθήνα.

Παρομοίως, σύμφωνα με την απόφαση με αριθ. πρωτ. ΔΠΚΥ ΑΑΔΕ Γ1037118 ΕΞ 2023, που αφορά την έγκριση πρακτικών δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, αποφασίστηκε η έγκριση του πρακτικού της από 26.1.2023 μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στα ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Primalaft Athens Ανώνυμη Εταιρεία και συγκεκριμένα το ένα επί της οδού Πειραιώς 180 (Athens Heart) στον Ταύρο και το άλλο επί της Πειραιώς 186 επίσης στον Ταύρο.

Τα «σουρ μεζούρ» κριτήρια που περιγράφονται μέσα στις διατάξεις του διοικητή Πιτσιλή εγείρουν πληθώρα ερωτημάτων για τη φύση του διαγωνισμού και την ανάληψη από τους συγκεκριμένους αναδόχους.

Αντιπαραβάλλοντας τις δύο φωτογραφικές διατάξεις εύλογα διερωτάται κανείς γιατί το κτίριο που επρόκειτο να μεταστεγαστεί το ΚΕΒΕΙΣ έπρεπε να βρίσκεται αποκλειστικά εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων, παρότι πρόκειται για το ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και όχι κάποιας υπηρεσίας που αφορά αποκλειστικά την περιοχή της Αθήνας, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση διατείνεται πως εφαρμόζει αποκεντρωμένη πολιτική. Από την άλλη μεριά η εντοπιότητα για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, μπορούσε να βρίσκεται και σε όμορους δήμους εκτός αυτού της Αθήνας. Κάποιος πονηρεμένος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο έγινε αφενός για να συμπίπτει με την πρότερη διακήρυξη για το ΚΕΒΕΙΣ, αφετέρου για να μπορέσει να επιλεγεί το Athens Heart που βρίσκεται στον όμορο Δήμο Ταύρου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως κάνοντας αυτή την επιλεκτική αναφορά στην περιοχή, αποκλείει πιθανούς ανάδοχους από την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ουσιαστικά φωτογραφίζει τον ανάδοχο.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά ο Γ. Πιτσιλής θέτει εξ ορισμού την απόσταση που τα κτίρια πρέπει να απέχουν από μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Δεν μπαίνει καν στον κόπο να προσθέσει ένα χιλιομετρικό εύρος (από – έως), αλλά φροντίζει εκ των προτέρων να δηλώσει επακριβώς τα μέτρα. Για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών θεωρεί πως πρέπει να απέχει από σταθμό 800 μ., ενώ για το κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ 1.000 μ. Ας μην προτρέχουμε βέβαια, επειδή μπορεί οι υπάλληλοι εκεί να είναι αγύμναστοι και έτσι να θέλει να τους προπονήσει αναγκάζοντάς τους να περπατάνε περισσότερο, συμβάλλοντας στην καλή τους υγεία. Ποια πράσινη πολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη; Η ΑΑΔΕ έχει τη λύση.

Παρεμπιπτόντως, το προμελετημένο σχέδιο δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην τύχη του. Οπως προκύπτει από τη μελέτη των δύο διατάξεων και των αποφάσεών τους ο Γ. Πιτσιλής προαπαιτούσε για το κτίριο που θα στεγαζόταν το ΚΕΒΕΙΣ να είναι ετοιμοπαράδοτο, αλλά για το κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες δεν υπήρχε πρόβλημα να είναι είτε υπό ανέγερση είτε ημιτελές, καθώς το ένα από τα κτίρια που επιλέχτηκαν βρίσκεται στο οικόπεδο επί της οδού Πειραιώς 186 στον Ταύρο και είναι υπό κατασκευή.

Αλλη μεγάλη σχεδιαστική επιτυχία ήταν πως στα ζητούμενα τ.μ. του κτιρίου για τη μεταστέγαση του ΚΕΒΕΙΣ το ακίνητο που ζητούνταν έπρεπε να έχει μεικτή επιφάνεια 4.256 τ.μ. Ω του θαύματος, το ακίνητο που τελικά επιλέχθηκε έχει συνολική επιφάνεια 4.234,43 τ.μ., μόλις 22 τ.μ. λιγότερα από το αρχικώς ζητούμενο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κτίριο που πρόκειται να μεταστεγαστούν τα κεντρικά κτίρια της ΑΑΔΕ. Απαιτούσαν κτίριο 26.570 τ.μ., κτίριο 26.489,96 τ.μ. βρέθηκε. Σύνηθες σε τέτοιους διαγωνισμούς είναι να γίνονται εκπτώσεις μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχέση με το ποσό που ορίζεται στη διάταξη. Για το κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ η τιμή ενοικίασης κατοχυρώθηκε στις 50.000 ευρώ, ποσό που είχε οριστεί στη διακήρυξη ως το ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος, χωρίς να γίνει δηλαδή καμία έκπτωση.

 

Η παραδοχή της ΑΑΔΕ

Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε το Documento στην ΑΑΔΕ και στον Γ. Πιτσιλή αρχικά για το κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ, η εφημερίδα πήρε λειψές απαντήσεις. Αυτό όμως που ό ίδιος ο Γ. Πιτσιλής παραδέχεται, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Documento, είναι ότι «επελέγη ο μοναδικός υποψήφιος που εξεδήλωσε ενδιαφέρον και πληρούσε το σύνολο των προδιαγραφών». Που ήταν, τελείως συμπτωματικά, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του.

Κατά τα άλλα οι απαντήσεις ήταν λειψές. Ούτε το ερώτημα γιατί έπρεπε το ακίνητο να βρίσκεται εντός του Δήμου Αθηναίων απαντήθηκε αλλά ούτε γιατί έπρεπε να το κτίριο να βρίσκεται σε ακτίνα 1.000 μ. από ΜΜΜ απαντήθηκε. Στο δεύτερο ερώτημα που απέστειλε η εφημερίδα σχετικά με τα κτίρια των κεντρικών υπηρεσιών, μέχρι το κλείσιμο την ύλης την Πέμπτη το βράδυ δεν πήρε κάποια απάντηση.

Είναι έκδηλο πως οι όροι στις διακηρύξεις επιλέγονται κατά βούληση, όπως φαίνεται, του κ. Πιτσιλή αλλά και κατά περίπτωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter